Reklama

Reklama

Kid

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Kid vznikl na počátku dvacátých let jako první Chaplinův celovečerní film. Svým dojemným a současně velmi vtipným příběhem sklidil ihned po premiéře ohromný ohlas diváků a nadšení kritiky. Tulák Charlie se v něm ujímá nalezeného dítěte, jež se snaží s upřímnou láskou vychovávat. Ani v nejdramatičtějších momentech však film neslevuje ze skvělé zábavy... (Levné knihy)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (327)

RHK 

všechny recenze uživatele

Dojemný a zábavný film o tulákovi, který se ujme odloženého novorozeněte Jackieho a vychová je. Geniální Chaplin dokáže vyprávět svůj silný příběh jen s minimem titulků a umně míchá příběh otcovské lásky s komediálními prvky. Měřeno očima dnešního diváka je to na 4 hvězdičky, ale za rok vzniku 1921 můžu bez obav jednu hvězdu přidat, Chaplinův první Tulák a zároveň první Chaplinův celovečerní snímek byla tehdy naprostá filmová bomba a výjimečným filmem zůstává dodnes. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=nTlUxNzt5Kw P.S.: Kongeniálně hrajícímu malému Jackiemu Cooganovi to tady sluší podstatně více než jako plešatému tlustému strýci Festerovi v Rodině Addamsově o 43 let později. A Charlie se za tu dobu v podstatě nezměnil. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Problém s klasickými groteskami je ten, že človek sa má pri nich smiať, ale v súčasnosti to moc neide. Preto ich treba hodnotiť v kontexte doby a s prihliadnutím na to, že sa na ne príjemne pozerá. Chaplin je skvelý komik, niektoré scény sú vynikajúce, ale predsa sa písal rok 1921 a tempo filmu je nesúrodé a dej je predsalen trochu "chudý". Hudba je tiež dosť zastaralá a pre obyčajného diváka je film prakticky nepozerateľný. Každopádne na slabšie 80% by to malo aj tak stačiť (minimálne za geniálnu scénu so vstávaním a deravou dekou). ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Dokonalá ukázka Chaplinova výrazně autorského umění v oboru režie, scénáře, herectví i hudby... a vlastně i dokonalý předobraz toho, jak pak budou vybraní hollywoodští tvůrci stavět mnohé filmy minimálně dalších 100 let. Dejte do příběhu dítě, s nímž není něco úplně v pořádku nebo ho kdosi opustí nebo po něm někdo jde, nejlépe všechno dohromady, a slzy diváků budou v průběhu filmu zaručeny, během velkého závěrečného dojetí potečou teprve. Možná, že je nefér s ohledem na dobu vzniku vyčítat tohle i Kidovi, ale tady jsem nabyl dojem, jakoby právě Chaplin byl průkopníkem nejen němé grotesky, ale možná i vykalkulovaného citového vydírání ve filmové tvorbě. Andělská sekvence byla na mě už moc, na druhé straně zas nejedna scéna se šťastným soužitím tuláka s Kidem (třeba ta s palačinkami) je sama o sobě velmi milá, pouliční zápasy zdařile komické, atmosféra má přes onu sladkobolnost jisté podmanivé kouzlo a moje 3 hvězdičky jsou rozhodně silné. [70%] ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, některé momenty byly přímo kouzelné (doktor, noclehárna) ale některé mě vyloženě nudily (hlavně ten sen o nebi). Jinak vše šlape jak má a film moc nenudí. Jistě, z pohledu dneška, je snímek dost naivní, ale to mi nijak nevadilo. Takže za mě dávám 80 % s tím, že Charlieho vrchol pro mě zůstává The Great Dictator. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Chaplinův doják ždímá emoce snad v každém záběru. Příliš sladkobolný příběh tuláka a malého nalezence je sice odlehčen klasickými slapstickovými gagy, ale je jich na mé gusto málo a často postrádají šmrnc. Kid vystřelil na oběžnou dráhu i jednu z prvních dětských hereckých hvězd. A vlastně nastavil i laťku, dítě-herec musí umět v zásadě jen jednu věc, kukuč. Jackie Coogan jich v Kidovi nahodí docela dost a dávné diváctvo jistě vzdychalo dojetím. Já moc ne, navíc finální snová scéna s andílky alá George Melies mi přišla už vyloženě off topic. Za tři a jen z úcty. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (17)

  • Kvůli Kidovi měl Charlie Chaplin neshody s firmou First National: „Byl to sedmidílný celovečerní film a oni jej chtěli distribuovat jako tři dvoudílné komedie,“ uvedl král komiků v publikaci "Můj životopis". (everlong)
  • Snímek byl v roce 1971 editován na délku 50 minut a přidán hudební doprovod složený samotným Charlie Chaplinem. (Rominator)

Reklama

Reklama