Reklama

Reklama

Einstein a bomba

  • Velká Británie Einstein and the Bomb

VOD (1)

Obsahy(1)

Co se dělo po Einsteinově útěku z nacistického Německa? Ponořte se do mysli tohohle génia v dokumentárním dramatu plném archivních záběrů, kde zazní i jeho vlastní slova. (Netflix)

Recenze (20)

rublik05 

všechny recenze uživatele

V podstatě takové nenáročné a velice letmé nahlédnutí do života Alberta Einsteina, zaměřené především na meziválečné období, kombinují se zde dobové pasáže s těmi hranými, dokument cílí primárně na laickou veřejnost, takže se divák dozví v drtivé většině případů již známá fakta, žádné novinky opravdu nečekejte. Film je vzhledem k délce stopáže obsahově dosti povrchní, na druhou stranu ale nenudí, zajímavé byly části ohledně teorie relativity, líbil se mi i závěr s určitým poselstvím, takže celkově je to u mě takový neurážející průměr. Zpracování je docela fajn, Aidan McArdle je v roli Einsteina výborný, obsah je ale už trochu diskutabilní. 5/10. ()

Tomas.Abi 

všechny recenze uživatele

Netflix pokračuje ve svých hraných dokumentech, které zkrátka dělat neumí. Nevím zda je ode mne i správné tento dokumentární film hodnotit, protože jsem to zkrátka nebyl schopný, i přes vypětí veškerého úsilí, dokoukat. Jedna z nejcharismatičtějších a nejzajímavějších osobností 20. století je zde taková nijaká a příběh se vleče jako nedělní procházka po anglickém venkově, která je zde ve velkém promítaná. Ovšem jedna z nejnešťastnějších a nejzásadnějších věcí, která mi vadila, byl výběr herce. Prokládat hrané scény a dialogy s dobovými scénami a dialogy mi připadalo jako sledovat dva naprosto odlišné žánry s totálně jinými postavami a osobně mě to i fyzicky bolelo. Vše je tak roztahané a snaží se to budovat atmosféru jako u historického dramatu, aby se v nevysvětlitelný moment děj posunul o desetiletí vpřed, kde se najednou z filmu stane dokument, kde herce nahradí dokumentární komentář s reálnými osobnostmi z filmových archivů, aby ho opět nahradil v jedné vteřině opět náš herecký ansámbl ve svém soukromém dramatu s hercem, který i když se snaží, není Albertu Einsteinovi ani vzdáleně podobný. Tento experiment hraného dokumentárního dramtu, který Netflix poslední roky velice rád prezentuje se ošklivě nepovedl a je to ještě horší než Alexandr Veliký, který má tu výhodu, že neexistují jeho dobové filmové záznamy a dá se odpustit to, co si historikové domýšlejí a co si nadále idealizují k jeho celkovému obrazu a obrazu dané doby. Zde to opravdu nefunguje a vše je ve finále tak uměle naroubované na osobnost, která za sebou zanechala mnoho reálných fotek a filmových záběrů, že ta hraná část je jako znásilnění skutečného Alberta s masa a kostí i když odříkává to, co skutečný Einstein napsal či řekl. ()

Reklama

Naslund 

všechny recenze uživatele

Za mě vysloveně zklamání. I 180 minut Oppenheimera mi přišlo kratších. Těšil jsem se, že snad pochopím něco z fyziky, že se podívám na Einsteinův život a dozvím se nějaké zajímavosti, ale o tom film moc není. Asi třetina filmu je o hajlujících Němcích a hrůzách války, zbytek je o všem možném, ale extra povrchně. Nedozvíme se skoro nic o jeho rodině, spolupracovnících nebo výzkumu. Byl zvolen koncept, že Einstein řekne pouze to, co řekl doopravdy, což zní jako super nápad, ale ve filmu tak nemůže vést žádnou konverzaci a musí jen koukat na partnera v dialogu. Celé mi to přišlo na rychlo spíchnuté, když už Oppenheimer měl takový úspěch. Je super, že tam je tolik jeho záběrů, ale tím to končí. ()

Aleix 

všechny recenze uživatele

V porovnání s Oppenheimer dost slabé. A.E je vykreslovan se silnými zásady a velký pacifista. Nejsem si jist jak moc se podílel na vývoji atomové bomby, ve filmu bylo jen zmíněno, že to připustil jako možné. Přesto, až přehnaně je vykreslovan jako odpovědný za novou jadernou éru a studenou válku. Ostatní tvůrci a celý program Manhattan zmíněný moc nejsou tak se zdá ,že A.E byl strůjcem, vývojář a exekutor jaderné hlavice. Docela nefér. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Dokument si idete pozrieť v domnení, že sa niečo nové dozviete, pospájajú sa vám súvislosti, ktoré – v prípade Einsteina, už viete. Toto však bolo značné sklamanie – ani ryba, ani rak. Ako možno nazvať dokumentom niečo, čo je spolovice prehliadka historických záberov a spolovice hraná fikcia historických, ale nezaujímavých faktov? A zahraná?! Amatérske divadlo z Nižného Hrušova by bolo o dve triedy lepšie. ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno