Reklama

Reklama

Poslední traper

  • Francie Le Dernier Trappeur (více)
Francie / Kanada / Švýcarsko / Německo, 2004, 94 min

Obsahy(1)

Francouzský dokumentarista Nicolas Vanier putuje po těch nejmrazivějších krajinách jako jsou Sibiř, Laponsko, Aljaška a samozřejmě Kanada, kde podnikl skutečnou bílou Odyseu - 8 600 km přes Aljašku. Na této cestě se setkal s mužem, který ho inspiroval k natočení filmu Poslední traper. Padesátiletý Norman Winther žije se svou indiánskou ženou Nebraskou uprostřed kanadské divočiny. Zdá se, že je poslední, nebo jeden z posledních skutečných traperů. Má své psí spřežení, kterým loví i jezdí pro zásoby. Svůj dům si postavil vlastníma rukama a doufá, že se nebude muset přesunovut dál na sever, aby unikl hlučné civilizaci. Žije v rovnováze jak s přírodou tak sám se sebou. Má svou vlastní filozofii, své zásady. Ve filmu, který je na pomezí dokumentu a hraného filmu, představuje sám se, stejně jako jeho žena i přátelé, s nimiž se setkává jen zřídka. Traper není jen obyčejný lovec, je to (jak praví naučný slovník) potulný lovec lovící kožešinovou zvěř. Takový je Norman Winther. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (121)

crjules 

všechny recenze uživatele

Zvlastne na mne pusobil tenhle film. Dokument , kde maji neherci napsane dialogy , jsou predem pripravene sceny a dej?! Jeste by mne zajimalo, jak to asi udelali s tim prejetym psem :) Abych ale nekrivdil, z filmu sala romantika, krasna priroda a jakesi poselstvi civilizaci a proto za shlednuti stoji. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Filmový dokument alebo dokumentárny film??? Vanier opäť vytvoril film, ktorému dominujú nádherné zábery prírody. A v porovnaní s jeho filmom Loup v Traperovy stojí na príbehu len veľmi malinkatá časť filmu. Skôr je to také zobrazenie života Normana Winthera. Ako lovec kožušín žije so svojou ženou v zrube, bez elektriky, internetu, namiesto auta má snežné sane a asi 7 krásnych psov. Jeho život však je tvrdý a ťažký. V zime klesá teplota pod 40 stupňov, všade plno medveďov, vlkov a strmých zrázov. Nie je to taká romantika ako to na prvý pohľad vyzerá. Osobne nesúhlasím s niektorými názormi užívateľov tu na CSFD, že príroda a otázka jej ochrany je zbytočne preberaná. Ak to považujú za zbytočné sú hlúpy. Ničíme a príroda nám to 100 násobne vráti. Treba sa zastaviť a myslieť na budúcnosť a nie na zisky... ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

Dobre sa na ten film pozeralo v obývačke vyhriatej jarným slnkom, Na nádhernú krajinu, kopec snehu, na topenie sa v ľadovej vode, ladom polepená brada a fúzy. Ukážka života trapera a jeho ženy a psov v odľahlej krajine. Na to sa človek musí narodiť a musí taký život milovať. Neplatí dane elektrinu televíziu .... jednoducho si žije tak ako to má rád. K tomu nádherná sláčiková hudba čoby soundtrack .. v jednom moment dokonca aj Cohena bolo počuť :) Odporúčam milovníkom divočiny a krásnych scenérii . Tá cesta v zamrznutom kaňone bola úchvatná. Plavba v kanoe popri grizlym loviacom lososy ... hmmm mňam. ()

Mijagi 

všechny recenze uživatele

Existovala doba, kdy lidé neměli čas na záležitosti, jako jsou sociální sítě, sledování televize, čtení knih, vysedávání s přáteli večer v baru apod., celý jejich den totiž vyplňovalo obstarávání dostatečného množství potravy a zajišťování střechy nad hlavou, zkrátka jedinou starostí pro ně bylo přežít a po večerech pak možná v únavě těsně před usnutím trocha toho duchovna v podobě rozjímání či zamyšlení. Uprostřed aljašské divočiny takto žije Norman Winther, na zhotovení svého srubu nepotřeboval hypotéku, ke svému každodennímu programu nevyužívá příliš výdobytků moderní civilizace a společnost mu dělá pouze jeho indiánská manželka Nebrasca a smečka psů. Nádherný film o dokonalém soužití člověka s přírodou, navíc používající prvky dokumentu, kdy všichni protagonisté jsou autentickými postavami a tak ani občasný ekologický aktivismus vyřknutý z jejich úst nezní lacině. Když k tomu všemu připočtu pěkné přírodní scenérie a možnost nahlédnout do výcviku a fungování psího spřežení, nemohu ohodnotit jinak, než jako stoprocentní filmový zážitek. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Jak mě mohl takový skvost minout? Něco mezi dokumentem a filmem, ale z každého si bere to nejlepší. Z filmu uvěřitelnost a napínavost, z dokumentu naopak to, že to není fádní popis. Prostě stále jste v napětí a čekáte, co kde rupne a ono ne, ono to funguje tak...jako normální život. Skvělá forma a skvělé zpracování. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Všetky psy, ktoré chová Norman Winther, sú plemena sibírsky husky. (Laslo)

Reklama

Reklama