Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokument ostravského televizního studia vypráví příběhy lidí, kteří obětovali nejvyšší hoře světa největší kus svého já. Mnohým z nich se podařilo z jejího stínu vystoupit až na samotný vrchol, někteří se už nikdy nevrátili. Film byl natočen u příležitosti 50. výročí prvního výstupu na Mt. Everest a mapuje působení československých horolezců při zdolávání nejvyššího vrcholu naší planety. Je tak poctou všem horolezcům, lidskému duchu, bezměrnému úsilí, odvaze, pokoře, cti a touze člověka posouvat hranice svých možností stále dál. Snímek režiséra Jindřicha Procházky byl na festivalu SPORTFILM LIBEREC 2004 - FICTS INTERNATIONAL CHALLENGE vyhodnocen jako nejlepší v kategorii dokumentů a rovněž získal hlavní cenu 7. ročníku této prestižní mezinárodní přehlídky. Ve výškovém horolezectví neexistuje významnější cíl než nejvyšší hora světa, 8848 metrů vysoký Mount Everest (Chomolungma, Sagarmatha). Má totiž i mezi exkluzivní společností čtrnácti himalájských osmitisícových vrcholů zvláštní postavení, protože převyšuje skupiny nižších osmitisícovek o 800 metrů a představuje tudíž sám o sobě vlastní kategorii prakticky devítitisícového vrcholu. Každý výstup na vrchol je proto bezesporu výjimečným výkonem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

subic 

všechny recenze uživatele

ČT Ostrava udělala tenhle dokument v roce 2003 jako takovou rekapitulaci Československých a Českých výprav na Čomolungmu/Mount Everest. Tehdy to bylo právě 50 let od prvního výstupu. Beru to jako takový předdíl dokumentárního cyklu Zapomenuté výpravy, které dělala stejná parta v ostravské ČT od roku 2005. Jo a Radek Jaroš tam měl ještě vlasy :-) 70% ()

VerenaLord 

všechny recenze uživatele

Dokument přináší neotřelý pohled na horolezectví a nebezpečí v horách z úst těch, kteří mají nejvíce co říci. Nezapomenutelný dokument z dílny českého filmaře, o to lepší a zajímavější. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Spracovanie dokumentu štandardné, dnes už zastaralé, ale monológy českej a slovenskej horolezeckej špičky nezabudnuteľné. Filozofia disciplíny, váha priateľstva, smrť v horách... to všetko sotva nájdete inde úprimnejšie a krajšie sformulované, než tu, z úst najpovolanejších. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Ve stínu bohyně matky země je poskládaný z hodnotných výpovědí, které mají jednoduše sílu zaujmout a výstup na Mount Everest je tak popisován s dostatečným respektem. Výjimečnost dokumentu tkví v tom, že moc takových děl neexistuje a proto funguje jako výborné naučné dílo. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama