Reklama

Reklama

Žák sumo

(seriál)
  • Japonsko Sanctuary -Seiiki- (více)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Drsný kluk se v zoufalství dá na sumo. Suverénním vystupováním si získá spoustu fanoušků a tuhle tradiční disciplínu přitom převrátí vzhůru nohama. (Netflix)

Recenze (17)

Wiluna 

všechny recenze uživatele

Japonci sú inak dobrí fiškusi, pretože z lásky k obžerstvu a s odporom k výdatnejšiemu pohybu si jednoducho kedysi dávno vymysleli SUMO a nazvali to šport. Táto starodávna forma wrestlingu má však ohromnú tradíciu a aj keď sa zdá byť z istých dôvodov nevkusným, sumo má na konte vraj jedny z najprecíznejších pravidiel. A tiež to musí byť riadna makačka – už len vôľa vypestovať sa dobrovoľne do takých rozmerov. No.... vzájomné obľabkávanie, tlačenie sa, strkanie sa, občas facka a šmarenie protivníka mimo dohjó, prípadne o stenu (pri tréningu) o tom to celé je. Inak je to zdĺhavé krok-SUMO- krok. Nenechajte sa prosím odradiť prvými dielmi, ktoré sú presýtené iritujúcim stonaním odchovancov, chabými dialógmi a neúčelnými scénami, pretože neskôr nájdete aj mnoho vydarených momentov . Veľké pozitívum je isto neopozerané, intímne vyobrazené prostredie a cez herecké „zadŕhavanie“ má príbeh fajn myšlienku.  Je to iné, divné a preto je to veľmi zaujímavé. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

moje znalosti suma jsou naprosto minimální, takže nedovedu úplně posoudit do jaké míry se Sanctuary opírá o realitu a kolik je toho "přibarveno", nicméně mě docela překvapilo nejen to, že je to solidní dřina (stejně jako kterýkoliv jiný sport), ale hlavně to že je dost drsný a v ničem si nezadá s jinými bojovými sporty. Samotný seriál je pak typická asijská produkce, která je trochu telenovela a ve které se přehrává jak o zlatou přilbu (i když na Korejce to ještě ani zdaleka nemá), ale toho kdo někdy viděl alespoň jeden seriál tamní produkce, tak ví do čeho jde a nemůže ho to překvapit. Sanctuary navíc sbírá hodně plusových bodů právě díky neokoukanému prostředí sumo zápasů a jejich zákulisí...70% ()

Reklama

CaladanChmur 

všechny recenze uživatele

Zdaleka to není tak tragické, jak tvrdí Houbiczska ( tedy teď momentálně TheEvilTwin) . Největším problémem asi je kulturní odlišnost mezi Japonskem a námi, zejména co se týká vnímání nějakých tradic ( o popularitě suma ani nemluvím). 200 kilové bojovníky tam uvidíte tak maximálně dva ( ale spíše jen jednoho), ale naopak je tam vidět, že u suma je sice důležitá váha, ale váhový rozdíl zdaleka neznamená jistotu výhry. Nejsem obdivovatel suma, ale na rozdíl od Houbiczsky o něm vím, alespoň něco. Sumo, to je extrémně tvrdá řehole, opravdu v něm existuje spousta technik umožňujících vyhrát i nad výrazně těžším soupeřem. Pokud jste úspěšní zápasníci suma, tak jste v Japonsku za mega hvězdy. Sumo velice lpí na dodržování tradic a rituálů atd. Na vysokých úrovních se v něm točí velké peníze. A tady jsem byl rád, že jsem dostal hlouběji do tohoto zápasnického umění.   První díl byl trochu slabší a spíše seznamovací, ale pak se to začalo rozjíždět. Chtít po seriálu z Japonska, navíc o něčem tak výhradně typickém pro Japonsko jako je sumo, aby byl tvořen západním způsobem, je prostě hodně hloupá myšlenka. Nebojte se, vůbec to není tragický seriál, naopak bylo to nejen hodně zajímavé, ale i koukatelné. Nehledě na to, že se tomuhle seriálu podařilo mě několikrát rozesmát. Takže za mě 4 hvězdy na pohodu a přežijte první díl. ()

CyriC 

všechny recenze uživatele

Seriál si půjčuje náměty z různých období Sumo a různých událostí v jeho historii. Od problémů s podplácením, které kolem roku 2011 téměř vedly k jeho kompletnímu rozpuštění až k tvrdé šikaně ve stájích (Heya) v devadesátých letech. Zřejmá inspirace je i u hlavní postavy, která si hodně půjčuje z charakteru legendárního Hakuha, který velmi rád pobuřoval rozhodčí a členy asociace svým jásáním z výhry, emotivními projevy a přístupem, který byl prostě pro spoustu tradicionalistů nepřístojností. Autor se stoprocentně inspiroval i současným Sekitori Ura, který podobně, jako hlavní hrdina, je agilní, fit a zažil podobný pád díky zranění i comeback. Nicméně je třeba se k sérii stavět jako k filmům Tarantina, je to hodně velký přestřel oproti realitě, což západní fanoušek nemusí poznat. Sumo je strašně nebezpečný a těžký sport, ale kousání, trhání uší a ukazování fakáčů na rozhodčí se při něm opravdu nedějí. ()

theSaint 

všechny recenze uživatele

Sumo mě vždy velmi bavilo sledovat. Atmosféra zápasů, historie, tradice, rituály. Rakuten TV vytvořila nedávno velmi zajímavý dokument o tomto uctívaném sportu v zemi vycházejího slunce. Člověka to až samotného překvapuje, že ho může bavit sledovat něco takového- natolik vzdálený sport západnímu světu. V mnoha směrech fascinující záležitost a tak seriál z tohoto prostředí patřil do "must see". První díly jsem si musel zvykat na až nechutné momenty a celkový styl, ale někde v polovině to začalo skutečně bavit a nabírat na dramatičnosti- člověk si už mohl vytvořit vztah k postavám. Poslední díl mě na konci velmi dopálil 😬 ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama