Reklama

Reklama

My, občané Protektorátu

(seriál)
Česko, 2024, 2 h 38 min (Minutáž: 52–53 min)

Režie:

Ondřej Veverka

Scénář:

Ondřej Veverka

Hrají:

Dana Syslová (vypravěč), Klára Jandová (vypravěč), Nikola Heinzlová (vypravěč), Kamila Janovičová (vypravěč), Zuzana Skalická (vypravěč) (více)
(další profese)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Deníkové zápisky, korespondence a rodinné filmové záznamy odkrývají unikátní pohled na život a soukromí občanů tzv. Protektorátu Čechy a Morava... Mladý dokumentarista Ondřej Veverka oslovil desítky pamětníků protektorátních časů i jejich potomků, aby se s ním podělili o unikátní filmové záznamy a písemná svědectví z tehdejší doby. Výsledkem je trojdílný dokument, který přináší jedinečný pohled na protektorát. Amatérské kamery si tenkrát možná více než kdy jindy všímaly běžných každodenních věcí, drobných radostí a obyčejného života. Snad proto, aby člověk alespoň na chvíli podlehl iluzi, že svět je vlastně ještě v pořádku. Ale brzy se tragédie vpisovala i do těchto záběrů. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný, svojím poňatím originálny dokument. Spájaním spomienok ľudí z denníkov s reálnou situáciou sa človek vžije do doby a snaží sa chápať, čo ľudia vtedy prežívali a ako celú tú vojnu a politickú situáciu vnímali. Veľmi dobrá atmosféra podkreslená dobovými videami, ktoré ale nemusia vždy presne korešpondovať s tým, čo je práve z denníkov vypovedané - to je asi jediná maličká chyba, ale akceptovateľná A človek je až prekvapený, koľko bolo aj v tej dobe kolaboranstva, koľko bolo udavačstva, koľko ľudí by za jednu sliepku navyše uctievali aj troch Hitlerov naraz, hlavne že sa mám dobre, že sa najem, čo ma po nejakých hodnotách. Téza, ktorá platí nadčasovo a všeobecne, menia sa len tváre, vlajky, ideológie, ale veľkú časť národa vždy ovláda nejaká obsesia z toho, že musím niekoho alebo niečo slepo nasledovať. Aj preto znova treba zopakovať výrok z prvého dielu: "Majú niektorí ľudia vôbec svedomie? Pre svoju ctižiadostivosť ženú národ do vojny." ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jsou to rozhodně tři zajímavé díly, které poukazují na tehdejší život v okupovaném Československu zcela jinak než většina profesionálních filmařů. Faktem je, že postupně se od soukromých záznamů stejně přejde hlavně k zaznamenání společenských jevů. Podle mě jsou ale unikátnější a zajímavější mluvené korespondence a záznamy. Ty zachycují skutečné a velmi různorodé myšlenky a pohledy na situace či události neblaze spjatými s válkou a okupací. ()

laardlad 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající dokumentární minisérie. Velmi surově nám zprostředkovává emotivní okamžité výpovědi obyvatel Protektoratu Böhmen und Mähren. Nejvíce mě fascinovalo, jak nacistické Německo zneužívalo písmeno "V" úplně stejným způsobem jako současné Rusko. Díky dokumentu si člověk uvědomí, jak kolaboranti tady byli, jsou a budou v úplně každé době. Pro fanoušky historie je tato dokumentární série povinnost! ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem pochyboval, zda nám ještě může někdo o této době vyprávět něco nového. Omyl, může. Dostal jsem magický dokument o lidech, kteří žili, jejich všedním dni, radostech a  strastech. Děti, které v záběrech běhají na ulicích, jsou dnes už většinou mrtví. Působilo to na mne jako zjevení, stát se na chvíli součástí života někoho jiného, kdo tu byl před námi. Čtení z deníků tomu dodalo punc autenticity. Fakt mě to zasáhlo. Skvělý počin. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • V rámci shromažďování protektorátních deníků a korespondence pomohla tvůrcům nejvíce veřejnost, která ochotně zapůjčila své cenné rodinné materiály. Jednalo se o stovky dopisů, desítky deníků a mnoho jiných materiálů. Všechny se postupně přepisovaly do digitální podoby. I přesto bylo jejich množství nedostatečné. Proto se čerpalo také z knižně vydaných deníků. (Zdroj: Ondřej Veverka a Rolling media s.r.o.)
  • Autoři užitých protektorátních deníkových zápisků a korespondence byli ve všech třech dílech ponecháni v anonymitě. Rozlišovat je lze pouze různými hlasovými herci. K tomuto kroku bylo přistoupeno mimo jiné také na žádost některých z jejich potomků. Tvůrci dokusérie však dostali svolení k uveřejnění alespoň fotografií a jmen autorů, které jsou k vidění před závěrečnými titulky každého dílu. (Zdroj: Ondřej Veverka a Rolling media s.r.o.)
  • Všechny užité filmy jsou zcela němé, resp. bez zvukové stopy. Proto se v mnoha případech přistoupilo ke zvukovému designu. Veškeré ruchy byly tedy nasazeny až v rámci postprodukce. (Zdroj: Ondřej Veverka a Rolling media s.r.o.)

Reklama

Reklama