Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chico je dobrodružný film. Dalo by se říct ideologický dobrodružný film, ale se skutečnými dobrodružstvími s cestováním, revolucemi a válkami, napříč zeměmi a kontinenty. V sázce je hodně: co se světovou revolucí? Co si má počít člověk, který se narodí v Latinské Americe napůl jako Maďar, napůl katolík, napůl Žid a je odmalička vychováván jako přesvědčený komunista? V dětství je nucen provandrovat půl světa, aby z blízkosti Che Guevary a Salvadora Allendeho dorazil do "reálného socialismu" _ do Maďarska. Výsledkem je: revolucionář bez hranic. Co s ním bude, když se svět z zbavuje nejen ideje komunismu, ale _ snad v oprávněné sebeobraně _ nechce ani slyšet o ideologiích? Zbývá ještě myšlenka, které by se mohl zachytit, a pokud ano, za jakou cenu? Vůbec: co bude v tomto novém světě s těmi neklidnými a rozhněvanými, s radikály? Co bude s těmi, které dějiny podvedly? Náš hrdina se znovu žene přes půl světa a tentokrát dorazí do války v Chorvatsku. V tomto filmu se mísí vymyšlené a skutečné události i osoby. A tak ani příběh, ani postavy nejsou totožné s nikým a s ničím _ pouze s tím, co jsem si vymyslela (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jako politické zamýšlení celkem dobré, i když se příliš hluboko nepouští. Co se mi však vůbec nelíbilo, byly podivné válečné sekvence, které se tvářily strašně válečně, ale s ničím vojenským neměly pranic společného - především z hlediska logiky. Vím, že o to prvotně nešlo. Na co se má ale člověk soustředit, odrazen vláčností, povrchností a unylostí zbytku snímku? ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Cestovanie permanentne revoltujúceho muža naprieč krajinami zmietanými nezmieriteľnými protikladmi. Rodinná výchova k potrebe revolúcie zaštítenej ideológiou komunizmu zanechá v Chicovi nezmazateľné stopy. Premiešavanie dokumentárnych záberov s čistou fikciou, časové skoky, zmena prostredí podľa toho, kde je momentálne politicky alebo revolučne prijateľnejšie prostredie, to všetko komentované z odstupu hlasom hlavného hrdinu tvorí celkom zaujímavý príspevok k dejinám prevratov 20. storočia. Okrem zaujímavého zemepisného mixu a vystihnutia situácií v jednotlivých štátoch je sympatickou aj snaha nesnažiť sa tváriť objektívne, neodsudzovanie podhubia zdrojov revolty. Slabinami sú veľmi nevýrazný hlavný hrdina, ktorý akoby splýval s nejasnou ideou a vyšumievanie niektorých pasáží do stratena (týka sa najmä bojových scén v Chorvátsku). ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Námět působí docela zajímavě a spousta scén (a vedlejších postav) taková opravdu je. Kámen úrazu je ovšem v obsazení hlavní role. Takhle nevýrazný až nezajímavý člověk má táhnout celý film? ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Zajímavý politický thriller a zajímavý politický i lidský vývoj hlavního hrdiny. A že představitel ústřední postavy nepatří k výrazným "hrdinským" typům? Pro práci v tajných službách to mohlo být spíš výhodou, a vůbec, ona právě ta jeho "obyčejnost" přidává snímku na vyjímečnosti, řekl bych. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Chico je takový revolucionářsky guerillový Forrest Gump a člověka zajímajícího se o tuhle část historie plus o válku na Balkáně nemůže tenhle film být špatný. Já jej tedy přesně tak měl uložený v paměti a po dnešní projekci po víc jak deseti letech musím opět potvrdit. Přes všechny ty neuvěřitelné peripetie je to vysoce pravděpodobný film, čemuž přidává zejména civilní až dokumentární pojetí. Jediné, co by se dalo vytknout je trochu chaotický styl vyprávění, kdy se neustále pohybujete v čase a musíte pořád být ve střehu v jaké to části časové roviny se právě nacházíte. Je mi jasné, že tohle nikdy nemohl být mainstream, ale je škoda, jak tenhle film zapadl... ()

seba 

všechny recenze uživatele

Právě jsem dočetl politologickou knihu o Balkánu, takže mi snímek akorát přišel vhod. Hlavně ten dokumentaristický styl. Ale jinak si myslím, že si režisérka ukousla příliš velké sousto a film se jí jaksi rozpliznul po rukama a celkové vyznění je nijaké. Chybu herce v hlavní roli bych v tom neviděl. ()

Reklama

Reklama