Reklama

Reklama

Einstein a bomba

  • Velká Británie Einstein and the Bomb

VOD (1)

Obsahy(1)

Co se dělo po Einsteinově útěku z nacistického Německa? Ponořte se do mysli tohohle génia v dokumentárním dramatu plném archivních záběrů, kde zazní i jeho vlastní slova. (Netflix)

Recenze (20)

Dobry_clovek 

všechny recenze uživatele

Jsem fanoušek Einsteina a amatérský obdivovatel jeho teorií, které se ukázaly být i praxí, ale do tohoto filmu jsem se nedokázal vžít. Přišlo mi to takové... nijaké. A zatímco v Bohemian Rhapsody jsem viděl skutečného Freddieho, tady jsem nikdy neměl pocit, že vidím skutečného Einsteina. Pořád jsem viděl herce, který hraje Einsteina a to mě skutečné otravovalo. Je mi to líto, přál jsem si aby ten film byl dobrý, ale působí dost odfláknutě, co se režijní a scénáristické práce týká. ()

Tomas.Abi 

všechny recenze uživatele

Netflix pokračuje ve svých hraných dokumentech, které zkrátka dělat neumí. Nevím zda je ode mne i správné tento dokumentární film hodnotit, protože jsem to zkrátka nebyl schopný, i přes vypětí veškerého úsilí, dokoukat. Jedna z nejcharismatičtějších a nejzajímavějších osobností 20. století je zde taková nijaká a příběh se vleče jako nedělní procházka po anglickém venkově, která je zde ve velkém promítaná. Ovšem jedna z nejnešťastnějších a nejzásadnějších věcí, která mi vadila, byl výběr herce. Prokládat hrané scény a dialogy s dobovými scénami a dialogy mi připadalo jako sledovat dva naprosto odlišné žánry s totálně jinými postavami a osobně mě to i fyzicky bolelo. Vše je tak roztahané a snaží se to budovat atmosféru jako u historického dramatu, aby se v nevysvětlitelný moment děj posunul o desetiletí vpřed, kde se najednou z filmu stane dokument, kde herce nahradí dokumentární komentář s reálnými osobnostmi z filmových archivů, aby ho opět nahradil v jedné vteřině opět náš herecký ansámbl ve svém soukromém dramatu s hercem, který i když se snaží, není Albertu Einsteinovi ani vzdáleně podobný. Tento experiment hraného dokumentárního dramtu, který Netflix poslední roky velice rád prezentuje se ošklivě nepovedl a je to ještě horší než Alexandr Veliký, který má tu výhodu, že neexistují jeho dobové filmové záznamy a dá se odpustit to, co si historikové domýšlejí a co si nadále idealizují k jeho celkovému obrazu a obrazu dané doby. Zde to opravdu nefunguje a vše je ve finále tak uměle naroubované na osobnost, která za sebou zanechala mnoho reálných fotek a filmových záběrů, že ta hraná část je jako znásilnění skutečného Alberta s masa a kostí i když odříkává to, co skutečný Einstein napsal či řekl. ()

Reklama

Aleix 

všechny recenze uživatele

V porovnání s Oppenheimer dost slabé. A.E je vykreslovan se silnými zásady a velký pacifista. Nejsem si jist jak moc se podílel na vývoji atomové bomby, ve filmu bylo jen zmíněno, že to připustil jako možné. Přesto, až přehnaně je vykreslovan jako odpovědný za novou jadernou éru a studenou válku. Ostatní tvůrci a celý program Manhattan zmíněný moc nejsou tak se zdá ,že A.E byl strůjcem, vývojář a exekutor jaderné hlavice. Docela nefér. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý pohľad na Einsteinove trápenie a výčitky. Videl som množstvo spracovaní o živote tohto génia a musím povedať, nič objavné sa tu nedozviete. Cítiť že je to niečo iné, nemôžem ani uprieť snahu na hĺbavejšie skúmanie pocitov a motivácii vďaka konkrétnemu zameraniu, (teória relativity a jej vyústenie ku vzniku atómovej bomby) no väčšinu času sledujeme Einsteina tesne pred a tesne po úteku z Nemecka. Do toho mi úplne nesadli hrané pasáže a až posledných 20 minút konečne dostaneme čo napovedá názov. Priznávam, dojem potom išiel trochu hore. Pre laikov dostačujúce, z veľkej časti osobné (určite ale nečakajte životopis), pre znalcov rutinné a nijak zvlášť bohaté na informácie. Rýchlo to ubehne, záver obsahuje posolstvo a napriek miernej kritike, vyslovene sklamaní asi nebudete. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Za mě vysloveně zklamání. I 180 minut Oppenheimera mi přišlo kratších. Těšil jsem se, že snad pochopím něco z fyziky, že se podívám na Einsteinův život a dozvím se nějaké zajímavosti, ale o tom film moc není. Asi třetina filmu je o hajlujících Němcích a hrůzách války, zbytek je o všem možném, ale extra povrchně. Nedozvíme se skoro nic o jeho rodině, spolupracovnících nebo výzkumu. Byl zvolen koncept, že Einstein řekne pouze to, co řekl doopravdy, což zní jako super nápad, ale ve filmu tak nemůže vést žádnou konverzaci a musí jen koukat na partnera v dialogu. Celé mi to přišlo na rychlo spíchnuté, když už Oppenheimer měl takový úspěch. Je super, že tam je tolik jeho záběrů, ale tím to končí. ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama