Erik ClausenScénář:
Erik ClausenKamera:
Dirk BrüelHrají:
Erik Clausen, Elith Nulle Nykjær, Tomáš Novotný, Bjarne Henriksen, Susan A. Olsen, Morten Suurballe, Helene Egelund, Robert Reinhold, Paw Henriksen (více)Obsahy(1)
Nezkrotný Bent A. Pedersen si na živobytí vydělává jako čistič oken a bydlí u svého přítele Sigfreda, protože nedokáže snést svou neurotickou ženu a svého postiženého syna. Jednoho dne mu malý kluk rozbije zrcátko na jeho novém autě a Bent s ním jde domů, aby přiměl jeho otce k zaplacení škody. Najde ale pouze hezkou a křehkou osamělou matku, která se podle Bentova mínění podobá Ingrid Bergmanové, a život v Amageru už není stejný jako předtím. (lenuse)
(více)Recenze (2)
Čistič oken Bent ve středním věku se zamiluje do chudé krásky s dítětem, a tady to vše začíná. Manželka s postiženým synem jdou stranou (ovšem nikterak na škodu, manželství stejně nefungovalo), Bent dokonce dědí po tátovi - dědictvím jsou však kromě dluhů pouze cenné rady. Natolik cenné, že ho dokonce vytáhnou z celoživotní šlamastiky. A život po malých kouscích štěstí a naděje může plynout dál. Opět se prokázalo tradiční skandinávské pojetí filmů - tedy namixování životní tragédie, komedie a všeho, co k tomu patří. ()
Scénáři a režii nelze nic zásadního vytknout, svěže plynoucí snímek na smutné i veselé vlně, s velmi pozitivním vyzněním a krásným člověčenstvím a pochopením pro všechny ty přešlapy vedle. Moje jediná výtka tedy jen vůči hereckému pojetí hlavní role - Benta : velmi oploštělý a nepřesvědčivý výkon samotného režiséra. Ovšem za zapamatování jistě stojí dědictví Bentova otce, tři moudré rady: takže až si otevřete svoji vysněnou pizzerii, nad pult si pověste fotku vlastního otce, jehož jste nikdy v životě neviděli, na dotazy odpovídejte sebevědomě a pyšně: „To je chlápek, co vynalezl pizzu…“ a nezapomeňte : " Vypřáhni koně a nech vůz stát !" " My, co máme ďábla za zadkem, umíme pohnout prdelí !" " Ze všech radostí světa jsou ženy tou radostí největší! " ()
Photo © Clausen Film