Reklama

Reklama

Katedrála

Animovaný / Drama / Krátkometrážní / Sci-Fi
Polsko, 2002, 7 min

Scénář:

Tomasz Bagiński

Obsahy(1)

Bádateľ navštívi niečo, čo sa zdá byť ako ruina gotickej katedrály. Objavujú sa tu podivné sochy, tajomné myšlienky a hlasy ho prenasledujú a on podvedome kráča na koniec. Zrazu vychádza slnko a on sa nachádza na konci útesu. Pútnik objaví niečo zvláštne. Je to podstata náboženstiev alebo je to niečo hlbšie a tajomnejšie? (genetique)

(více)

Recenze (107)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nádherně atmosférická záležitost přesně snoubící hudební složku pracující s chórem s promakaným vizuálem jiného světa, kde každá sekunda snímku je nabitá očekáváním, tajemnem a osudovou volbou. Je to vlastně krátkometrážní fantasy s mysteriózním obsahem. Film, který sice ohromuje obrazem, ale dějově pouze naznačuje, umožňuje víc alternativních vysvětlení viděného. Celkový dojem: 90 %. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

V první řadě patří velký dík tomu uživateli, který mě na tento animovaný klenot upozornil :-) Ke komentáři mi tentokrát nějak chybí slov, stačí vidět, slyšet... a nechat na sebe působit. Audio-vizuálně krásné, pro "děj" či snad "poselství" je, jak už poznamenal gudaulin, více možností interpretace, včetně možnosti "nic v tom nehledat", ale tím se možná v případě tohoto filmečku dost ochudíte. Posuďte sami... ()

Reklama

ad-k 

všechny recenze uživatele

Jest-li v tom je nějaká paralela s osudem života na Zemi, toť otázka. Baginského animace ale jistojistě kýženou temnou atmosféru přináší, ovšem co se přitažlivosti prostředí (především do 3/4 filmu) týče: tolik fascinujících prvků zase nepobrala. Snad až na ty tajuplné "kamerové" nájezdy, světlo/stín a planetární záběry. 60% ()

Sidenius 

všechny recenze uživatele

v podstatě mi to v roce 2002 hodně zasáhlo, byl to neskutečný příklad animace kterou dosahovala studia alá pixar, ale v poměrně domácích podmínkách, neskutečný příběh a hudba vměstnaná do 7mi minut. Velká pochvala. A ejhle.. o 16let později tenhle pán točí remake asi nejkrásnější fantazi kterou dal světu další super polák. Zaklínač ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nabubřelé, graficky skvělé (obzvláště na rok vzniku! Jak u jiných filmů počítačovou grafiku ve 3d modeláži haním seč mi ploutve stačí, tady uctivě pokyvuji hlavou a obdivně mručím) s atmosférou vskutku povedenou, jenže aby byla opravdu omračující, musel by být přítomný větší prostor "ničeho" a tady jede všechno moc rychle. S obdobným námětem pracuje i Český Světlonoš a zvládá to o něco lépe. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (1)

  • Predlohou filmu bola krátka poviedka „Katedrála“ od Jaceka Dukaja. V českom preklade vyšla v časopise Ikarie (11/2002). (Trip)

Reklama

Reklama