Reklama

Reklama

Příjezd vlaku na nádraží v La Ciotat

(festivalový název)
  • Francie L'Arrivée d'un train à la Ciotat (více)

Obsahy(1)

Dnes již legendární film bratří Lumiérů, kteří sestrojili první kameru a kopírku v jednom. Děj je velice jednoduchý. Statická kamera stojí na nádraží a sleduje přijíždějící vlak. Když vlak zastaví, začnou vystupovat a nastupovat cestující. (RadimFišer)

Recenze (114)

Pan.Antonin 

všechny recenze uživatele

Na nádraží přijel vlak, vystupují z něj cestující a dovnitř nastupují jiní. A člověk si to celé natočil. V dnešní době to zvládne každý druhý, v té době to však byl přelom. Zatímco ve své době to byl doslova horor, před kterým diváci prchali z kina, dnes už tento minutový snímek slouží jen jako okénko do filmové historie. P.S. První film, který jsem ohodnotil a okomentoval, resp. nově zrecenzoval, na nové verzi ČSFD. ()

principessa

všechny recenze uživatele

A dá se tohle vůbec v dnešní době nějak ohodnotit? Kino se nám tu rodí před očima, tak 5 hvězdiček?... Byl to zázrak a já bratrům Lumières budu nadosmrti vděčná. Dala bych úplně cokoliv za to, abych mohla být v té době před plátnem, musel to být neskutečný, pro některé zcela určitě až infarktový zážitek... ()

Reklama

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Snímek zachycující příjezd vlaku, který ve své době šokoval spousty lidí, kteří na něj vážili mnohdy dlouhou cestu, aby se mohli mrknout na celou minutu dlouhý film, přičemž velká část z nich před vlakem prchala a ani se nedodívala. Mimo jiné si můžeme všimnout, kam až se francouzské vláčky od toho roku posunuly. Ještě že se filmu ujali hned dva režiséři. Pro jednoho by to byla hrozně náročná makačka. Vždyť celý tento "film" obnášel najít vhodné místo pro kameru a čekat...a čekat...a čekat. Na jízdní řády se tehdy asi až tolik nedbalo. Dost mě mrzí, že když už Lumiérovci měli kamerku a uměli s ní manipulovat, že nebyli trošku kreativnější. Minimálně o celých 100 % víc. Úplně mi nejde do hlavy zdejší hodnocení. Buď jste hrozně ctižádostivá bytost a chcete si zachovat image kinematografického odborníka, nebo trpíte přehnanou láskou k vlakům a dáte plný počet. Druhá varianta je, že patříte do té početnější skupinky a koukáte na filmy hlavně pro zábavu. Potom sáhnete po hodnocení zcela opačném. Toto hodnocení tu není tak obvyklé, protože člověk z druhé skupiny na snímek, jako je tento, jen tak nenarazí. Jediné, co ho k takovému filmu přivede je zvědavost. Hodnocení mezi těmito dvěma extrémy vůbec nerozumím. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Bratři Louis Lumière a Auguste Lumière byli – jsou a budou navždy legendami a průkopníky filmování a já se vždy rád podívám na jejich krátké snímky. Z pohledu dnešního diváka jsou to těžko docenitelné klenoty, ale tenhle kus historie má prostě v sobě kouzlo i po tolika letech. Viděl jsem obě verze příjezdu vlaku… ()

liborek_

všechny recenze uživatele

V raných letech kinematografie byl Příjezd vlaku najnapodobovanějším námětem. Je to pochopitelné, už při první projekci vzbuzoval tento snímeček šokantní reakce a údiv. Postupem doby se už však podobný styl lidem zajídal a bylo jasné, že tohle je slepá ulička. Pokud jde o kopírování jako takové (ne jen přebírání námětů, ale skutečnou krádež), tak pan Lumiér v tom byl sám mistr. Bez rozpaků kopíroval např. Méliésovu Cestu na Měsíc a dál prodával s tím, že nedělá nic nekalého, protože kinematograf je vlastně jeho vynález a takže i ten film (který jím byl pořízen) patří svým způsobem jemu... Autorství v té době ještě nikomu nic neříkalo. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (9)

  • Ikdyž bývá často uváděna jako fakt, teorie o panické reakci obecenstva se nikdy zcela nepotvrdila a v současné době ji výzkumy spíše vyvrací. Je pravděpodobné, že legenda vznikla jako reklamní tah pro přilákání dalších diváků. (Marla Singer)
  • Spočiatku utŕžili Lumièrovci veľmi malé tržby, avšak keď začali premietať 20-krát denne, dosiahli príjem 2500 frankov. (Kub_ees)
  • Navzdory mýtům nebyl film promítán na slavnostní projekci 28. 12. 1895, nýbrž až v lednu následujícího roku. Alespoň by tomu nasvědčoval i dobový program projekce, kde mezi deseti filmy není tento zahrnut. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama