Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jedné jednotce amerického námořního letectva na sebe za 2. světové války narazí dva rozdílní důstojníci: tvrdý major Dan Kirby (John Wayne) a chápavý Griffin (Robert Ryan)... John Wayne dokazuje, že s přehledem zvládal nejen své westernové role. (Pohrobek)

Zajímavosti (8)

  • Roberta Ryana (kapitán Carl 'Griff' Griffin) obsadil režisér Nicholas Ray do filmu, protože byl na vysoké škole boxerem a zdál se mu jediným vhodným kandidátem, který by mohl hrát protivníka Johnu Waynovi (major Daniel Xavier Kirby). (Mol)
  • Postava majora Kirbyho, kterou zde hrál John Wayne, byla založena na skutečné osobě, a to na kapitánu John Lucien Smithovi, který byl velícím důstojníkem letecké perutě 223 v bitvě o Guadalcanal v roce 1942. (Mol)
  • Přezdívka Leathernecks (kožené krky) vznikla proto, že uniformy byly vybaveny koženým obojkem proti poranění nožem. (Mol)
  • Barevné záběry letadel ve filmu jsou reálné záběry z korejské války, která v době natáčení filmu právě probíhala. (Mol)
  • Typ americkej stíhačky, ktoré pilotovali americkí námorníci vo filme, je stíhací bombardér Chance-Vought F4 U 'Corsair. Ide o jednu z najúspešnejších amerických stíhačiek 2. svetovej vojny. Tento typ sa tiež využíval v kórejskej vojne. Vyrobených ich bolo viac ako 12 000 kusov. (westerns)
  • Aj keď je tento film farebný (natočený bol v Technicolor), filmové logo štúdia RKO Pictures, ktoré vidíme na začiatku filmu, je čiernobiele. (westerns)
  • John Wayne a Robert Ryan sa dohodli, že počas natáčania tohto filmu nebudú riešiť svoje obrovské politické rozdiely, hoci Ryan bol zhrozený Waynovou podporou zaradenia na čiernu listinu, predĺžením kórejskej vojny jadrovými útokmi na čínske mestá a použitím vojenskej sily na vyhnanie Sovietov z východnej Európy. (westerns)

Reklama

Reklama