foto

Tony Leung Ka-fai

  • nar. 1.2.1958 (61 let)
    Hong Kong

Biografie

Tony Leung Ka Fai, nazývaný také dlouhý Tony ( a také Leung Ka Fai, Leung Kar Fai, Tony Leung Kar Fai, Liang Chia Hui, Liáng Jiā Huì, Liang Jia Hui ,Leunga Chi Wai, 梁家輝) se narodil 1.2.1958 v Hong Kongu. Pro syna promítače bylo přirozené, že ho od počátku zajímal film. Sudovat kursy dramatického umění vydržel jen devět měsíců. Poté založil s několika přáteli a umělci filmový časopis, díky kterému se dostal do prostředí HK show businessu. Li Han-hsiang Leunga obsadil do filmu BURNING OF THE IMPERIAL PALACE. Herec byl sice za hlavní roli oceněn jako nejlepší herec roku 1983, ale protože film byl čínský, taiwanští distributoři ho bojkotovali. Finanční propad filmu producenti svedli na Leunga, který ztratil na tři roky jakoukoli možnost natáčet.

Na plátno se Leung vrátil až v roce 1987 ve snímku PRISON ON FIRE, kde se setkal s Chow Yun-fatem. Leung se pomalu odklonil od klasického profilu hongkongského herce. Jeho tvář objevili evropští režiséři. Bertolucci ho obsadil do svého POSLEDNÍHO CÍSAŘE, ale slávu Leungovi přinesla až role bohatého Číňana, který udržuje milenecký poměr s patnáctiletou Francouzkou v erotickém dramatu J.J.Annauda MILENEC.

Nyní, po problémech s Triádou (čínská zločinecká organizace) Leungova kariéra stagnuje.

Milada "miklaras" Střítezská

Herecká filmografie

Filmy

2020 Shi er jin gang
2019 Hon zin 3
Midnight Dinner
Sons of the Neon Night
追龍II: 賊王
2018 Asura
2017 Ming yue ji shi you
2016 Cold War II
Feng šen pang
Lost in White
2015 Shi gu
2014 Beijing Love Story
Dobytí Tygří hory
Gam Gai SSS
Gekijouban Shimajirou no wao!: Shimajirou to kujira no uta
Horseplay
Huang fei hong zhi ying xiong you meng
Who Is Undercover
2013 Better and Better
Mi li ye
2012 Han zhan
Tai ji 1: Cong ling kai shi
太极2:英雄崛起
2011 Bian di lang yan
Jian dang wei ye
Kiss, His First
The Devil Inside Me
Wo ai xiang gang
2010 Detektiv Dee a záhada smrtícího ohně
Můj bratr Bruce Lee
Qi shi er jia fang ke
Yong xin tiao
2009 Jin qian di guo
Ochránci a zabijáci
Založení republiky
2008 Iron Road (TV film)
Na východě ďábel, na západě jed
Shen hai xun ren
2007 Bubeník
Pod dohledem
Wo de jiao shi sheng ya
Xin xiang shi cheng
Ztraceni v Pekingu
2006 Wo yao cheng ming
2005 Mýtus
Tai Hang Shan Shang
Volba
Zhang hanga
Zhui zong yan qian ren
2004 20:30:40
Rou dao long hu bang
San geng 2
The Huadu Chronicles: Blade of the Rose
Three Extremes: Dumplings
Xing gan dou shi
Ze go ah ba zan bau za
2003 Da zhang fu
Jue zhong tie jin gang
Lian shang ni de chuang
2002 Předvolání do pekla
Zhou Yu de huo che
Zlatá děvka
2000 Butterfly Effects
Gua Sha
Jiang hu gao ji
Lian zhan chong sheng
1999 Mu lu xiong guang
Tian shang ren jian
1997 Chong shang jiu chong tian
Hei jin
1996 Ren yue huang hun
1995 Ci Xi mi mi sheng huo
Kuang ye sheng si lian
Nan Jing de ji du
Yi qian ling yi ye zhi meng zhong ren
1994 Dai fu zhi jia
Dong xie xi du
Du shen 2
Jie mei qing shen
Jin xiu qian cheng
Nian nian you jin ri
Qing ren de qing ren
Shen long du sheng zhi qi kai de sheng
Xin bian yuan ren
1993 Da nao guang chang long
Feng chen san xia
Hei bao tian xia
Létající dýky
Mei gui mei gui wo ai ni
Qian wang qing ren
Ren pi deng long
She diao ying xiong zhi dong cheng xi jiu
Shui hu zhuan zhi ying xiong ben se
Tian tai de yue guang
Xin nan xiong nan di
Zhi zun sa liu ji zhi: Tou tian huan ri
Zhui nan zi
1992 92 Hei Mei Gui dui Hei Mei Gui
Huang Fei Hong xiao zhuan
Milenec
Ruan Lingyu
Wu du qing chou
Xin long men ke zhan
1991 Cai shu zhi huang sao qian jun
Gui gan bu
Hao men ye yan
He ri jun zai lai
Hun yin wu yu
Lan se pi li hou
Qi ma wu yi zuo
Qi wang
Shen tan Ma Ru-Long
Wo lao po wo xi ren
1990 Ai zai bie xiang de ji jie
Biao jie, ni hao ye!
Gu huo da lu shi
Huang jia nu jiang
Zajatec
1989 He jia huan
Lepší zítřek 3
San lang qi an
1988 Chun qiu cha shi
The Laser Man
Tian luo di wang
1987 Cheng shi li ren
Duo ming jia ren
Vězení v plamenech
Yan man ying hung
1986 Huo long
1985 Journey of the Doomed
1984 The Ghost Informer
Xue er
1983 Burning of the Imperial Palace
Chui lian ting zheng

Dokumentární

2010 Du SIR you zhong
2003 Hong Kong SARS Blues

Scenáristická filmografie

Filmy

1991 Qi wang

Režijní filmografie

Filmy

2019 Midnight Dinner