Reklama

Reklama

Kid

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Kid vznikl na počátku dvacátých let jako první Chaplinův celovečerní film. Svým dojemným a současně velmi vtipným příběhem sklidil ihned po premiéře ohromný ohlas diváků a nadšení kritiky. Tulák Charlie se v něm ujímá nalezeného dítěte, jež se snaží s upřímnou láskou vychovávat. Ani v nejdramatičtějších momentech však film neslevuje ze skvělé zábavy... (Levné knihy)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (327)

Zodd 

všechny recenze uživatele

Takže to je ten film, který podle filmové historie odstartoval mix komiky a dramatu v jednom filmu a satiru na společenské poměry? Ty emoce působí, i když před stoletím v kině to muselo být hodně jiné. A vzhledem k roku natočení si nejsem jistý, zda-li odpustit jednu výraznou plot hole či ne. Hádejte jakou. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Filmem Kid překročil jeho tvůrce svůj stín. Oproti jiným filmům, které Chaplin v té době točil, je Kid méně veselý, na druhou stranu je ale napínavý, drsný, dramatický a dojemný tím správným způsobem, čímž nehrozí, že by se z něj mohl stát kýč. Film totiž popisuje nehostinné až kruté prostředí ve kterém žila chudina, ale také propastné rozdíly v životním stylu mezi chudými a bohatými. Z krále komiků se díky Kidovi stal Chaplin králem filmu. Zde totiž dokázal, že umí s přehledem ovládat celou paletu emotivních nástrojů, které filmařina nabízí a vytvořil šablonu, podle které se podobné dětské filmy točí dodnes. Obdivuhodné je že si nastavil laťku velice vysoko, ale stejně ji poté ještě mnohokrát přeskočil. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Charlie Chaplin přechod na delší formát nepodcenil a za základ Kida použil jednoduchý melodramatický příběh. Pokud sliboval film, který vzbudí smích a možná i slzy, tak to funguje ještě po století. Herecké partnerství s Ednou fungovalo dlouhodobě a Jackie Coogan byl takovou malou výhrou. (Viděno v kině s novou hudbou Laca Décziho, která k tomu celkem pasovala.) ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Amerika je v těch letech plná nezaměstnaných a bezdomovců. Jičák KID je dítě jak se patří. Nedělá mu problém rozbít pro svůj špás okno, a přitom poočku hlídat, zda ho nepozoruje strážce zákona. Ani jiné lumpárny mu nejsou cizí. Pokud by nenarazil na tuláka Charlese, tak by to s ním patrně nedopadlo dobře. Tulák Charles to ví, a začíná ho vychovávat. Daří se mu to se střídavými úspěchy, protože sám zažívá rovněž nejednu nelehkou situaci. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film vám prinesie smiech a možno aj slzy - to bolo spomenuté hneď v úvode. A bolo to tak. Myslím, že toto bol prvý film Ch. Chaplina, kde bol tento zámer tak očividný, pretože podľa tohto filmového velikána, účelom jeho filmov nie je diváka iba pobaviť, ale dať mu aj silný príbeh a smutné veci. Nuž taký je život a presne taký je aj tento snímok. Smiech cez slzy, no nádhera. Jedna scéna pri konci ma síce bavila menej (Mesto snov), ale celkovo som veľmi spokojný. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Galerie (37)

Zajímavosti (17)

  • Ide o jednu z dvoch najznámejších rolí Jackieho Coogana, ktorý hral Kida. Tá druhá prišla o vyše 40 rokov neskôr a s postavou malej siroty bola v ostrom kontraste. Stvárnil totiž strýka Festera v seriáli Rodina Addamsovcov (1964). (milhouse86)
  • O svých zážitcích z propagační cesty na podporu filmu Kid po evropských městech napsal Charlie Chaplin knihu „My Trip Abroad“ (1922). Pod názvem „Hurá do Evropy!“ byla o sedm let později vydána v Československu. (SeanBean)
  • Počas nakrúcania filmu prebiehal rozvod Charlie Chaplina (Tramp) s jeho prvou manželkou Mildred Harris, ktorej právnici mu hrozili skonfiškovaním negatívu filmu. V zúfalej snahe tomu predísť prepašoval vyše 121 000 metrov negatívov z Kalifornie do Salt Lake City, kde strihal vysoko horľavé nitrátové filmy na podlahe hotelovej izby. (Michal74)

Reklama

Reklama