Reklama

Reklama

Příjezd vlaku na nádraží v La Ciotat

(festivalový název)
  • Francie L'Arrivée d'un train à la Ciotat (více)

Obsahy(1)

Dnes již legendární film bratří Lumiérů, kteří sestrojili první kameru a kopírku v jednom. Děj je velice jednoduchý. Statická kamera stojí na nádraží a sleduje přijíždějící vlak. Když vlak zastaví, začnou vystupovat a nastupovat cestující. (RadimFišer)

Recenze (113)

Wencek

všechny recenze uživatele

Hm zajímavé nikdy bych neřekl že příjezd vlaku může být tak...tak...tak obyčejný. No nic nedá se nic dělat je to přecejenom klasika všech klasik a proto dávam 1 000 000*. Ba ne, nepřísluší se mi hodnotit film co má 55 vteřin i když je z roku 1895 a dnes patří do kategorie ze zlatého fondu světové kinematografie. Nelze hodnotit něco co vlastně neni ani film ani nic jiného, je to jen pouze průlom v technickém vývoji lidstva. Ale jinak na svou dobu dobře zahráno a rozpočet filmu asi taky nebyl moc vysoký. A tržby celosvětově? Nevyčíslitelné. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Popular legend has it that, when this film was shown, the first-night audience fled the café in terror, fearing being run over by the "approaching" train. This legend has since been identified as promotional embellishment, though there is evidence to suggest that people were astounded at the capabilities of the Lumières' cinématographe. zdroj:http://www.imdb.com/title/tt0000012/trivia ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Sú to síce náročné začiatky kinematografie ale ruku na srdce, ide iba o jeden dlhší záber na príjazd vlaku. Nič viac nič menej. Takže v tom hľadať niečo viac mi príde absurdné. Takisto ako aj mýtus o tom, že diváci pri sledovaní v sále spanikárili pri pohľade na približujúci sa vlak. Možno by som uveril, že sa to stalo dvom trom divákom ale rozhodne nie celej sále. Ale s toho historického hľadiska je to samozrejme snímka významná. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Zaujímavosťou bolo určite aj to, že dav ľudí nevenoval tomu, že ich natáčajú pozornosť. Neviem, či som ja nemal väčšiu námahu vyhľadať tento film na čsfd ako bratia Lumiérovci ho natočiť. A áno, dá sa to hodnotiť aj v dnešnej dobe...doplnenie komentára po zhliadnutí dokumentu Bratři Lumiérovci z roku 2017. Toto je povestný film ktorý pri premietaná vystrašil divákov tak, že pred vlakom ktory sa na plátne objavil začali utekať a mal za dôsledkov že si bratia uvedomili akým obrovským fenoménom sa nakoniec film môže stať...a našťastie pre nás aj sa stal. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Pro diváky tehdejší doby asi nejvíce šokující film a spolu s Pokropeným kropičem nejvíce kopírovaný. Svým způsobem snímání vzbuzoval rozruch mezi obecenstvem, které vyskakovalo ze svých sedadel. Z povzdálí se blížící každou sekundou mohutnější vlak vzbuzoval pocit, že diváci skončí pod jeho koly. Tak silná byla z počátku kinematografie. Lumiér zde využil všech možností svého kinematografu. Sleduje vlak od nejmenší skvrny na obzoru až po jeho blízkou detailnost. Kamera zůstává ve statické poloze, takže pouze předměty mění svoji polohu. Můžeme zde zahlédnout i starou paní Lumiérovou ve skotské pláštěnce. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (9)

  • Diváci v kině se často schovávali pod sedadla, protože si mysleli, že vlak je skutečný. (Pavlínka9)
  • Prvýkrát bol film premietaný 6. januára 1896 v indickom salóne, v parížskej kaviarni Grand Café. (Kub_ees)

Reklama

Reklama