Reklama

Reklama

Cirque du Soleil: Ka

(divadelní záznam)
  • USA Cirque du Soleil: KÀ (více)
Dokumentární / Hudební / Rodinný
USA, 2007, 85 min

Velkolepá akrobatická odysea za láskou, mstou a spravedlností. Záznam špičkového představení světoznámé zábavní společnosti. Během slavnosti na počest dospívajících císařských dvojčat – bratra a sestry – zabije císaře s jeho ženou skupina nepřátelských bojovníků. Sourozenci uprchnou, avšak prudká bouře je rozdělí. Chlapec utíká v doprovodu věrného dvorního šaška, dívka spolu s chůvou a dvěma sluhy. Po řadě dobrodružství na písečné pláži, u horského kmene či u lesních lidí se všichni setkají na území pána, který dal císaře zabít. Ten je však nyní sám zajat zlým kancléřem, jenž všechno zosnoval a jenž má v plánu získat veškerou moc v zemi pro svého syna. Sourozencům a jejich věrným nezbývá, než se postavit zlu v bitvě na život a na smrt...
Velkolepé artistické představení kanadské společnosti Cirque du Soleil (Sluneční cirkus) má svou stálou scénu v hotelu MGM Grand v Las Vegas. Odehrává se na speciální scéně s mnoha pohyblivými prvky, z nichž nejvíc vyniká padesátitunová obdélníková plošina. Kolos o rozměrech 7,6 x 15 metrů zaujímá díky hydraulickému systému prakticky jakoukoli polohu; některá čísla se tak odehrávají na jevišti, jež je téměř kolmé k zemi.
Kromě technických vymožeností a finančních nákladů na přípravu a provoz představení se Ka zapsalo do historie Cirque du Soleil i tragickým rekordem: 29. června 2013 poprvé v třicetileté historii této společnosti utrpěl smrtelná zranění jeden z protagonistů přímo během představení: francouzská akrobatka Sarah Guyard-Guillotová se ve finální bitevní scéně zřítila z nejméně patnáctimetrové výšky poté, co se její bezpečnostní konstrukce uvolnila ze závěsného lana. Artistka zemřela během převozu do nemocnice. Po sedmnáctidenní odmlce bylo představení v MGM Grand obnoveno, avšak bez bitevní scény. Záznam z roku 2007 však samozřejmě bitvu zachycuje. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

XdanteX 

všechny recenze uživatele

odlišné oproti jiným představením které jsem doteď viděl...Tady je choreografická, ale hlavně technologická stránka a "schopnosti" pódia na úplně jiné úrovní. Výbordelná podívaná. Fun facts: Stavba a technologie divadla vyšla na $135 milionů, kostýmy a produkce na dalších $30m...výsledná částka tak překonala do té doby nejdražší představení Zumanity ($65m) // Pro porovnání...hodnota všech show na Broadwayi v roce 2004 kdy KÀ vyšlo byla $135m // Pódium se skládá ze tří částí z nichž dvě jsou hydraulicky pohyblivá zařízení. Nejvyšší bod platformy sahá do výšky 30m nad základní pódium a naopak nejnižší bod je 15m pod pódiem // Hlavní stage "Sand Cliff Deck" ne kterém se odehrává většina čísel má rozměry 7.6×15×1.8m, váží 50tun a může rotovat až 360° a naklánět se o 100° // Tento stage je také vybaven výtahy, které stejně jako mechanismus ramena, konstruovala americká firma normálně působící v důlním průmyslu. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Ano - show to byla zajímavá. Ale já si Cirque du Soleil pouštím především kvůli artistickým vystoupením - a těch jsem se tedy nedočkal a pokud ano, bylo jich tam opravdu pomálu a nic světoborného. Za to příběh dominoval. Perfektní byla klaunská scéna na pláži, ta opravdu neměla chybu! Naprosto neuvěřitelné a odzbrojující byly také obrovské kulisy - to teda klobouk dolů. ()

Reklama

numeromis 

všechny recenze uživatele

Mohu popsat dojmy přímo z 12. řady v divadle ve Vegas... I rok po tom se mi vyplavuje adrenalin a ruce se mi nad klávesnicí třesou ve strachu z toho, že žádným slovem nedokážu dostatečně vyjádřit svůj úžas a vzdát dostatečnou poklonu všem tvůrcům a hercům. Naprosto fenomenální zážitek nejen od začátku představení, ale od prvního kroku v sále, kde si přejete, aby jste čekali dny, než představení začne a vy měli dost času kochat se a zkoumat vlastní svět konstrukcí, postav, zvuků, kterými divadlo tepe a žije. Ta atmosféra a zázračná vůně vás drápy popadne za celé tělo a ponoří do světa nekonečných možností... Nejkvalitnější světoví herci, artisté, choreografové, zvukaři a zkrátka úplně všichni předvádějí něco naprosto nadpozemského až si opravdu říkáte, že ty kousky ani nejsou v lidských možnostech. Představení, kterému, když ho bych neviděl na vlastní oči, neuvěřím, že je schopné navodit takové pocity, aniž by člověku do žil napumpovali 4 litry morfia a nechali spadnout do sila s kokainem. Životní zážitek. Bohužel, podle některých, kteří tu dali za jednu hvězdu, je vidět, že party kočovných zlodějů, tyranů zvířat, švindlířů a mrzké lůzy, která ve městě každého z nás neomylně pětkrát do roka polepí každou lampu veřejného osvětlení, mnoha lidem zcela znetvořila chuť porozumět umění pravého cirkusu. Jakoby snad kvůli slizkému Sobotkovi, Dolejšovi nebo Haškovi, kteří před volbami civí z každého parkoviště u Kauflandu, nebyl dobrým politikem ani sám pan Tomáš Gariggue Masaryk. Tedy Cirque du Soleil mezi cirkusi... ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Už jsem myslel, že se na představení Slunečního cirkusu přestanu dívat - podobné kostýmy, podobná hudba, podobná artistická vystoupení - vše na nejvyšší úrovni, ale přeci jen trochu stereotypní. Ká je jiné a dle mého zatím nejlepší, co jsem viděl. není tam tolik akrobatických vystoupení, ale když už, tak jsou citlivě zapracovaná do příběhu, výprava je fenomenální a ta obrovská plošina - škoda, že se toho asi v Praze nikdy nedočkáme... ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Zaznam pusobiveho predstaveni o cinskych cisarskych dvojcatech, rozdelenych v detstvi valkou, ktera podstoupi cestu sebepoznani a nakonec opet sjednoti kralovstvi. Jedna se o "resident show", neboli soubor umisteny trvale v MGM Grand v Las Vegas (premiera 2004). ## Tahakem tohoto kousku, jehoz priprava stala 165mil. dolaru, je specialni jeviste bez podlahy. Divaky deli jen uzky mustek od obriho prostoru 37x37m plochy, 30m nad uroven jeviste a dalsich 16 pod nim. V nem se pohybuji dve mega plosiny - Sand Cliff Deck o vaze 50ti tun a Tatami Deck s 34 tunami. Plus pet mensich vytahu a plosin. Hlavni deska muze klesat/stoupat/otacet se kolem osy dokola i naklanet az do kolme polohy. Je poseta zachytnymi vystrelovacimi tycemi i digitalnimi projektory. Odehrava se na ni tak tretina scen. Plovouci jeviste jsou integralni casti divadla a obdrzela i jakousi Thea Award za technicky pokrok. Jsou bezesporu unikum, diky kteremu "Ka" stoji za zhlednuti. ## Predstaveni je vice dejove, nez je u Soleil zvykem a doporucuji si napr. na wikipedii precist obsah, jinak asi (stejne jako v baletu) nebudete vedet, co se presne odehrava. Vizuelne si ho v TV bohuzel clovek tolik neuzije (a zde hodnotim prave tento zaznam) - snad bude nekdy k dispozici alespon HD verze, kdyz uz ne 3D. Kazdopadne na live verzi to urcite nema. Hudba me tak nechytla, ani styl cinske opery me moc nebere. Ale po technicke strance je to opravdu brilantni. Vyzdvihl bych obri plazova a pralesni zvirata a samosebou sceny na vertikalni plosine. Skvele byly i stinove hry nebo ekvilibristika s "fletnami". Wheel of Death uz jsem tusim v "CdS" videl i driv. ## Zajimavosti taky je, ze pribeh o dvojcatech a ohni Ka vydal Marvel jako 4-dilnou komiks. miniserii. ## Smutnym prvenstvim "Ka" bohuzel je, ze po 30ti lete tradici "CdS" zaznamenalo v cervnu 2013 prvni on-stage umrti, kdy se pri zaverecne bitce na vertikalni plose zritila z vysky 27m parizska gymnastka (31 roku), ktere se uvolnil jistici postroj. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama