Reklama

Reklama

Pohádky o mašinkách

(seriál)
Animovaný / Pohádka
Československo, 1985, 1 h 8 min (Minutáž: 6–8 min)

Epizody(10)

Na Smíchovském nádraží je přednostou stanice přísný a pyšný nejvyšší pan železničář. Touží po největší mašince na světě, kterou dokáže sestrojit pouze obávaný černokněžník Zababa. K němu se ale dostanou jenom ti, kteří umí za úplňku kouzelným slovem přehodit výhybku na tajnou kolej… (Česká televize)

Recenze (109)

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Úžasná pripomienka detstva, veľmi matne sa rozpamätajúc snáď na jedno jediné zhliadnutie seriálovej Rozprávky o mašinkách. Pozreté na jeden dych, no strácajúc čaro z tešenia sa na ďalší diel, ktorý príde až s večerníčkom nasledujúceho dňa. Černokňažník Zababa, najvyšší pán železničiar, magická výhybka na tajnú koľaj, pán Blahoš, a do toho úžasný rozprávač Vladimír Ráž. Skrátka legenda. Prekvapí akurát, že sú to v podstate končiace roky 80, pričom dátovanie vyzerá byť o jednu až dve dekády staršie. A možno to aj bol zámer. Dostupné na youtube. ()

AnniqueCh 

všechny recenze uživatele

Musím bohužel chtě i nechtě přiznat, že mně jako dítě tenhle večerníček moc nebavil, a ted už by mně nebavil vůbec, krom toho že je dějově naivní (pohádky takové musí být) tak moc nepřitahuje ani animací, už se nedivím že děti radši Britský animovaný seriál Mašinka Tomáš, ten je reálnější a to prostředí těch mašinek (Klobouk dolů). Nic proti Vladimíru Rážovi, jeho hlas je magnetem celého tohohle večerníčku ale hlavně celého dabingu od dob kinematografie, kdyby místo té vší naivnosti a nudné animace někdo natočil složenou dráhu s vláčky a pan Ráž to nadaboval bylo by to možná ještě lepší než Mašinka Tomáš. ()

Reklama

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Rodiče mi pořád říkali, že z těch vláčků vyrostu, ale postupem času zjišťují, že je to čím dál horší. Parní lokomotivy z depa na Smíchově, moudrý pan Blahoš, nejdelší parostroj s hromadou náprav od černokněžníka Zababy a v neposlední řadě jeho futuristické náčtrky hnacích vozidel. Hlas pana Ráže mi imponuje dodnes, srovnat se dá možná s Radovanem Lukavským. A kdoví, jestli mě "railmánie" nechytla z tohoto úžasného večerníčku. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Nádherně namluvený večerníček s hlasem Vladimíra Ráže, který vypráví výrazně tajemně a přitom pro děti nesmírně jemně. Animace pro malé děti dostatečná, škoda jen že nevzniklo více příběhů. Na druhou stranu - než poněkud rozpačité pokračování jako třeba Jája a Pája 2 nebo nové díly Pata a Mata, tak raději ať je jen deset dílů, ale úžasných. Hudba: Miloš Vacek ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Na Pohádky o mašinkách jsem často rád vzpomínal. Velmi se mi totiž líbily už jako dítěti. Sice jsem se u nich i trochu bál, přeci jen přednes Vladimíra Ráže o černokněžníku Zababovi dokázal vyčarovat pro dítě tísnivou atmosféru, ale naštěstí mě atmosféra nevystrašila tolik, abych se nedodíval. Hodný pan Blahoš to společně se mnou zvládl. :-) Vysoké hodnocení ale rozhodně není jen nostalgickým vzpomínáním. Na Pohádky o mašinkách se totiž teď díváme vcelku pravidelně se svými malými dětmi a je to baví stejně, jako mě v mládí. Když ale pan Ráž zmíní černokněžníka Zababu, taky se vždycky lehce otřepou. :-) ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Po pohádkovém kouzelníku Zababovi je pojmenovaná skutečně existující společnost Zababa s.r.o., která je dopravcem vlaků a sídlo má na Praze 5 – Smíchov. Na Smíchovském nádraží se odehrává dění kreslené pohádky. (Nick321)

Reklama

Reklama