Reklama

Reklama

Dvě klubíčka

všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Rodinný
Československo, 1962, 8 min

Obsahy(1)

Dvě klubíčka aneb veselý kraťas o tom co se stane, když ožije krabička plná potřeb na šití. (Mertax)

Recenze (8)

honzic 

všechny recenze uživatele

Průměrná animace, docela zajímavě ztvárněná poetikou Hermíny, ale na druhou stranu už to není moc zábavné. Hodnocení: 60 % ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jeviště – stolek na dvorku před domem. Aktéři – oživlé šicí potřeby, které vyskakují z košíku a přebírají různé lidské, či zvířecí vlastnosti. Dvě klubíčka mění svůj tvar na podobu postaviček, z růžového klubíčka se stává děvče a z modrého chlapec. Vlněný chlapec hraje na jehlu (flétnu) a vábí tím kobru (krejčovský metr), posléze proti ní bojuje, sedíc na koni (jehelníčku) a v „ruce“ třímá rytířské kopí (opět jehla), s pomocí pletací jehlice se dá skákat jako o tyči atd. atd. Animace samouka Týrlové je neskutečná a co do náročnosti si nezadá nic s oživlými skleněnými figurkami v Zemanově ´Inspiraci´. Škoda, že je to tak krátké (8 min.). ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jistě originální námět (oživlý kufřík se šitím) který mi ale nic moc neřekl, spíš určeno všem našim babičkám, ale zpracování a konečné provedení opět skvělé...Paní Týrlová by snad tenkrát vytvořila film se všemi možnými a alespoň trochu dostupnými rekvizitami... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Hermína Týrlová, vynikajúca režisérka a výtvarníčka, bola známa tým, že dokázala zanimovať hádam všetko - sklo, kožu, kov a áno aj vlnené motúziky. Tu sú ústrednými postavmi, ako názov napovedá, dva nezbedné farebné klbká, určené na štrikovanie. Jedného dňa sa rozhodnú preskúmať okolie šijacieho kufríka, z ktorého vypadli. No a čo z toho všetko vzíde ukazuje krásna, na nostalgickú nôtu brnkajúca, bábková rozprávka. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Dvě klubíčka jsou ideálním animovaným filmem k rozvíjení dětské představivosti. Magický svět Hermíny Týrlové, to je přeci radost ze života, rozdováděná a uchvácená svou vlastní oživlou představou. Dobrodružství voní žhavým orientem, etiketou rytířské odvahy, mistrovskou cirkusovou artistikou, divokou touhou po životě a vášní. I zdánlivě obyčejné věci bez dohledu lidských očí ožívají a v transu z nabyté svobody divoce skotačí. K osvědčeným Hermíniným spolupracovníkům (výtvarníci Ludvík Kadleček a Václav Dobrovolný, animátor Jan Dudešek a kameraman Antonín Horák) přibyli noví (spoluscénárista a dramaturg Milan Šimek a autor podmanivé hudby František Belfín). Dvě klubíčka jsou inspirativním animovaným výtvorem pro dětské publikum z osobitě stylizující gottwaldovské dílny Týrlové. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je to velmi originální a naštěstí ne dlouhé. Liškova hudba z tho dělá zbytečné psycho, jinak by to bylo za plný počet. 80% ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Tak hlavně že i klubíčka můžeme genderovat :) Což mě napadlo hned, jak jedno bylo modré a jedno růžové. A z modrého musí být kluk a z růžového holka. A holka musí být zachraňována klukem. Tradiční hodnoty :) ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Neočekávejte nějaké myšlenky, ale jde o úžasnou hříčku. Před našima očima postupně ožívá babiččin košíček s šitím a pletením. Moje babička taky přesně takový měla, takže jsem vše sledovala s jistou nostalgií, ale také s obdivem, jak díky zdařilé animaci všechny tyto pomůcky ožívají a prožívají své příběhy... ovšem jen než zase přijde babička :-) Krásné! ()

Reklama

Reklama