Reklama

Reklama

Exhuma

Jižní Korea, 2024, 134 min

Obsahy(1)

Po utrpení sériových paranormálních událostí povolá bohatá rodina žijící v L.A. mladé povstávající šamanské duo Hwa Rim (Kim Go-eun) a Bong Gil (Lee Do-hyun), aby zachránilo novorozence rodiny. (HanzoBureshi)

Recenze (5)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Pre Janga je to štvrtý zárez na filmárskej pažbe, no a zároveň ide po štvrtý krát o totožný námet. Ja osobne zbožňujem všetko okolo vymetania, posadnutosti, diablovi a podobne, pričom Južná Kórea vie vždy nesmierne uchvátiť originalitou príbehov, ktoré sú proste absolútne odlišné od tých, čo sa bežne forsírujú z poza mláky či tunáko v Európe. Strašne som sa tešil, nakoľko málo kto vie tak doceniť tvorbu tejto krajiny, ako môj milovaný “Evilenko”, ktorý nadrbal plný počet bodov. Lenže ako plynuli minúty, človek začínal mať pocit, že nejde všetko tak, ako si to zidealizoval. Prvých 30 minút vyslovene o ničom, potom nejaký ten rituálny tanec medzi prasatami, čo kľudne mohli natočiť aj v slovenskom parlamente, a potom človek opätovne čaká čo sa bude diať. Film má 135 minút. To fakt nie je málo a o to viac ma zaráža objem v podobe hluchých, nevýrazných pasáží, ktoré tomu fakt nepridávajú na zážitku. Keď sa nad tým celým zamyslím, Ja fakt celkom nerozumiem tomu, čo tu mám mimoriadne okrem hereckej špičky z Kóree doceniť. Ono nedá sa tvrdiť, že by sa to nenieslo v takej tej podivnej atmosfére, no prakticky až na poslednú pól hodinku, pôsobia 3/4 filmu tak nejak nevýrazne. Námetovo môže táto fajtovačka s diablom pripomínať Juhokórejský “Gokseong”, akurát že ten proste napriek dlhočiznej stopáži, pôsobil živšie. Rozmýšľal som, ako to celé ohodnotiť. Dve hviezdy mi prídu kruté, a tak dám aspoň tri, lebo predsa len, toto je opäť forma príbehu, na ktorú sa bežne nenaráža. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Zpočátku značně pozvolná, trpělivého diváka vyžadující žánrovka oplývající velmi sympaticky zlověstnou atmosférou, se lehce před půlkou promění ve sled autenticky děsivých scén. Úplně jsem si lebedil. Pak ale vyvrcholí jedna dějová linie a příběh se stočí trochu jinam, a člověk si najednou uvědomí, že sleduje něco ambicióznějšího a rozmáchlejšího, než si zprvu myslel. A v ten moment zalituje, že to sleduje s nepříliš kvalitními anglickými titulky, protože se v tom trochu ztratí :D Tak radím aktuálně počkat na lepší jazykovou podporu, určitě si to pak dám znova, abych dochytil pár detailů. I tak mám ale podezření, že od The Wailing tu lepší východní horor tohoto ražení nebyl. ()

Reklama

Fungore 

všechny recenze uživatele

Jižní Korea.. ta vždy po nějaké době přijde s něčím tak neotřelým, že světu připomene, jak se to má dělat. Máme tu opět horor, který se nedá zařadit jen do jedné škatulky. Začíná to jako mysteriózní atmosférická duchařina, ale nakonec se téma přelívá někam jinam - nechci spoilerovat - a pokud očekáváte, kam se děj bude ubírat, tak vás tvůrci rychle vyvedou z omylu. Příběhem nás provází charismatické postavy, podíváme se na asi nejlépe ztvárněný rituál (spolu s The Wailing), dočkáme se i nějaké té krve a dostaneme úderné finále. Není snadné ten film popsat bez spoilerů - nerad bych někomu sebral momenty překvapení, proto bych to jednoduše shrnul. Tenhle horor se vyplatí vidět, je to zajímavé, mysteriózní a spirituální téma a určitě jste ještě nic podobného neviděli. Pro mě osobně pořád vede starší film The Wailing, který má více rovin, větší mix žánrů a celkově je to vážnější a komplexnější snímek, ale tohle k němu nemá vůbec daleko. Démon jako ze hry Nioh.. to jsem fakt nečekal. Korea se opět trefila do noty. Díky EvilPhoEniX za doporučení! ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se těšila hned od prvního shlédnutí teaseru. Jako fakt strašně moc. A potom všechny ty pozitivní ohlasy, brutální návštěvnost v kinech...takže prostě natěšenka jako blázen. A povedlo se to? A přidám se k ostatním, kdo v komentářich zmiňují Kvílení, a zmínim ho taky? ***** Exhuma je jeden z těch filmů, který chytnou hned od začátku. Protože není nic horšího než případ, který na první pohled vypadá poměrně jednoduše, ale jak to postupně začne smrdět víc a víc, tak zároveň všechny postavy i diváka vtahuje stále víc a víc, až ten smrad není jenom ve filmu, ale je všude kolem. A když potom přijdou všechny věci v druhé polovině, včetně tamté věci, tak to už jsem byla úplně jinde. A během závěrečné půl hodiny přijde totální masakr, během kterého jsem možná byla raději, že jsem to neviděla v kině. Já bych možná nedošla domu. Protože tenhle film má všechno. Skvělou atmosféru. Celé je to naprosto perfektně natočené a zahrané. Skvěle vystavěný příběh. Ten ale potřebuje spolupráci, protože je to napsaný chytře, takže je nutný soustředit se nejenom na to ukázáné, ale především na to řečené, aby se to na konci propojilo i na jiné úrovni, než že vám to je řečeno filmem. Je to prostě příběh, který se v sobě odkopáváním vrstev neztratí. Právě naopak, každý další vykopaný centimetr téhle půdy je stále prokletější a děsivější, byť se to kvůli tomu předchozímu může zdát skoro nemožné. Prostě jsem tam byla a to je pro mě hodně důležité. A cítila všechno, nejenom to ve vzduchu, ale i všechno s postavama. V tomhle filmu je horská dráha emocí a každá z nich funguje dokonale. Že by byl čas konečně zmínit Kvílení? Tak fajn, já to teda udělám :)  takhle nepříjemné pocity během sledování filmu jsem měla naposledy právě u Kvílení. Ale tady to bylo možná ještě o trochu víc. Tohle není jasný zatím nejlepší horor roku 2024. Ale kandidát na celkový horor roku. A mám blbej pocit, že překonat to nebude vůbec snadný. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jížní Korea at its BEST! Korea ovládá většinu filmových subžánrů na světové úrovni, akorát s horory to zatím není úplná špička, ale za mne jde snad o nejlepší korejský Horor, co jsem kdy viděl ( Letošní TOP 10 je jistá!). Jde o film, který si diváka získá hned od začátku, vyloženě chytne za koule a nepustí, je velmi důležité si získat divákovou pozornost velmi brzy a neztratit ji ani jednou v průběhu celého filmu. Exhuma má velmi originální námět. Velmi bohatou rodinu trápí série paranormálních jevů a tak povolají dva zkušené šamany, aby jim pomohli a ti zjistí, že kletbu může rozvrátit přemístění hrobu jejich předka a na pomoc si vezmou zkušeného korejského veterána Choi-MIn Sika, který je na tuhle práci největší expert. Jenže od začátku mu něco nesedí. Půda je prokletá, všude se to hemží liškama a ve vzduchu je cítit smrt a jak se ukáže vykopání staré rakve bude mít fatální následky. Režijně a technicky je to žánrový masterpiece, opravdu celý film vypadá vizuálně skvostně, má velmi dobré dialogy, skvělé herecké výkony, promakaný děj, kde nechybí zajímavé zvraty, jde zkrátka o velmi ambiciózní podívanou, která v hororech rozhodně není běžná. To, co povstane z Hrobu je vyloženě MASAKR!! (Jeden z nejlepších záporáků na hororovém poli za hodně dlouhou dobu!) To propojení s Japonskou historií je vyloženě skvostné. Film má překvapivě i velmi dobré tempo, jde se z jedné atmosféricky děsivé scény do druhé, celé je to okořeněné korejským folklórem, místními kletbami, řádným mysticismem a rituály ( Ten jeden rituál s prasaty byl opravdu úžasný), četl jsem, že povolali opravdové šamany, aby rituál byl, co nejautentičtější!! Neskutečná pecka, která strhne vizuálem, atmosférou, dějem, zvraty, hercemi i celkovým pojetím. Užíval jsem si to neskutečně. 9/10. ()

Galerie (44)

Reklama

Reklama