Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (164)

RHK 

všechny recenze uživatele

Kdysi skvost, dnes tento první lupičský film s muži v kloboucích působí spíše jako amatérské dílko home videa. O něčem jako westernu nemůže být zatím ani řeč. A přesto Wikipedie tvrdí, že: "Filmový western je tradiční žánr americké kinematografie. Za první film tohoto druhu je považována Velká železniční loupež (The Great Train Robbery), americký němý film z roku 1903 režiséra Edwina Stantona Portera (1870 – 1941)." Prostě všechno něčím začínalo... Viz: http://video.google.com/videoplay?docid=-7949193416885414135# ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Prvá skutočná pravá akčná záležitosť v ktorej nevadila ani lokomotíva ktorá išla chvíľu po lúpeži po pravej a následne po ľavej traťovej koľaji, ani dvojica cestujúcich ktorí v pravom hornom rohu pozerali presne do miestnosti kde dvojica lupičov prepadla zamestnanca stanice. Predsa len v roku 1903 bolo vidieť natáčanie filmu niečím unikátnym, aj to že sa doňho ľudia dostali ako komparzisti. ()

Reklama

Véča 

všechny recenze uživatele

Dnes se už jen těžko hodnotí filmy z období kinematografické prehistorie,obzvlášť takhle průkopnického rázu.Námět filmu Porter upravil z filmu britských bratrů Mottershawů, Vyloupení poštovního dostavníku,do prostředí "Divokého západu" .VŽL je významná nejen jak zde již padlo díky prvnímu užití typicky filmových prostředků,ale i vůbec první pohyb kamery.Trochu úsměvné mi připadalo,když se v jedné scéně docela evidentně změnil jeden člověk ve figurinu.Škoda,že Porter nepokračoval v rozvíjení nových filmových prostředků a jeho další filmy byly natočeny typickým meliesovskym stylem. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Když porovnám s jinou legendou z bezzvukových časů, Meliésovou genialitou Cestou na Měsíc, tak se mi westernový pradědeček líbil podstatně méně, což se odráží na hodnocení, které je tentokráte průměrné. Tři hvězdy si vysvětlete prosím i tak, že tento žánr není můj šálek čaje. Ovšem neznamená to, že bych postrádal úctu - ve své době z toho muselo být určitě ohromení, ale samotný příběh či vizuální zpracování je tak normální a běžné, až se o jiném vysvědčení nedá uvažovat. Jinak jsem nepochopil komentář uživatele sta, je to patrně mimo můj intelektuální přesah. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Western z dávnych dôb, ktorý má prvky, ktoré k tomuto žánru neodmysliteľne patria. Western s celku komickými hereckými výkonmi, najmä hranie smrti nebolo dôveryhodné, taktiež typicky zlou kvalitou na dávne doby, ale so zaujímavým obsahom. Že je ťažké hodnotiť niečo takéto je jasné, dôležité je, aby to bolo niečím zaujímavé a mne hlavne okradnutie toľkých ľudí, takým spôsobom, nepôsobilo dôveryhodne. Nuda to nebola, ale prepad vlaku som si predstavoval inak, taktiež záverečný boj a vypátranie banditov. Úplný záver mohol kedysi pôsobiť šokujúco, chlapík na plátne obrátený k publiku a strieľajúci naň, to bol šialený motív, ktorý mohol byť však veľkým zážitkom, tým ma to asi najviac zaujalo a prekvapilo. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (23)

  • Jedná se o první z 20 rolí veterána Western Toma Londona, který byl obsazen do role strojvedoucího lokomotivy, práce ze skutečného života. (Mr.Ocek)
  • Závěrečný výstřel bandity do kamery měl hluboký dopad na diváctvo. Přičiněním toho, že byla tehdy kinematografie v plenkách, a diváci nebyli na nic podobného zvyklí, hodně z nich očekávalo, že budou doopravdy střeleni. (JayZak)
  • Film byl původně distribuován s poznámkou, že slavný záběr bandity střílejícího do kamery lze dát buď na začátek či na konec filmu. Všechny dostupné kopie jej měly na konci. (JayZak)

Reklama

Reklama