Reklama

Reklama

Katedrála

Animovaný / Drama / Krátkometrážní / Sci-Fi
Polsko, 2002, 7 min

Scénář:

Tomasz Bagiński

Obsahy(1)

Bádateľ navštívi niečo, čo sa zdá byť ako ruina gotickej katedrály. Objavujú sa tu podivné sochy, tajomné myšlienky a hlasy ho prenasledujú a on podvedome kráča na koniec. Zrazu vychádza slnko a on sa nachádza na konci útesu. Pútnik objaví niečo zvláštne. Je to podstata náboženstiev alebo je to niečo hlbšie a tajomnejšie? (genetique)

(více)

Recenze (107)

Kobitch 

všechny recenze uživatele

Podívejte, takový film se dnes už velmi špatně hodnotí. Nezapomeňte, že už má skoro 20 let. Ano, tehdy mohl působit velmi pompézně a velkolepě, ale měřeno dnešní optikou mi film přišel spíše jako technologické demo, nebo intro k novému dílu Heroes of Might & Magic. Zkrátka — hezky to vypadá, hraje k tomu podmanivá hudba, ale obsah je tak prázdný, jako balíček čerstvě otevřených brambůrek Lays. Za atmosféru dávám body navrch, ale jinak mě film nezaujal. Velmi by mě zajímalo, zda průchod katedrálou imituje průchod Společenstva doly v Morii, protože scény vypadají dost podobně a film vznikl nedlouho po Pánovi prstenů. Vtipné je, že co před 20 lety bojovalo v hlavní soutěži Oscara, dnes najdeme v jakékoliv průměrné hře v mnohem lepší lepší podobě. Holt, pokrok nezastavíš. [Oscary 2002] ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Mne tento na Oscara nominovaný krátky animovaný film prišiel skôr ako nejaká ukážka s počítačovej hry, hlavne animácia tomu napovedala. Z vonku my katedrála pripomínala Notre Dame, z vnútra zase scény úplne totožné ako tie z Veľkej sály v Mórii v Pánovi prsteňov - už len aby sa to tam hemžilo škretmi. Tiež sa mi zdá, že mi akosi ušla celková pointa toho všetkého, ale o nejaký náboženský rozmer tam podľa mňa nejde, a možno, že tam tvorcovi naozaj o nič nešlo. Tento filmík by si podľa mňa viacej zaslúžil 3* než 4*, ale prilepším mu, pretože dokonalá syntéza obrazu a hudby vo finále ma celkom dostala. Ale na Oscara je to podľa mňa trochu málo. ()

Reklama

ad-k 

všechny recenze uživatele

Jest-li v tom je nějaká paralela s osudem života na Zemi, toť otázka. Baginského animace ale jistojistě kýženou temnou atmosféru přináší, ovšem co se přitažlivosti prostředí (především do 3/4 filmu) týče: tolik fascinujících prvků zase nepobrala. Snad až na ty tajuplné "kamerové" nájezdy, světlo/stín a planetární záběry. 60% ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

V první řadě patří velký dík tomu uživateli, který mě na tento animovaný klenot upozornil :-) Ke komentáři mi tentokrát nějak chybí slov, stačí vidět, slyšet... a nechat na sebe působit. Audio-vizuálně krásné, pro "děj" či snad "poselství" je, jak už poznamenal gudaulin, více možností interpretace, včetně možnosti "nic v tom nehledat", ale tím se možná v případě tohoto filmečku dost ochudíte. Posuďte sami... ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Tak na to hlavní si člověk musel počkat přesně 4:27, což je nehorázně dlouhá doba, kdy vás snímek začne nudit neustálými osvětlováními části "katedrály", procházkou, povzdechy, zamyšleními toho divného člověka a chorální hudbou. Pak teprve to někam směřovalo. Bohužel mě to teda nešokovalo a ani se mi to nelíbilo. Co se animace týče, uznávám, že tím jak je netypická, je to fajn, něco nového, zvláštního, ale vůbec mě nefascinovala, spíše se mi hnusila. Možno vidět zde: https://www.youtube.com/watch?v=tPROKr2EfpM ()

Galerie (35)

Zajímavosti (1)

  • Predlohou filmu bola krátka poviedka „Katedrála“ od Jaceka Dukaja. V českom preklade vyšla v časopise Ikarie (11/2002). (Trip)

Reklama

Reklama