foto

Corey Yuen

  • nar. 1951
    Hong Kong, Hong Kong

Biografie

Akční režisér, choreograf, herec, producent a scénarista Corey Yuen se narodil 15.února 1951 v Hong Kongu. V dětství byl členem disciplinované Pekingské Opery a patřil mezi 7 Little Fortunes společně s Jackie Chanem, Sammo Hungem, Wah Yuenem, Biao Yuenem aj. vedené drsným drilem mistra Yu Yim-Yuena, dle něj přijala jméno Yuen většina učňů.

Ve filmu se Corey Yuen poprvé mihl jako sedmnáctiletý zlodějíček se Sammo Hungem v The Jade Raksha (1968) s legendární Pei Pei Cheng. Jako student Hapkida si zahrál rovněž v ceněném Lady Kung Fu (1972) s Angelou Mao a Sik Ing Whangem a ve stejné roličce nechyběl ani ve Fist of Fury (1972) s Brucem Lee. Do předčasné smrti Bruce Lee (1973) se ve filmech nejčastěji potkával s Jackie Chanem, Jang Lee Hwangem, Marsem, Wilsonem Tongem, Little Unicornem a Likem Cheungem. Během 70. let zvárnil na 70 vedlejších rolí studentů bojových umění, zlodějíčků, mnichů či vojáků a jako akční choreograf často spolupracoval s klanem Yuenů. Známý se stal díky akční choreografii a roli studenta Jang Lee Hwanga v Dance of the Drunk Mantis (1979).

V 80.letech se Corey Yuen věnoval více filmové i akční režii a za zmínku stojí určitě skvělé choreografie v Hra Smrti 2 (1981), Ninja commando (1982), Pán Draků (1982), Zu: Warriors from the Magic Mountain (1983), Red Force 2 (1985) či Righting Wrongs (1986) všechny zmíněné snímky byly v Hong Kongu nominovány na cenu za nejlepší akční choreografii ve filmu. Dnes již kultovní snímek Karate tiger 1 (1985) proslavily svaly z Belgie. Rád spolupracoval s Tai Chung Kimem, Jang Lee Hwangem, Cynthii Rothrock a Michelle Yeoh.

V průběhu 90. let některé filmy produkoval a spolupracoval s legendárním Wah Yuenem a hojně s Jetem Li. Za akční choreografii v The Legend (1993) získal ocenění. Od roku 1983, kdy se udílejí v Hong Kongu ceny za nejlepší akční choreografii byl Corey Yuen nominován 13x. Jako akční režisér se v USA proslavil filmem Smrtonosná zbraň 4 (1998), následovaný blockbusterem X-Men (2000). Corey Yuen jako akční choreograf má na svém kontě přes 70 filmů, jako herec přes 120 filmů a jako režisér kolem 30 snímků.

Grand "Epistemolog" Master

Herecká filmografie

Filmy

2016 A Chinese Odyssey: Part Three
2010 Yue guang bao he
1997 Hrdina
1995 Blesk
Du sheng 2: Jie tou du sheng
Gei ba ba de xin
Velké riziko
1994 Zhong Nan Hai bao biao
1993 Chi luo kuang ben
Fong Shi Yu II: Wan fu mo di
Huang Fei-Hong zhi gui jiao qi
1992 Jiu er shen diao zhi: Chi xin qing chang jian
Mistr
1991 Cai shu zhi huang sao qian jun
Ching sing
Du ba
Hong fu qi tian
Jing tian shi er xiao shi
Lei ting sao xue
Long de chuan ren
Wei Si Li zhi ba wang xie jia
Xin jing wu men 1991
1990 Du sheng
Huang jia nu jiang
Long feng zei zhuo zei
Shi jia zhong di
Ye mo xian sheng
1989 Qun long xi feng
Čas válečníků
1988 Gui meng jiao
Jiang shi shu shu
San dui yuan yang yi zhang chuang
Shen tan fu zi bing
Three Against the World
1987 Ling huan xian sheng
Poslední kondor
1986 Dny teroru
Milionářský expres
Where's Officer Tuba ?
1985 První úkol - Dračí srdce
Red Force 2
1983 Xin shu shan jian ke
1982 Chu liu xiang zhi you ling shan zhuang
Pán draků
1981 Hra smrti 2
Jie dao sha ren
1980 Liu he ba fa
The Buddha Assassinator
The Ring of Death
1979 A Massacre Survivor
Leng dao ran hong ying xiong xue
Long hu xiong di
Ten, který láme kosti opět bojuje
1978 Can ku da ci sha
Duch meče
Hu bao long she ying
Tai ji qi gong
Xiao shi yi lang
Xue fu rong
1977 Chu liu xiang
Da wu shi yu xiao piao ke
Jue bu di tou
Ming yue dao xue ye jian chou
Nan quan bei tui dou jin hu
Ocelová pěst
Pai yu lao hu
Po jie
Qiao tan nu jiao wa
San shao ye de jian
Smrtelný hvizd
Soul Brothers of Kung Fu
Tian long ba bu
Vraždící zvony
Xing xing wang
Zhen jia gong fu
1976 Du hou mi shi
Fei long zhan
Jiang hu zi di
Li xiao long yu wo
Long jia jiang
Mi zong sheng shou
Pavučina smrti
Qian Long huang qi yu ji
Sha dan ying
Tien ya ming yue dao
Xiang gang qi an
You gui zi
Zabijácké klany
1975 E ba
Jin mao shi wang
Kleopatra Jones a zlaté kasino
Muž z Hongkongu
Zhong lie tu
1974 Ba Li sha shou
Lang bei wei jian
Long hu tan
Meng hu dou kuang long
She yao jing
Tie han rou qing
Zhong tai quan tan sheng si zhan
1973 Duel of the Dragons
Hei dai chou qiu
Ma tou da jue dou
Mai fu
Mistr Kung Fu
None But the Brave
Tou du ke
Xiao ba wang
Xiao tou dou da zei
Yao qian shu
Ze wang
1972 Ai nu
He qi dao
Huang se sha shou
Pi li quan
Pěst plná hněvu
Shi si nu ying hao
Tang ran ke
The Young Avenger
Ying han
1971 Long ya jian
1968 Yu luo cha

Dokumentární

2003 Cinema Hong Kong: Kung Fu
2002 About Face
Jet Li Is 'The One'
Multiverses Create 'The One'
Umění akce

Scenáristická filmografie

Filmy

1990 Huang jia nu jiang

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(23)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace