foto

Pam Grier

  • nar. 26.5.1949 (69 let)
    Winston-Salem, North Carolina, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se ve Winston-Salemu v Severní Karolíně, ale vyrůstala v Denveru a v osmnácti letech odjela na radu agenta do Hollywoodu. Hereckou kariéru zahájila počátkem 70. let v nízkorozpočtových filmech ze série tzv. "blaxploitation". Tímto termínem se označovaly béčkové akční thrillery, které vznikaly na přelomu 60. a 70. let pro afroamerické publikum a zobrazovaly heroicko-comicsové činy černošských hrdinů.

Vyznačovaly se přemírou násilí a sexu. Pam se stala brzy hvězdou těchto produkcí, v nichž vytvořila prototyp akční hrdinky - smyslné a ke všemu odhodlané, nebezpečné protivnice, která v soubojích s muži prokazuje stejnou odvahu a drsnost. První větší příležitost v Hollywoodu dostala až ve filmu PEVNOST APAČŮ V BRONXU (1981). V polovině 80. let ovšem prožila velkou životní krizi, kdy podstoupila léčbu rakoviny. Při svém pozvolném návratu před kameru se musela spokojit s malými rolemi jak ve filmech, tak i v televizi a hostovala v několika seriálech.

Comeback mezi hereckou smetánku prožila až díky kultovnímu režisérovi Quentinu Tarantinovi, který ji v r. 1997 obsadil do svého snímku JACKIE BROWNOVÁ, kde Pam ztělesnila černou letušku pašující pro překupníka se zbraněmi Ordella peníze z Mexika do USA, a je nucena rozehrát riskantní hru s gangstery i policií, aby neskončila za mřížemi. Za tuto roli byla poctěna zlatým Glóbem.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2017 Bad Grandmas
Rose
2015 Clevelandský únos (TV film)
2012 Mafia
Pěsti ze železa
Woman Thou Art Loosed!: On the 7th Day
2011 Moje krásná učitelka
2010 Invited, The
Jedině ona
2008 Ženy v akci (TV film)
2005 Back in the Day
2003 1st to Die (TV film)
2002 Baby of the Family
Diggin' Up 'Bones'
Pluto Nash
2001 Bones
Duchové Marsu
Láska po zlém
Ve tři ráno
Ztracené ideály (TV film)
2000 Detektiv Wilderová
Hayley Wagner, Star (TV film)
Sněhová kalamita
1999 Bez šance
Jako dým
Právo silnějšího
Souhlas rodiny (TV film)
Věznice Fortress
Ďábelská hra
1997 Fakin' Da Funk
Jackie Brown
Krvavý stín
1996 Mars útočí!
Original Gangstas
Útěk z L.A.
1995 Ďábelský zabiják
1993 Banda: Pomsta Jessieho Leea
1992 Mother's Right: The Elizabeth Morgan Story, A (TV film)
1991 Neskutečná cesta Billa a Teda
1990 Exterminátor
1989 Vězeň
1988 Nico
1987 Allnighter, The
1986 Nelítostná pomsta
1985 Badge of the Assassin (TV film)
On the Edge
Stand Alone
1983 Příliš tvrdý
Something Wicked This Way Comes
1981 Pevnost Apačů v Bronxu
1977 Greased Lightning
La notte dell'alta marea
1976 Drum
1975 Bucktown, město zločinu
Friday Foster
Sheba, Baby
1974 Arena, The
Foxy Brownová
1973 Coffy
Křičí, Drakula, křičí
Twilight People, The
Černá, bílá
1972 Cool Breeze
Hit Man
The Big Bird Cage
1971 Klec pro panenky
Women in Cages
1970 Beyond the Valley of the Dolls

TV seriály

2018 Tohle jsme my (TV seriál)
This Big, Amazing, Beautiful Life (S02E17)
2010 Smallville (TV seriál)
Oběť (S09E19)
Šach mat (S09E16)
Absolutní spravedlnost (S09E11)
2009 Láska je Láska (TV seriál)
Loučím se, vaše (S06E08)
Láska v rytmu tance (S06E07)
Laktózová intolerance (S06E06)
další epizody (8)
2008 Láska je Láska (TV seriál)
Loajalita a pravda (S05E12)
Lunární cyklus (S05E11)
Lesbická jízda (S05E10)
další epizody (12)
2007 Láska je Láska (TV seriál)
Loučení na pláži (S04E12)
Literární předloha (S04E11)
Lesk a bída (S04E10)
další epizody (12)
2006 Láska je Láska (TV seriál)
Levá ruka bohyně (S03E12)
Labutí píseň (S03E11)
Lásko moje sbohem (S03E10)
další epizody (12)
2005 Láska je Láska (TV seriál)
Láska léčí (S02E13)
Leť, duše, leť (S02E12)
Láska a hrdost (S02E11)
další epizody (13)
2004 Láska je Láska (TV seriál)
Láska bolí (S01E13)
Lapák (S01E12)
Letní slavnost (S01E11)
další epizody (13)
2003 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Pandora (S04E15)
2002 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Disappearing Acts (S04E05)
1998 Linc's (TV seriál)
1995 Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child (TV seriál)
1985 Miami Vice (TV seriál)
The Prodigal Son (S02E01)
Rites of Passage (S01E16)
1979 Kořeny (TV seriál)
1968 One Life to Live (TV seriál)

Dokumentární

2013 Richard Pryor: Zapomeňte na logiku - a.z.
2011 Cormanův svět
2009 L Word: Special, The
2003 A Decade Under the Influence
2002 Baadasssss Cinema (TV film)
Jackie Brown: How It Went Down
2001 It Conquered Hollywood! The Story of American International Pictures
Miami Vice: The E! True Hollywood Story (TV film)
1999 Intimate Portrait: Pam Grier (TV film)
1983 Making of 'Something Wicked This Way Comes', The (TV film)

TV pořady

2010 Celebrity Close Calls (TV pořad)
2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
1998 Hollywood Squares (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace