Reklama

Reklama

Jako dým

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nic není svaté a pokušení je vším. Stejně jako ve všech svých dílech, tak i ve filmu Jako dým staví novozélandská režisérka Jane Campionová do středu svého příběhu ženu. Tentokrát je to devatenáctiletá Ruth, která podlehne při cestě do Indie tamnímu duchovnímu světu. Z donucení se však vrací domů, do Austrálie. Rodina ji přinutí, aby se podrobila terapii, na niž si najala amerického specialistu P. J. Waterse. Dívka se ocitá se sebejistým mužem v osamělé chatě uprostřed divočiny, kde marně vzdoruje jeho metodám. Během krátké doby se však situace začíná obracet. Téma manipulace člověka člověkem se v tvorbě Jane Campionové vynořuje opakovaně. I v tomto snímku hrají významnou roli v proměnách vztahů především sexuální vazby. Nedílnou součást tvoří také úvahy o moci víry, vášně a posedlosti. Autorka, která napsala scénář se svou sestrou Annou, zvolila pro své vyprávění polohu hořké komedie, jejíž tíha leží zcela na bedrech obou hlavních protagonistů v podání Kate Winsletové a Harveyho Keitela. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nic proti feministkám, někdy je s nima sranda, ale tady mi to zrovna moc nesedlo. Na jedné straně tu je Kate Winslet, jež je násilně vyrvána ze svého spokojeného života v náboženské indické komunitě a na druhé Harvey Keitel, který má za úkol jí tyto bludy vyhnat z hlavy. Až posud je všechno v pořádku a první chvíle, které oba tráví o samotě na odlehlé chatě slibují celkem solidní konverzačku. Bohužel pak nastupuje ten feministický faktor a Harvey je rázem "jako všichni chlapi" a prakticky se zblázní jakmile uvidí obnaženou Kate. Ta si je naopak tohoto nedostatku vědoma a s Harveym si pohrává. V tomto žánru mě černobílost zkrátka nebaví a černobílým to zůstalo i přes snahu režisérky to na konci nějakým způsobem vyvážit. Díky pak patří oboum hlavním protagonistům, kteří z průměrného dílka udělali přeci jen snesitelnou podívanou. 50% ()

venison 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý snímek.. Smyslná hra kočky s myší v podání Kate Winslet a Harveyho Keitela.. Odborník, který má vracet lidi poznamenané náboženským fanatismem do normálního života a dívka, která skrze svého guru hledá spásu svého života se spolu setkají na odlehlé chatě a svádí spolu psychický boj.. Otázkou je, kdo ovlivňuje koho.. Relativně dobrý film, který padá a leží na hlavních protagonistech.. ()

Reklama

FilmWave 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma sekt, manipulace a vymítání režíruje Campionová střídavě jako komediální drama (trochu jako "Dobrodružství Priscilly") a erotický thriller ("Základní instinkt"), ale výsledek je velmi rozpačitý a rozháraný. Postava Kate zůstává naprosto nečitelná, protože ji před zásahem indické sekty vůbec nepoznáme, což paradoxně zabíjí většinu potenciálně dobrých dialogů. ()

Josefin 

všechny recenze uživatele

Jane Champion se snažila a je to vidět. Kate Winslet hraje roli dívky opoutané indickým guru úchvatně, rodina to nevzdává a posílá za ní poslední záchranu Harvey Keitla nebetyčného svůdníka a začíná hra kočky s myší. A Kate umí použít ženské zbraně. Vyprahlá poušť a poutavý příběh, který mě držel u obrazovky až do konce. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pamätám si ten hype, keď krátko po Titanicu išla do kina novinka s novou suprehviezdou: Kate a hneď v réžii Jane Campion. Výsledkom boli ale rozpaky, ktoré som si ale v kine vtedy nepotvrdil, až teda takmer 20 rokov po vzniku filmu. A popravde asi by som podobne nechápal, ktorá bije, ani vtedy. Asi je chyba aj v tom, že som očakával diametrálne odlišný film, ale aj keď už som sa dokázal ako-tak adaptovať na zvolený štýl, tak ma Campion prekvapila ďalšou wtf scénu a po ňou ďalšou a ďalšou. Vo výsledku teda sklamanie a to aj napriek výborným výkonom hlavných predstaviteľov. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Na radu kolegy herce vypila Kate Winslet před scénou, ve které hrála opilou, 3 vodky s tonicem. (Cheeker)
  • Jde o první film Kate Winslet, ve kterém nosí současné oblečení. (zigot7)

Reklama

Reklama