Reklama

Reklama

Golem

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1987, 7 min

Režie:

Jiří Barta

Scénář:

Edgar Dutka

Hrají:

Rudolf Pellar

Obsahy(1)

Pilotní snímek o celovečerním Golemovi, financovaný z grantu Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie. (oficiální text distributora)

Recenze (41)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné otevření světa pražského Židovského města inspirované Meyrinkovým románem a estetikou expresionismu (v prostupování těl a budov; oživení předmětů a jejich zvolna se odkrývajícího jsoucna má v sobě i něco z Kubinovy apokalypsy snu Die andere Seite). Konfrontační ráz snímku pohybujícího se mezi dosud neasanovaným ghettem (oživeným – jak jinak než – fluidní, neklidnou hmotou, neustále se rodící a ztrácející v proteovských obrazech) a hektickou realitou konce dvacátého století je citlivý a jeho lehký patos vkusný. Animační metoda je osobitá a nezatížená golemovskými ikonami ani geniální interpretací původních ilustrací Hugo Steinera. Nové, živé a současně chápající a srozumitelně artikulující. Nerealizování celého projektu je jednou z největších ztrát české kinematografie. ()

Driscoll 

všechny recenze uživatele

80 % --- Pravda, Golem má atmosféru, animace je neuvěřitelně působivá, ale těch sedm minut je tak akorát. Možná kdybych žil v Praze, dokázal bych poetiku Golema víc pochopit a pak bych třeba skousl i ty zamýšlené dvě hodiny. Uvidíme; možná se na Bartu usměje štěstí a někdo mu tento neuvěřitelně náročný projekt zasponzoruje; pak budeme mít možnost se přesvědčit. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Barta patří k našim nejlepším animátorům a výtvarníkům, má za sebou řadu výborných filmů a tady jen dokazuje, jak velká je jeho schopnost imaginace a tvůrčí potenciál. Nevěřím tomu, že by se někdy v budoucnosti povedlo shromáždit dostatek financí na celovečerní film a je jen škoda, že tak talentovaný režisér vynaložil obrovské množství energie vniveč. Těch 7 minut, které se povedlo Bartovi kdysi natočit, je snivým atmosférickým výletem do dnes už neexistující židovské Prahy, po které nám zůstalo jenom něco málo památek. Celkový dojem: 90 %. ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Toto je Barta, který se mi líbí, kreativní, originální, hravý, ne úplně pochopitelný, přenechávající svobodu v interpretaci díla divákovi, spojující práci více tvořivých týmů dohromady na jednom díle. Docela rád bych viděl ten celovečerní film, který nakonec bohužel nevznikl. Barta je skvělý v tom, jak pracuje s různými materiály v animaci a spojuje kresbu, loutku, fotky a hraná videa v jedno kreativní dílo. Experimentující s praktickými materiály se mi líbí mnohem víc, než když to zkusil s počítačovou animací v "Domečku vař" (2007).  Líbí se mi jeho odvaha, když si řekne: "Golem byl vytvořen z hlíny. Co kdybychom zkusili animovat s hlínou?" A udělá to! Docela chápu, že to nemusí sednout každému, ale já tento kraťas cením za odvahu a hravost. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Starý Žid (Rudolf Pellar) prochází pražským Židovským městem a vzpomíná na své dětství. Úvodní hraná sekvence vzpomínek, která ještě s tématem golema nijak nesouvisí, mi připomínala Felliniho Amarcord. Později do jeho představ vstoupí animované představy z dávnější historie, pojaté trochu ve stylu ruských montažniků a trochu ve stylu surrealismu. Žid své představy mlčky sleduje a postupně s deštěm vstupuje hlouběji do vzpomínek, zakořeněných v městských zdech. Hebrejský zpěv a surrealistická sekvence z padáním do hlubiny času vedou až k hebrejským písmenům gímel - lámed - mím... a pak to pokračuje ve filmu, který už žel nebyl natočen. ()

Zajímavosti (1)

  • Původně se mělo jednat o celovečerní snímek, avšak materiál na natáčení ještě nebyl dostatečně připraven, a tak dal režisér Bárta přednost natáčení filmu Klub odložených (1989). Finanční náročnost a příchod roku 1989 pak projekt, který existuje pouze v této verzi, zastavil úplně. (sator)

Reklama

Reklama