Reklama

Reklama

Frankenstein

  • Kanada Frankenstein
Krátkometrážní / Horor
USA, 1910, 16 min

Předloha:

Mary Shelley (kniha)

Hrají:

Charles Ogle

Historicky první filmové ztvárnění adaptace románu Frankenstein. Příběh vypráví o doktorovi, který stvořil monstrum. Později toho však litoval, protože se jeho experiment vymkl kontrole. Film je němý, pouze za doprovodu hudby. (Amroth666)

Recenze (84)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

[FNŘ 2010] Nejstarší zpracování povídky o Frankensteinovi. Něco málo přes 10 minut se divák může kochat pohledem na naprosto neuvěřitelně směšné stvoření monstra na jakémsi grilu, jeho definitivním vzhledem, kterým se blíží spíše Yettimu, nebo závěrečným zúčtováním, které je provedeno zrcadlem, když je monstrum zmoženo láskou. Je to hrozně amatérský film a to i na rok 1910, ale dost jsem se u něj bavil. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Prvý sfilmovaný Frankenstein, voľne inšpirovaný základným motívom knižnej predlohy - stvorením a jeho dôsledkami. Strašidelno v dnešnom význame chýba (vytvorená bytosť je skôr poľutovania hodná). V tomto spracovaní je, vďaka absencii ďalších dejových kľučiek, najprieraznejšie zdôraznená myšlienka, že za akokoľvek ušľachtilou kreatívnou ideou je takmer vždy v pozadí (alebo v popredí) temná stránka myslenia ( náznak, že ide vlastne o symbolický boj dr. Frankestaina s temnom v ňom samom, svedčí okrem medzitituliek aj zrkadlová scéna v závere). Striedanie farebných filtrov napomáha divákovi identifikovať prostredie, Frankensteinovho domova, laboratória alebo aktuálny pocit - ohrozenie monštrom. ()

Reklama

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Frenkeninstain si v téhle adaptaci na sebe uvařil bič v kotli. Monstrum vylezlo a zřejmě mělo pocit, že bez svého stvořitele nevydrží ani minutu - motat se mu do běžného života ještě nebylo tak zlé, ale přijít za ním i na rande - to už bylo moc. Naštěstí monstrum zmizelo samo od sebe tak rychle jak se objevilo a dokonce k tomu nebyl potřeba ani kotel, ani kouzelná hůlka. Achjo... 30% ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Historický klenot a určite neoddeliteľná časť histórie žánru. Film, ktorí je prvým spracovaním známeho románu sa svojej predlohy striktne nedrží. Monštrum stvárnené Charlesom Ogleom je vytvorené skôr v alchymistickom duchu najmä z dôvodu, že tvorcovia nechceli vtedy dosť konzervatívnu spoločnosť, v ktorej niektoré skupiny mali problém s filmom ako takým, dráždiť otázkami o možnostiach vedy a jej zasahovania do "božích záležitostí". Film ako celok je na svoju dobu spracovaný vynikajúco a má svoju nespornú, aj keď pre niekoho možno skrytú, krásu. Porovnávanie s Whaleovým prevedením sa mi zdá dosť scestné, keďže oba filmy išli úplne inou cestou. 95 % ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Být první vždy neznamená být nejlepší. Prvnímu filmovému Frankensteinovi se nepochybně nedá upřít kouzlo prehistorické kinematografie, ovšem to je jen přidaná hodnota uplynulých let. Snímek postrádá jak pro toto období téměř typickou hravost, tak i pro horor charakteristickou děsivost, snad jen scéna zrození varem připraveného monstra má určitý nádech hrůzyplnosti, zbytek už je jen vypíchnutí nejpodstatnějších částí předlohy v jednotlivých obrazech a zcela bez šťávy a navíc s obroušenými hranami ( žádná smrt, žádné zoufalství). Lepší to bude až za 20 let... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (8)

  • Herci dostávali denní mzdu 5 dolarů. (Karlos80)
  • Film byl dlouho považován za ztracený, kopie se našla až v polovině 70. let ve Wisconsinu. (Mr.Ocek)
  • Celý film, včetně děsivých scén, které musely být odstraněny, byl znovuuveden až o 110 let později v roce 2017. (hrnpol)

Reklama

Reklama