Reklama

Reklama

Audience

(divadelní záznam)
Československo, 1990, 78 min

Režie:

Jiří Menzel

Scénář:

Václav Havel (divadelní hra)

Kamera:

Ervín Sanders
(další profese)

Obsahy(1)

Spisovatel Vaněk je zaměstnán v pivovaru, protože tam prý nemůže škodit socialismu a není v zájmu státu, aby lépe uplatnil své vzdělání. Jeho nadřízený, starý sládek, má o něm podávat hlášení STB. A tak požádá Vaňka, aby si udání na sebe napsal sám. (oficiální text distributora)

Recenze (97)

ryhy 

všechny recenze uživatele

Tohle byla moje druhá (první bylo představení mých spolužáků v tělocvičně) zkušenost s absurdním dramatem. A pravdoláskař na mě udělal dojem. Akce se sice člověk nedočká, přesto 2 postavy stačí, aby se divák dobře bavil. A když to navíc jsou 2 tak kvalitní herci... Přesto se to asi nebude líbit každému. Ať žije pivo, 80% ()

topi 

všechny recenze uživatele

Já si prostě absolutně nedovedu představit v roli sládka nikoho jiného, než Pavla Landovského! Co ten tam předvádí a jak se během představení skutečně ožere z asi více než deseti osmistupňových piv je nehorázný!! Převrhává sklenice, plete si text, že se i sám jeho protihráč Josef Abrhám musí otáčet od hlediště a je vidět jak se směje! Lidé v hledišti to taky poznají a hlasitě se smějí a tleskají! To je prostě bomba! Fakt parádní a takový představení bych chtěl někdy zažít. Viděl jsem to kdysi tenkrát v 90tým v televizi a až ted´ znovu a má to vynikající kouzlo težce porevoluční divadelní scény! Pecka! Po představení se na pódiu ukáží i sám autor hry Václav Havel (který včera bohužel zemřel ve věku 75 let. R.I.P.) a režisér Jiří Menzel a prohodí pár vět, které jsem vyloženě hltal. Těžký osud vylíčí i Pavel Landovský, když vypráví, jak ho komunisté vyhostili z vlasti a 11 let musel žít, tak jak se dalo. Už i z tohoto důvodu bych nikdy u voleb těm bolševickým bastardům hlas nedal, at´ už se děje cokoliv!! V hledišti je možné zahlédnout spoustu našich herců, Iva Janžurová, Vladimír Kratina, Libuše a Miroslava Šafránková, Josef Hanzlík a spoustu dalších. Jedna z nejlepších divadelních her a představení, kterého si moc vážím, už jen pro tu neopakovatelnou atmosféru! A jsem ještě moc rád, že vlastním i LP desku Audience, kde Vaňka namluvil rovnou Václav Havel a stárka Pavel Landovský a nahrávka byla pořízena v roce 1978 v bytě Vladimíra Merty a v roce 1990 ji vydal Bonton. To je pro mě rarita, za kterou děkuji mému tatíkovi. (Také už bohužel R.I.P.). ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Zfilmovaná divadelní hra Václava Havla, který do ní zakomponoval své skutečné zážitky, když makal jako dělník v pivovaru. Hra o dvou hercích s famózními Abrhámem a Landovským. Ačkoliv Hvlovi hry pro mne byly vždy hrozně složité a často k těžko pochopení, tak tahle komedie je vyjímkou. K zapamatování mi pomohlo, že v pořadu Šaráda udělali Šíp s Abrhámem ještě zábavnější pokračování. ()

LBsmoke 

všechny recenze uživatele

naprosto nejlepší havlova hra.. už dlouho moje oblíbená..(komentář jsem se opovážil napsat teď) reflektuje v sobě spoustu věcí.. ať pomíjivých jako naštěstí třeba komunismus, politickou dobu, nebo bohužel pomíjivých.. autobiografická hra s krásnou výpovědní hodnotou.. ten kontext na cenění hry obrovsky přidá.. ale naštěstí je tam spousta věcí jak pro čechy tak pro celé lidství a jeho vlastností typických.. navíc pro divadlo(i dobře podané ve filmu) miluju rozhovor, komorní drama, tu absurdní, a o to přesnější.. skvělé reálné vrstvení omýlaných slov.. je to paradox.. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Činoherní klub je divadlem hereckého rozehrávání a detailu. Havel vzpomíná na své (ne)oblíbené zaměstnání s ironií, tragikomicky. Tím, že Menzel režíroval inscenaci a posléze i záznam. Inscenace je hereckým tornádem Josefa Abrháma a zejména Pavla Landovkého, co by přiblblého sládka v pivováře. Radost pohledět na atmosféru intimního divadelního prostředí, ve kterém do diváků vaří pivo... ()

Zajímavosti (11)

  • Actor´s Studio v New Yorku hru uvedlo 17. listopadu 1989. Představení viděli zástupci společnosti MJM Inc., a protože se jim líbilo, domluvili se a v lednu 1990 v Praze pod dohledem kamer konfrontovali své představení s nastudováním Jiřího Menzela. (triatlet)
  • Nápověda pro herce byla umístěna v propadlišti přímo pod stolem. (Redyx1)
  • Než se hrála Havlova Audience v Praze, uvedla ji divadla nejméně v 13 zemích. (triatlet)

Reklama

Reklama