Reklama

Reklama

Pohádky ovčí babičky

(seriál)
Animovaný / Pohádka
Československo, 1966, 1 h 49 min (Minutáž: 7–10 min)

Epizody(13)

Poprvé se pohádky o beránkovi a vlcích objevily ve vysílání 4. a 11. září 1966 – příběhy O chytrém beránkovi a Beránek a strašidla. Kreslený seriál, tak jak ho známe, se objevil až 25. února 1968 v přestávce hokejového utkání Dukla Jihlava – ZKL Brno. Je to první večerníček, který namluvila herečka Jiřina Bohdalová. Třinácti dílný seriál Pohádky ovčí babičky jsou prvním kresleným večerníčkovským seriálem Československé televize. Vyrobilo jej studio Bratři v triku a vysílají se dodnes.
Nesmrtelné příběhy souboje zlotřilých vlků se světem chytrého, vtipného a laskavého beránka... (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Česká televize mě potěšila starými večerníčky, které začala uvádět u příležitosti 50. výročí zahájení vysílání tohoto skvělého dětského pořadu. Je těžké zdůvodnit, proč se mi zrovna tento večerníček tolik líbí, když už je tak starý a černobílý. Je nápaditý, vtipný, sice s jednoduchou, ale milou animací a veselými příběhy. Intrikující vlci i pohotový beránek chránící svou ovečku mají navíc v pohádkovém světě jistou originalitu. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Večerníček s úžasnou atmosférou. Beránek (brzy i s ovečkou - jako její ochránce) proti trojici vlků. Silnější a rychlejší jsou vlci, beránkovi tedy nezbývá než nad nimi vyzrát svou chytrostí. A dělá to znamenitě... Úžasná hra s jazykem (Útokem tok! Vlčí mlha, vlkohled,...), úžasně nadčasové myšlenky (čas od času se taky někdy vynoří vlci v rouše beránčím :-)), pěkně namalované a příjemný hlas Jiřiny Bohdalové. Navíc pohádky vypráví babičky a na konci vždy zazvoní na zvoneček a popřeje dobrou noc - to se našim holkám moc líbilo. Z dětství si tento večerníček nepamatuju, ale jako dospělá jsem se na něj s dětmi podívala moc ráda! ()

Reklama

duddek 

všechny recenze uživatele

1) Výborně strašidelný zvuk v "bojavých" situacích (např. na hradě). 2) Obecně je trochu otravné, jak je všechno třikrát (viz tři vlky). Jinak se zde ale setkáme s únosy, výkupným apod., na večerníček docela pokročilé. Díl s piráty už je ale zbytečným tlačením na pilu (proč vůbec piráti? do lesního prostředí to vůbec nezapadá), je příšerný. 3) Ovečka je nemehlo a ještě fiflena (ustavičně nespokojená, když ji chtěl beránek obdarovat k narozeninám; naopak on pořád skáče podle ní). Navíc když u zkoušení botiček v obchodě ovečka postrádá zrcátko, odjedou pro něj domů rovnou v těch botách, místo aby je zatím nechali v prodejně. To dokládá její sebestředný charakter. Ani beránek ale není úplně svatý: např. místo aby v závěru vánočního dílu vlky pozval domů (dokonce ho ani nechtějí přepadnout, chtějí jen rybu), nechá jim zlomyslně zamrznout ocas. A vytahování jazyků kleštěma a rozklepávání kladivem by mohlo na některé děti působit návodně. Celkově: není to tak výjimečné, jak jsem se domníval od dětství, místy se to celé hůře snáší, ale jako průměrný večerníček, proč ne. (Beránek odpovídá, kde byl:) "'Ále, ani se neptej... padla na mě vlčí mha!' - A ovečka dobrák se už tedy neptala." :)) ()

Emilii 

všechny recenze uživatele

Klasika ze všech nejklasičtější, jako ditě jsem opravdu měla hrúzu z těch zlejch vlků a moc jsem se těšila, že ten beránek se přece vrátí domů v pořádku, musí se vrátit a vyzrát na ty hnusný vlky.....!!!! I dnes už také babička, se na tuhle pohádku-y dívám s úsměvem jak je to milej večerníček!!!!! Je to super!!!! ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Seriál má dost neobvyklou strukturu. V prvních epizodách se beránek snaží ochránit ovečku před vlky, čímž nám vnucuje představu, že veškerá bezpečnost leží na jeho bedrech. Jak se ale ukáže SPOILER: v polovině seriálu, je to celé úplně jinak: když jde opravdu do tuhého, zasáhne ovčácký pes! Tento vpravdě až fincherovský zvrat zásadně mění vyznění děje, potažmo i sociálního postavení protagonisty v příběhu. Náhle je na něj nutno nahlížet jako na chudáčka, který si na to, jak je silný a důležitý, jen hraje. KONEC SPOILERU Podle zdejších komentářů se seriál víc líbí ženám než mužům. Podle uživatele xenopuse ženy jistě vidí beránka jako Supermana ("ovečku ochrání, chodí s ní na nákupy..."). Dost možná. Tak velký rozdíl v přístupu obou pohlaví k seriálu si ale zaslouží, aby byl vysloven i mužský pohled na věc: Beránek je podpantoflák a Mirek Dušín k tomu. A kluci zpravidla bývají obyčejní rošťáci, nejspíš proto víc inklinují kupříkladu ke Králíkům z klobouku, jejichž rošťárnám a lenosti dokážou snáze porozumět. Celkově si každopádně seriál zaslouží víc pozornosti, než se mu dostává, a to i díky zajímavému výtvarnému stylu podpořenému černobílou škálou nebo několika zajímavými nápady - např. variací na kojota Vildu (ep. 9) či pohádku O kohoutkovi a slepičce (ep. 1). ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama