Reklama

Reklama

Glen, nebo Glenda

(festivalový název)
  • USA Glen or Glenda (více)
Trailer 2

Děj začíná nalezením transvestity, který spáchal sebevraždu. Vyšetřující detektiv se s otázkami týkajícími se případu odebere za psychiatrem, který mu začne vyprávět dva příběhy. První o muži Glenovi (Edward D. Wood Jr.), který je transvestita a převléká se do ženských šatů. Má však dilema jestli to má zdělit své snoubence Barbaře (Dolores Fuller). Vše ji nakonec poví a ona nejprve neví co s tím, ale nakonec spolu žijí šťastně. Druhý příběh je o pseudohermafroditovi Alanovi, který se po návratu z války nechá přeoperovat na ženu a potom také žije šťastně. Celý příběh je prostoupen výstupy vědce (Bela Lugosi), který celý děj komentuje a pobízí. (c.tucker)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (170)

Slasher 

všechny recenze uživatele

:) Záživná a stravitelná ukázka totálního filmové neumění. Lugosi, svým typickým dramatickým projevem 'tahající za nitky' v temné místnosti obklopen kostlivci a lebkami, nejspíš aniž by to tušil paroduje sám sebe. A Wood, který každou chvíli někde lomí rukama a klátí sebou, je sympatický tím jak (samozřejmě aniž by to tušil) špatně hraje a jak stylově si tímto kouskem obhajuje svojí úchylku. Ten film je jako Wood sám naivní, a vyloženě stupidní, ale stojí za vidění. I když od poloviny už tak zábavný není a vrcholem kdy člověk kroutí hlavou, je kromě stále se opakujících řečí rádoby psycho němá pasáž. ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

První celovečerní film nejhoršího režiséra všech dob? To musím vidět! Je to totální mišmaš všeho možného, co Wooda napadlo a co se mu honilo hlavou. Hlavním motivem snímku je obhajoba jeho transvestitismu. Z ničeho nic se přes plátno prožene stádo bizonů, načež inspektor a psychiatr vedou „odborné“ řeči o změně pohlaví, hned se Vám zase před očima vyloďují vojáci ve válce a do toho se míchají záběry na lidi jdoucí po ulici nebo na přeplněnou dálnici. To celé rámuje a do děje několikrát proniká v křesle sedící Béla Lugosi a neustále mele něco o zeleném drakovi, ocáscích štěňat a slimácích - prostě absolutní guláš. Přestože to Wood myslel všechno smrtelně vážně, já jsem to bral jako dobrou zábavu a nemohl jsem se nesmát! ()

Reklama

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[Festival otrlého diváka 2008] Zajímavá exkurze do Ed Woodovy transsexuální duše. Vlastně to je autobiografický drama s mnoha vysvětlujícími dokumentárními scénami, ale záběry nijak nesouvisející s dějem a Bela Lugosi snímek posouvaj spíš někam k surreálnu. Příběh, vyprávěnej s láskou a klukovským nadšením nezaměnitelným edwoodovským způsobem, má překvapivě co říct i dnes po víc jak půl století. Zajímalo by mě, jak se v padesátých letech diváci dívali na film se sexuální tématikou. Něco takového se asi netočilo každý den. Zajímavej komentář: DaViD´82 ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Rozhovory policajta s psychiatrom, rozoberajúce transvestitizmus a transsexualizmus predstavením dvoch konkrétnych prípadov, odľahčujú zábery z úplne iného súdka. Spája ich postava veľkého Tvorcu, ktorý sa tvári hrozivo, dôrazne artikuluje o napätej strune a straší drakom. Do toho letia lietadlá, prúdia roje áut, vyloďujú sa vojská a behajú bizóny. Nad všetkým týmto blýskajú animované blesky. Občas sa zjaví Rohatý, ako vystrihnutý z nejakého lunaparku. Scéna sadomasochistických predstáv Glena do toho zapadá ako uliata. Veľmi silný, dobovo netradičný námet spracovaný živo, poučne a s fantazijným nadhľadom. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Špatné, špatné, špatné, špatné...nebavil jsem se tak jako třeba u Plan 9 from Outer Space. Slepenec špatných filmů - scény s Lugosim, scény u psychologa, scény s Edem Woodem. Tradičně špatné hraní, tradičně špatné dialogy a tradičně špatné je všechno. Nejvíce je to manifest obhajující Woodův fetish. Hodnocení OST: 1/10 ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • V roce 1994 byl natočen stejnojmenný porno remake tohoto filmu. Dějově je takřka totožný, pouze je navíc "okořeněn" velmi explicitními sexuálními scénami. (DaViD´82)
  • Jeden z nejoblíbenějších filmů Davida Lynche, který vzdal svůj hold tomuto snímku tím, že zvuk "skučícího vichru" z filmu použil ve svém prvním celovečerním snímku Mazací hlava. (DaViD´82)
  • Natáčanie filmu bolo bleskové, všetky práce sa stihli za 4 dni. (beso74)

Reklama

Reklama