Reklama

Reklama

Rou dao long hu bang

  • Hongkong 柔道龍虎榜 (více)

Obsahy(1)

Sze-to byl kdysi nejlepší zápasník juda široko daleko, teď ale provozuje místní klub a vede zhýralý život gamblera a alkoholika. Pak se v jeho podniku objeví drzý judo nadšenec Tony a vyzve Sze-toa na souboj. Navíc změnu v jeho životě naznačuje nejen požadavek jeho starého rivala Konga, aby dokončili souboj, který začali před lety, ale také prosba pana Chenga, aby vedl jeho dojo. Na scéně se objevuje i protřelá Mona, která naivně touží být zpěvačkou.

Snímek Johnnieho To je poctou Akirovi Kurosawovi, konkrétně jeho filmu Velká legenda Judo (Sugata Sanshiro, 1943). (Natascha)

(více)

Recenze (15)

Natascha 

všechny recenze uživatele

Tady mi zase něco uniká... Když jsem Exiled dala 2 hvězdičky, často jsem si říkala, že nelibost vůči tomuto filmu byla způsobena únavou (přiznávám, usínala jsem u toho) a že to možná přece jen není tak špatné, když Toovy filmy všichni fandové asie tak žerou. Leč včera jsem si od něj dala Throw Down a najednou mi bylo všechno jasné. Johnnie To dokáže dělat působivou atmosféru jedna báseň (ta scéna "Mona s penězi" je opravdu báječná), mixuje ji s neotřelým humorem ("střídačka" na WC, kradoucí plyšáci), ale zároveň je příšerný vypravěč. Nějaká logika vyprávění mu asi nic neříká, film je spíše slepencem momentů, než aby něco uceleně vyprávěl. Pozorný divák si z toho něco sice vytáhne, to ovšem nemění nic na tom, že vývoj příběhu probíhá nelogickými skoky, něco je vynecháno, postavy přidává do děje, lépe řečeno s vedlejšími postavami nakládá dost svévolně apod. Jeden příklad za všechny - mentálně postižený je zde ze začátku jako komická figura, aby se pak ze mně zcela záhadného důvodu stal spíše tragickou postavou. Aspoň, že když už vedlejší postavy vyznívají dost naprázdno, tak ústřední trio je režírováno velmi citlivě a že i takto nesympatické charaktery dokáže podat natolik přitažlivým způsobem, že divák má opravdu zájem dozvědět se jejich osudy. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Tři problémy: 1, Judo rozhodně není tak esteticky přitažlivý jako karate nebo kung-fu. 2, Vepíšete-li všední hrdiny do komiksového světa, či naopak komiksové hrdiny do všedního světa, máte celkem slušný základ pro kvalitní podívanou. Tenhle film ovšem volí nejhorší možnou variantu a vepisuje všední hrdiny do všedního světa, čehož výsledkem je bilaterální kataklysma – jak divákovo, tak producentovo. Tvůrcům se navíc nepodařilo rozřešit klíčový puzzle, kterak vtělit do obyčejného příběhu něco mystického, co ho přesahuje a tím i rámuje. 3, Jak známo, scénáře vznikají v Asii na brainstormingových sezeních, tudíž jsou jejich filmy epizodický, rozšmelcovaný, vypravěčsky neučesaný a teze obsahují pouze jednotlivé sekvence, nikoliv dílo samo. Filmy se tam nestaví shora od nějakého konceptu, ale naopak z nápadů a jednotlivých vnuknutí, k nimiž se pouze domyslí rutinní dějový kontext. Throw Down je tím poznamenaný věru skrznaskrz. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Film složený ze střípků dramatu a lehké poetiky vytváří zvláštní mozaiku příběhu o přátelství, svobodě a síle čelit svému osudu. Throw Down rozhodně není pro diváka hledajícího příběhy s nabroušeným ostřím, několik silnějších okamžiků se tu objeví, ale ani ty Vás neříznou nijak hluboko. Tím víc si pak užijete tu lehce ulítlou poetiku představovanou záchranou uvízlého balónku či úprkem s náručí plnou peněz. Jinými slovy, musíte být tak trochu pako, abyste tuhle hongkongskou podivnost dokázali ocenit. A jste? ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Film, který mate tělem a svojí bravurní výplní může utvořit dojem akční podívané. Och jak moc je to milná představa, která naplno dostala i mě. Tento snímek nechce být jen další akční bombou (a navíc, pokud by chtěl, mohl by být, ale on nechce). On se v podstatě podobným filmům vysmívá, přináší jejich kvalitní rekonstrukci a k tomu se nebojí v symbolicky poddajném balení dávkovat životní filozofii jedné zoufalé ztracené existence. Throw Down se nedá nemilovat, už jen kvůli těm velmi kvalitním hereckým výkonům, fantastické kameře, krásné hudbě a úžasným akčním scénám. PS: Kdo tvrdí, že judo není filmařsky estetické, asi by se měl podívat zde. A kdo to bude tvrdit i nadále, bude se muset podívat znovu a pořádně. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá akčná dráma od Johnnieho To. Má celkom dobrý príbeh o bývalom uznávanom majstrovi v jude, ktorý s tým ale už dávnejšie skončil a teraz prevádzkuje nočný klub, no moc sa mu nedarí, keďže peniaze míňa na hazardné hry a je z neho alkoholik. No keď sa zoznámi so speváčkou, ktorá by u neho chcela pracovať a s ambicióznym mužom, ktorý je v jude tiež veľmi dobrý a túži si s ním zmerať sily, zatiahne ich do svojho sveta a čoskoro sa dostávajú do problémov s miestnou mafiou. Ale aj tak vytvárajú nerozlučnú trojicu a stávajú sa z nich skutoční priatelia. So spracovaním som nadmieru spokojný, film je síce výrazne odlišný, ako som pôvodne podľa príbehu očakával, aj napriek hlavnému hrdinovi a problémom s mafiou to vôbec nepôsobí tak negatívne, aby sa tu dalo o niekoho obávať a dokonca som mal časom pocit, že tu vlastne ani o nič dôležité v tomto ohľade nejde, ale na moje prekvapenie s tým nemám ani najmenší problém, skôr naopak. Všetky tri postavy majú svoj priestor a síce spočiatku som si cestu našiel iba k vyzývateľovi, časom si ma už získali všetci, dokonca aj gamber a alkoholik, čo ma veľmi prekvapilo, no prvoradé je to ich priateľstvo, ktoré sa po tej úvodnej tretine začne zosilňovať a mimoriadne sa mi páčilo. Dej obsahuje viacero zaujímavých prvkov, ktoré síce nemajú až tak moc priestoru, ako by som chcel, hlavne ten postihnutý muž s otcom alebo spor z minulosti so starším majstrom juda, za čo môže aj tá krátka dĺžka, ale dá sa nad to povzniesť, aj tak sa mi tu všetko páčilo a hlavne to u mňa vyvolalo veľmi príjemné pocity. A za to môže aj viacero výrazných scén, hlavne tá často spomínaná, kde speváčka beží s peniazmi je jednoducho nezabudnuteľná a musel som si ju pustiť opakovane. A neprekážal mi ani výber prostredí, ktoré pritom tvoria hlavne bary, hazardné kluby alebo vyprázdnené ulice, práve ešte aj toto vylepšuje celkovú atmosféru. Inak čo sa týka akcie, je jej tu celkom dosť, ale nemal som pocit, že by bola dôležitá, keďže väčšinou v nej ani o moc nejde a film by sa prakticky obišiel aj bez nej. Ale aj tak sú jednotlivé súboje celkom dobre zvládnuté a síce judo je asi najmenej atraktívne bojové umenie zo všetkých, v tomto prípade má svoje čaro a viaceré chvaty som si užil. Herecké obsadenie je na tom veľmi dobre, skvelé hlavné trio Louis Koo, Aaron Kwok a Cherrie Ying, ale sadli mi aj vedľajšie postavy, hlavne Tony Leung Ka Fai a Eddie Cheung. Réžia a technická stránka sú výborné, Johnny To sa síce venuje skôr akčným a krimi filmom, ale aj v tomto prípade odviedol minimálne rovnako dobrú prácu. A určite musím pochváliť aj hudbu, hlavne pri tej vrcholnej scéne sa nadmieru vydarila. Škoda, že film nebol dlhší a viac sa nevenoval ešte aj tým zvyšným zaujímavým prvkom, potom by som bol možno z neho úplne nadšený, ale aj tak Throw down určite stojí za pozornosť, veľmi príjemný film. 77% ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama