Reklama

Reklama

Harvie Krumpet

(festivalový název)
  • Austrálie Harvie Krumpet
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Drama
Austrálie, 2003, 23 min

Obsahy(1)

"Plastelínový“ životný príbeh retardovaného Harvieho Krumpeta od jeho narodenia až po smrť. Pretože ho deti v škole týrali, rozhodla sa jeho rovnako retardovaná mama zobrať synovo vzdelanie do vlastných rúk. Vtĺkala mu do hlavy rôzne nezmysly, ktoré si písal do zošita s názvom "Fakty“. Po svojom ťažkom detstve v Poľsku emigroval, kvôli 2. svetovej vojne, do Austrálie. Avšak ani tam sa jeho útrapy neskončili. Nielenže mu diagnostikovali astmu, ale ho aj v sérií jeho životných nešťastí zasiahol blesk, ktorý zmagnetizoval kovovú doštičku po operácii lebky a stane sa z neho živý magnet. Aj napriek tomu, že ho nestále sužujú zdravotné problémy, nestráca chuť žiť...

Režisérovi Adamovi Elliotovi tento tragikomický príbeh priniesol Oscara v kategórii Krátky animovaný film. (riske)

(více)

Recenze (166)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Další zakopaný klenot, který se určitě pokuste sehnat! Tenhle australský dvacetiminutový plastelínový (něco jako Wallace a Gromit) filmeček popisuje životní osudy jednoho retardovaného polského emigranta, který (narozdíl třeba od kolegy Forresta) v životě nedokázal vůbec NIC, naopak ho pronásleduje jedna pohroma a nemoc za druhou. Film je nabitý naprosto neodolatelným černým, neřkuli cynickým humorem, ale pod vším tím cynismem je to vlastně film velmi smutný, lidský, dojemný a povznášející. Celý film skvěle odvyprávěl Geoffrey Rush a získal letos Oscara za nejlepší krátký animák. ________PS:Udělal sem titulky, tak stahujte:-) _________PPS: VĚDĚLI JSTE, ŽE některé žáby mohou přijít zpět k životu, když rozmrznou, a lidé nikoli? ()

Narghille 

všechny recenze uživatele

Co říci k tomuto šestnáctiminutovému Elliotově plastelínovému animáku -- předchůdci Mary a Max? No, máte-li rádi filmy nebo příběhy o lidech, kteří nejsou nijak výjimeční, kteří nikdy nezachrání svět před katastrofou a nikdy nepřijdou s geniálním řešením v extrémně vyhrocené situaci -- tak se podívejte na tento animáček. Hlavním obsahem tohoto dílka je celý život H.Krumpeta, který trpí Turetovým syndromem -- víc netřeba říkat = ) Určitě vám tento film nezmění pohled na vlastní život a pravděpodobně vás ani nezasáhne hlubokou filozofickou myšlenkou -- ale zcela jistě se u něj alespoň jednou pousmějete a koneckonců 16 minut ironického humoru nikomu neublíží . Můžu jen doporučit = ) ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Krásný film. Harvie Krumpet byl sice retardovaný a jeho život rozhodně nebyl procházkou růžovým sadem, ale přesto film není laciný a sentimentální, ale naopak na všechno pohlíží z nadhledu, objevuje se černý humor... Animace mi byla velice sympatická, během celého filmu jsem se bavila. Tohle se prostě povedlo. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Příběh Harvie Krumpeta, retardovaného smolaře, s nímž se osud příliš nemazlí. Již od útlého věku procházel útrapami a se svým Tourettovým syndromem byl všem pro smích. Postupně s ním prožíváme celý jeho těžký život, který je plný hořko sladkých momentů, tragikomických chvilek a faktů. V podání vypravěče Geoffrey Rushe nezapomenutelný zážitek. Samotnému je mi líto, že jsem tento roztomilý kraťas objevil až po zhlédnutí Mary a Max, pro něž mám jen slova chvály. Je vidět, že předlohou byl právě Harvie a tak už na mne tento neměl takový efekt. Jinak ovšem skvělá práce a oživení starých technik, pro něž, jak se zdá, v moderní kinematografii není místo. 80% ()

Herráček 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych jít proti davu a dát míň... Ale asi nevidím důvod proč... Obyčejný tragický život podaný s takovým nějakým zvláštním nadhledem... Harvie pro mě vlastně představuje jakékoholi člověka, kterému seberete jeho masku... A v této krátké formě dle mě mnohem stravitelnější než čtyřikrát(?) delší Mary a Max... Na druhou stranu, že v kontextu tohoto snímku vyznívá právě Mary a Max o něco pochopitelněji... ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

  • Loď Dunera, ktorou sa Harvek plavil do Austrálie, skutočne existovala. V prevádzke bola v rokoch 1937-1967. (aesalus1976)

Reklama

Reklama