Reklama

Reklama

Dobrodružství Priscilly, královny pouště

  • Austrálie The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (více)
Komedie / Drama / Hudební / Road movie
Austrálie, 1994, 104 min (Alternativní 100 min)

Obsahy(1)

Život je hořkosladká show... Hrdiny svérázného road movie jsou dva transvestité a jeden transsexuál, kteří se ze Sydney vydávají v ojetém autobuse láskyplně nazývaném ženským jménem Priscilla přes poušť do australského vnitrozemí, aby v městečku Alice Springs účinkovali se svou show, v jejímž rámci muži tančí ve výstředních ženských kostýmech na populární hity ze 70. let. Cestou se trojice setkává s nejrůznějšími lidmi, z nichž ovšem ne všichni jsou ochotni jejich odlišnost akceptovat... Režisér a scenárista Stephen Elliott se ve svém snímku nevyhýbá pečlivě volené vulgaritě a křiklavé melodramatičnosti. Jeho snímek, odkazující ke klasickým, často kýčovitým hollywoodským muzikálům, je prokládán řadou tanečních čísel, jimž dominují vizuálně opulentní kostýmy ústřední trojice. Jeho hlavním tématem však zůstává tolerance k odlišnosti a hledání životní rovnováhy a naděje. V hlavních rolích excelují Terence Stamp, Hugo Weaving a Guy Pearce. Snímek, který byl premiérově uveden na věhlasném filmovém festivalu ve francouzském Cannes, získal Oscara za nejlepší kostýmy a celou řadu dalších cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

Triple H 

všechny recenze uživatele

Bizarný a zaujímavý film. Miestami naozaj vtipný. Hoci nemám rád prvoplánové vtipy á la chlap sa prezlečie za ženu - HO HO HO, tentokrát to bolo naozaj vtipné. Pomohlo výborné obsadenie (kde vedie Terence Stamp, ktorý je skrátka dokonalý- za to mala byť nominácia na Oscara), kde bolo vidieť, že herci si natáčanie zrejme poriadne užili. Šialene extravagantné kostýmy sú tiež výborné (a Akadémia konečne raz dala Oscara tam kam patrí). Veľmi príjemne prekvapenie. Pochvala smeruje aj za to, že takto absurdný film nie je v dramatických scénach nechcene smiešny. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Naprosto souhlasím s dobytkem. Tento film jsem si opatřil na doporučení stejně nadšených přátel pro travesty jako jsou předchozí hodnotící. Film má několik nedostatků. Má to být vtipné ale scénář není vtipný(Dej si tampon do k_ndy a to bude tvůj nejlepší M_d jakej si zažila...bla bla, Kde ses naučil chlastat?...Jakýho máš ptáka?). Jelikož je Austrálie krásná, mohl by mít kameraman nápady aspoň v exteriérech ale nemá. Hudba je poskládána s těch nejodpornějších sraček diska. Poslání-sdělení má tento film též pofidérní: Jsem stárnoucí buzna, nedělám nic, nic neumím akorát se převlíkám do babskejch hadrů, tancuju na strašný kraviny, pařím a sem tam se sjedu. Cestuju a žvaním blbiny, zaplatí to patrně australský daňový poplatník a měl by mě tolerovat a obdivovat jakej jsem IN. Neodporná na tomto dílku mi připadala ta hezká maorka, která z vaginy střílela míčky po hospodě takže 1 hvězda. ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Nevím, pořád mám pocit, že jsem tu čtvrtou hvězdičku dosadil jen kvůli australskému vnitrozemí. Vizuálně je to skutečně pastva pro oči, herecky je to bohužel horší - je velmi těžké utopit se v žánru road movie, protože volná koncepce "příhod po cestě" svádí k bezmyšlenkovitému lepení scének. A to se právě tak trochu stalo Priscille. Myslím si taky, že zobrazení transvestitů hrubě přesáhlo z pošťuchování do karikatury, ale což, hlavně, že je sranda. Všichni tři hlavní aktéři (aktérky?) byli výborní, se zlatou medailí pro skvostného Terence Stampa. O dva týdny později jsem ho viděl ve Wall Street a nemohl jsem se ubránit úsměvu. Tahle role už s ním zůstane navždy. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Napsat o něčem tak šíleném, že je to svěží, je možná trochu nepřiměřené, ale nějak mě vhodnější slovo nenapadá. Takřka neustálé afektované pobíhání nechutně nabušeného Guye Pearce, Weavingova gigantická kušna a o nic menší umělecké záměry a do trojky k tomu ještě namalovaný a dlouhovlasý Terence Stamp cedící suverénně nejsprostší hlášky v celém filmu, to už chce pořádnou dávku tolerance:) A k tomu ještě kostýmy vypadající jako něco, co uniklo z fantazie nějakého fest nevybouřeného gaylorda z ústavu módního návrhářství při psychiatrické léčebně v Havlíčkově Brodě... Až opadne úvodní šok, zjistíte že tohle všechno dohromady dává Priscille jedinečný "look" a spolu s odzbrojující přesvědčivostí ústředního tria vytváří kouzlo, jemuž se nelze ubránit. Z nuly na sto za 104 minut aneb postupná gradace k doslova velkolepému finále - to je další výživné polínko pod vysokotlaký kotel téhle road movie, a když si k tomu ještě přidáte tu švédskou čtyřku (to jako ABBA, aby nedošlo k omylu;)), pak asi tak jako já nepůjdete pod 80%. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si pod tím fantazii jitřícím názvem představoval mimořádně extravagantní úlet, originální, drzou, málem undergroundovou jízdu, a po pravdě jsem z reality trochu zklamanej; problém bude nejspíš v tom, že mě samotný fenomén travesty show ani disko popíky nijak zvlášť nefascinují (v dobrém ani špatném), rozjařenost z toho, s jakým stylem a chutí své drag queens hrají Hugo Weaving a hlavně blazeovaný Terence Stamp, trousící krásně přisprostlé sarkasmy, mi vydržela jen chvíli, a pak už mi ke koukání zbyla jen nevzrušivá idylka v půvabných kulisách australské pouště s občasným krotkým náznakem dramatu či mírného dojáku o intenzitě zdařilé telenovely. Tenkrát před čtvrt stoletím to možná bylo větší zjevení, ale na druhou stranu, takové nesrovnatelně podvratnější, šílenější i zábavnější Rocky Horror Picture Show má ještě o dvě dekády víc, a o Almodóvarových komediích nebo Snídani na Plutu se snad ani není fér zmiňovat. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (1)

  • Julia Cortez v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama