Reklama

Reklama

Chaplin vesnickým hrdinou

  • USA Sunnyside (více)

Charlie pracuje jako hotelový pomocník v jedné podhorské vesnici a zároveň je nucen zastávat i farmářské práce. Při vyhánění krav na pastvu dojde k nehodě a on se v bezvědomí setkává s vílami... (oficiální text distributora)

Recenze (18)

pursulus 

všechny recenze uživatele

To slabší z druhého období.¬         Jedna z těch slabších nikoli však slabých grotesek natočených Ch. Chaplinem v jeho druhém období, kdy v rr. 1916–18 točil krátko- či nejvýš středometrážní grotesky. Chaplinovi se v tomto období už daří točiti i snímky lepší úrovně, než jaké dosahovaly v jeho prvním období úvodního jeho filmového vyučení v rr. 1914-15, nicméně kvalita snímků je rozkolísaná a ne všechno z tohoto období lze označiti za podařené. Ze strany Chaplina sílí tlak na kvalitu děl, což vrcholí rozvázáním smlouvy s "First National Exhibitors' Circuit" a založením vlastní podílnické společnosti "United Artist Corporation" v lednu 1919, pod jejíž záštitou vytváří prakticky všechna svá zbývající díla, od ještě krátkometrážního "Profesora" po celovečerní komediální drama "Světla ramp".¬                 [Zdroje: 1. Wikipedie, English (en.wikipedia.org/). 2. Filmová databáze IMDb (imdb.com/)] ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Chaplin ako večný rojko a veľký spáč, rozprávanie pomocou sna a až prekvapivo veľa dramatickejších, resp. vážnejších momentov a situácií. Bavilo ma najmä zakomponovanie prvku prebudenia ako prelínanie sna a reality (časť s rusalkami je v tomto bode excelentná), ako obvykle haldy nápadov a síce nie až tak bravúrne vtipných, ale stále skvele humorných scénok. Dlhšia stopáž však zapríčiňuje pocit trochu zbytočného naťahovania, ale celok, i keď nie je tak humorný ako iné Chaplinove filmy, je veľmi kvalitný a neurážajúci; práve to ho miestami zachraňuje. Niektorí vedľajší herci sa objavujú vo viacerých úlohách, čo je vzhľadom na ich príjemný prejav a zábavnosť jednoznačne plus. Len škoda občasnej monotónnosti a rozvláčneho tempa. 75% ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

To ranné (ne)vstávanie, akoby som už niekde videl, priamo vo svojej domácnosti. Len ten budíček kopancom do zadku neprevádzkujeme. Chaplin sa na dedine neobjavuje často, tu urobil vzácnu výnimku. Súčasťou vtipov sa tak stávajú aj domáce zvieratá, ale vtipu je na tú dĺžku pomerne málo. Dobré sú prechody zo snov, ako negujú predchádzajúci dej, a tiež gagy hlavne na začiatku filmu. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Ty staré Chaplinovy grotesky jsou sice legrační, na druhou stranu někdy působí jako by sám režisér nevědel rady co si se všemi těmi metry filmového pásu počít. A tak se vlastně jedná o sled gagů, z nichž některé jsou průměrné (koza žere noty), ale některé jsou opravdu vtipné a originální (kafe zahuštěné cukrem). Tento film je zajímavý tím, že už i zde se projevuje nesmírné sociální cítění režiséra, jaké je patrné v jeho pozdějších dílech. Jenomže krom toho a několika vtipných scén má film dost hlušiny. Každopádně to stojí za shlédnutí, pořád se jedná o lepší záležitost než třeba současné televizní zábavné show. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavý Chaplinův film, jehož první polovina je nádherně vtipná (ale z mnoha vtipů se dalo vytěžit víc), druhá vážnější, ale s tradičně dobrým koncem. Nádherné prostředí malé vesničky, skvělé vedlejší postavy otce a syna, neodolatelná Chaplinova chůze a spoustu nezapomenutelných scén. Jen ta část s vílami zdá se mi poněkud přehnaná... Mě se to líbilo, obzvlášť když to má mimo jiné i tak pěknou hudbu. Navíc je to nadčasové a s pointou. I když je to krátké, je to velká filmařina. 80%. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama