Reklama

Reklama

Drak (Jackie Chan) by měl doma studovat literaturu a bojová umění, ale místo toho se poflakuje, vymýšlí vylomeniny se svým kamarádem a sem tam se zaplete do nějaké rvačky. Vede vcelku spokojený život, okořeněný řadou sportovních úspěchů, ale jen do té doby, kdy se náhodou zaplete mezi obchodníky s vzácnými čínskými předměty. Pak musí použít svoje bojové dovednosti, aby dokázal sebe i své okolí ubránit před všehoschopnými zločinci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (54)

maty39 

všechny recenze uživatele

Jak jsem sledoval Jackieho předchozí klasiky v řadě za sebou během dvou dní, tak je krásně vidět, jak se posouvá Jackieho styl a jak postupně přidává jeho pozdější trademarky. Ať je to větší provázání komedie s akcí ve Fearless hyena, přidání revizit, které se používají při bitkách, jako dýmka v Young Masterovi, role pro své kamarády - Yuen Biao, komediání sekvence jakoby převzaté z vrcholných dob Hollywoodského studiového období (záměna identit) a gagy využívající propriet a ne jen grimasy a idiomů v čínském jazyce, které jsou pro nás nepřeložitelné. Prostě a jednoduše, Jackie se přiblížil západnímu divákovi, ale v akci mu předváděl něco nevídaného. Dragon Lord je zářným příkladem Jackieho posunu v jeho filmografii. Příběh je vlastně nepodstatný. Točí se kolem pašeráků se starožitnostmi, ale hlavní pozornost je upřena na Jackieho, který se snaží vyhnout studiím, běhá za dívkami a dělá různé alotrie se svým kamarádem (Mars). Situační komedie využívá postupy hollywoodských vzorů včetně grotesek (recitace pozie před otcem, blbnutí s puškou, celá sekvence s dopisem a drakem) a akce se neodehrává na náhodném plácku, ale v interiérech. Plus Jackie a jeho tým přidali komplikovanější kaskadérské a akrobatické kousky. Nejzajímavější je, že ve filmu jsou vlastně jen dvě větší bitky (pokud nepočítám sekvenci na střeše při získávání draka) a najdeme je až v závěru. Choreografie je rychlejší a plynulejší s excelentní integrací kaskadérských kousků a zapojení okolního prostředí. Radost pohledět. Unikátní na tomto filmu je, že aby se divák nezačal nudit pouze Jackieho komediálními výstupy, tak na začátku a v prostředku jsou dvě sportovní utkání, které by tam vlastně být nemusely, ale díky bohu za ně. Hlavně druhé utkání ve sportu, co je kombinace fotbalu, nohejbalu a kdo ví čeho je zábavné a skvěle natočené (a údajně to trvalo zatraceně dlouho, než byly natočeny všechny potřebné záběry). Jedna z mých oblíbených Chanovek. ()

haj 

všechny recenze uživatele

Vcelku povedený film s několika dobrými bojovými scénami ve stylu Mladého mistra, tím mám na mysli, že Jackieho postava neumí příliš bojovat, takže jde spíš o rvačky se skvělou akrobacií než o bojové umění. Zajímavé jsou i sporty, kterých se Jackie účastní, jako je lezení na pyramidu nebo hra podobná fotbalu. Samozřejmě jde o komedii, takže ve filmu se najde i pár dobrých vtipů, hlavně když se Jackie spojí se svým kamarádem Marsem. ()

Reklama

Zombi 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu jsou nejlepší sportovní scény a výborná závěrečná bitka, která je dost dlouhá a překvapivě se tu jede dost tvrdě, zbytek filmu je celkem o ničem. Ale ještě kvůli jedné věci stojí zato tento film vidět, podle xichtu Jackieho parťáka zřejmě vznikly šíleně přehnané a vytřeštěné obličeje v japonské manze, zřejmě tam byl na návštěvě a japonskou kulturu to dost poznamenalo, protože něco takového se nikde jinde než v japonských komixech a v tomto filmu nevidí :o) A nemlaťte mě, že manga vznikla dřív než se ten maník narodil ;o) ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Taký iný Chanov film. Ako samozrejme nečakajte žiadnu zápletku nad ktorej originálnosťou budete otvárať ústa. ale veľká zmena sa odohráva práve po príbehovej stránke. Máme tu hrdinu, ktorý je vyslovene komediálne ladení. Neustále so svojim kamarátov Býkom vyvádzajú samé huncútstva a vďaka nim sa dostanú do rôznych problémov. A takto sa raz dostanú až k pašovateľom. A po záchrane človeka, ktorého chcú zlosynovia zabiť, sa musí Drak rozhodnúť či sa pustí do boja alebo nie. Čo sa týka choreografie je priam dokonalá. A priam surová, ale sústreduje sa prevážne na iné ako bojové aktivity a práve preto môže finálny súboj pôsobiť oproti iným Jackieho filmom alebo iným scénam z filmu ako slabý. Ja si to nemyslím. Už len samotný fakt, že Jackie tento film aj režíroval a napísal aj scenár, plus si v ňom strihol hlavnú úlohu a pustil sa do experimentovania s komickou a akčnou stránkou, robia s tohoto filmu jeden z tých, ktorý jackieho fanúšikovia skrátka musia mať doma. V tomto smere film spĺňa svoj účel a predstavuje nám východnú kinematografiu tak ako ju máme radi. Aspoň ja určite. film nemá ani jednu jedinú nudnú pasáž a tak si aj napriek slabému finále vyslúžil odo mňa plný počet hviezdičiek. ()

Puol 

všechny recenze uživatele

Buď JC zbožňujete (ako ja) a film sa Vám páči alebo ho nemusíte a v tom prípade na Pána Drakov budete kydať. K samotnému filmu, v podstate je o ničom, Jackie s kamárátom tropí rôzne hovadiny, balí dievčatá, exceluje v rôzných divných športoch a na konci v dychberúcom súboji 10 m minút dostáva "na butku" údery, ktoré by zložili aj slona, aby nakoniec triumfálne zvíťazil. To proste dokáže len on. V tomto prípade (začiatok jeho hviezdnej kariéry) aj režíroval takže je na čo pozerať. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (11)

  • Film bol zamýšľaný ako sequel k predchádzajúcemu hitu Jackieho Chana The Young Master (1980), o čom svedčí aj jeden z názvov "Young Master in Love". (Puol)
  • Závěrečný boj Draka (Jackie Chan) s Bossem (Ing-Sik Whang) trval na plátně solidních 12 minut. Ve skutečnosti však natáčení této scény trvalo 4 měsíce. (DaveSmith)

Reklama

Reklama