Reklama

Reklama

Harvie Krumpet

(festivalový název)
  • Austrálie Harvie Krumpet
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Drama
Austrálie, 2003, 23 min

Obsahy(1)

"Plastelínový“ životný príbeh retardovaného Harvieho Krumpeta od jeho narodenia až po smrť. Pretože ho deti v škole týrali, rozhodla sa jeho rovnako retardovaná mama zobrať synovo vzdelanie do vlastných rúk. Vtĺkala mu do hlavy rôzne nezmysly, ktoré si písal do zošita s názvom "Fakty“. Po svojom ťažkom detstve v Poľsku emigroval, kvôli 2. svetovej vojne, do Austrálie. Avšak ani tam sa jeho útrapy neskončili. Nielenže mu diagnostikovali astmu, ale ho aj v sérií jeho životných nešťastí zasiahol blesk, ktorý zmagnetizoval kovovú doštičku po operácii lebky a stane sa z neho živý magnet. Aj napriek tomu, že ho nestále sužujú zdravotné problémy, nestráca chuť žiť...

Režisérovi Adamovi Elliotovi tento tragikomický príbeh priniesol Oscara v kategórii Krátky animovaný film. (riske)

(více)

Recenze (166)

troxor 

všechny recenze uživatele

Krásný melancholický příběh o lidské postavičce, podobné těm, které někdy sami potkáváme. Harvie je Forrestem Gumpem, který měl smůlu. Od svého narození do své smrti ho zasahovala jedna rána osudu za druhou. Harvie ale měl stále proč žít. Některá jeho odpozorovaná fakta jsou velmi moudrá. Jinak i když je tenhle fim plastelínový, tak rozhodně není pro děti, které by ho nepochopily. Říkám si, jestli ho můžu ve svém věku chápat já? Za 50 let si ho pustím znova... ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Další zakopaný klenot, který se určitě pokuste sehnat! Tenhle australský dvacetiminutový plastelínový (něco jako Wallace a Gromit) filmeček popisuje životní osudy jednoho retardovaného polského emigranta, který (narozdíl třeba od kolegy Forresta) v životě nedokázal vůbec NIC, naopak ho pronásleduje jedna pohroma a nemoc za druhou. Film je nabitý naprosto neodolatelným černým, neřkuli cynickým humorem, ale pod vším tím cynismem je to vlastně film velmi smutný, lidský, dojemný a povznášející. Celý film skvěle odvyprávěl Geoffrey Rush a získal letos Oscara za nejlepší krátký animák. ________PS:Udělal sem titulky, tak stahujte:-) _________PPS: VĚDĚLI JSTE, ŽE některé žáby mohou přijít zpět k životu, když rozmrznou, a lidé nikoli? ()

Reklama

Kobitch 

všechny recenze uživatele

Film o jednom celoživotním smolařovi byl příjemným překvapením, z obrázků film vypadal tak trochu odpudivě a nevlídně. Ale opak je pravdou — ano, nemůžu říct, že by ty plastelínové figurky byly nějak krásné, ale film je to pozoruhodně vtipný a tragikomický, od začátku mě dokázal naladit svým humorem. Harvie je smolař a smůla se mu lepí na paty a někdy jí jde naproti doslova čelem, vypadá trochu jako retardovaný Homer Simpson a podle internetových zdrojů je i částečně autobiografický. Adam Elliot, autor snímku, o pár let později natočil stejnou technikou celovečerní (a povedený) film Mary a Max. [Oscary 2003] ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Film se snaží působit intelektuálně, chrlí na člověka nejrůznější pojmy a v jádru je strašně jednoduchý. Působí to až příliš protikladně, což jsem nějak nedokázal během celého filmu vstřebat. Tudíž Harvey nebyl jediný, kdo se cítil poněkud deprimovaný. *** Ve zkratce: Died. Died. Died. ... She too. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Z počátku mě napadalo, kam tohle všechno směřuje - bude to nějaká šílenost či další přemoudřelá hovadinka? No nakonec to nebylo ani jedno, tahle filmová povídka vypráví sice poměrně neuvěřitelný příběh (vzhledem k vyššímu počtu životních neštěstí hlavního hrdiny) a nějaká ta životní moudra by se tam dala najít také, ale vzhledem k jemnému a plynulému vyprávění vás ani ten klidný nevzrušující konec nezklame. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

  • Loď Dunera, ktorou sa Harvek plavil do Austrálie, skutočne existovala. V prevádzke bola v rokoch 1937-1967. (aesalus1976)

Reklama

Reklama