Reklama

Reklama

Nirvana Unplugged In New York

(koncert)
  • USA Unplugged: Nirvana

Obsahy(1)

Zřejmě nejpovedenější záznam akustických ,,unplugged" vystoupení prezentovaných hudební stanicí MTV - Nirvana Unplugged.

Track listing: 1. "About a Girl" (Cobain) – 3:37
2. "Come as You Are" (Cobain) – 4:13
3. "Jesus Doesn't Want Me for a Sunbeam" (Kelly/McKee; The Vaselines cover) – 4:37
4. "The Man Who Sold the World" (David Bowie cover) – 4:20
5. "Pennyroyal Tea" (Cobain) – 3:40
6. "Dumb" (Cobain) – 2:52
7. "Polly" (Cobain/Nirvana) – 3:16
8. "On a Plain" (Cobain/Nirvana) – 3:44
9. "Something in the Way" (Cobain/Nirvana) – 4:01
10. "Plateau" (Kirkwood; Meat Puppets cover) – 3:38
11. "Oh Me" (Kirkwood; Meat Puppets cover) – 3:26
12. "Lake of Fire" (Kirkwood; Meat Puppets cover) – 2:55
13. "All Apologies" (Cobain) – 4:23
14. "Where Did You Sleep Last Night" (Traditional, Arranged by Leadbelly) – 5:08 (Radek99)

(více)

Recenze (138)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nirvana se mi vždycky líbila, ale pokud jde o Kurtův projev, připadal mi, jako když zoufalé zvířatko vytažené z popelnice nadává celému světu a to hodně sprostě a hodně hlasitě. Jemná komorní záležitost, jakou byl tento unplugged, mi poskytla trochu jiný a velmi příjemný poznatek. Kurt měl výraz posmutnělého anděla a taky tak zpíval, jeho interpretace písně Where Did You Sleep Last Night byla posledním stupínkem k mému absolutnímu respektu. ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem už několik Unpluggedů, a to i velmi zvučná jména (Pearl Jam, R.E.M. Paul McCartney), ale tohle vystoupení Nirvany mě opravdu vzalo za srdce. Dechberoucímu předvedení všech písní ale předcházelo mnoho nervů a problémů. Tento koncert se uskutečnil uprostřed amerického turné Nirvany v roce 1993, není pravda, že by to bylo jedno z posledních Kurtových vystoupení, odehrál po něm ještě 26 koncertů v Americe a 17 v Evropě. Ale únava a usmýkanost životem už se mu do hlasu slyšitelně vkrádala...Pozvání od MTV bylo pro Kurta opravdu velkou výzvou, on pár takto akusticky hraných písní už zařazoval na svém probíhajícím turné a bohužel se mu s nimi nedařilo - nepřipravení fanoušci ho při těchto tklivých, klidných, nádherných písních neposlouchali, bavili se mezi sebou, hlučeli - bylo to pro něho velké zklamání. Proto se příležitosti předvést tyto písně v komorním prostředí studia chopil s velkým odhodláním i očekáváním. Vše se zkomplikovalo tahanicemi s vedením MTV, nelíbil se jim Kurtem zvolený setlist, ani vybraní hosté, ale on tentokrát neustoupil ani o píď a udělal dobře. "Jeho" unplugged byl díky tomu jiný, než všechny ostatní - už to svědčí o jeho hudební genialitě. Nedostek času na přípravu a nazkoušení koncertu se projevil velkou nervozitou, kterou všichni hudebníci pociťovali - na záběrech je vidět, jak všichni do jednoho sledují každý Kurtův pohyb a gesto, protože hodně improvizoval. Ale od písně Pennyroyal Tea, která se mu konečně na rozdíl od zkoušek podařila, už byl uvolněný a v pohodě. Nemyslím si, že by se v závěrečné písni loučil, nebo volal o pomoc - to by před ní tak nežertoval. On velmi obdivoval Leadbellyho, od kterého si tuto píseň "půjčil", jeho způsob, kterým zpíval - procítěnost a upřímnost a vždy si přál (poměrně neúspěšně) se mu přiblížit. Tento večer se mu to podařilo stoprocentně a můžeme se jen dohadovat, jestli se navíc neztotožňoval také se slovy té písně, protože v té době už měl manželství v troskách. Přes všechny problémy, ve kterých se Kurt na konci své cesty utápěl, se dokázal na toto vystoupení plně koncentrovat a podat famózní výkon. ()

Reklama

Chasida 

všechny recenze uživatele

Nirvana a Kurt Cobain ve své nejobnaženější a nejskvělejší formě. Nový (a pěkný) kabátek pro písničky Nirvany a velice dobře zpracované covery (myslím, že srdce Davida Bowieho muselo plesat, když slyšel Man Who Sold the World). To všechno proložené celkově vtipným povídáním. Shlédnutí je téměř nutnost... ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Vo vzduchu sa vznáša atmosféra plná napätého očakávania. Chystá sa niečo veľké, niečo, čo sa zapíše do hudobných dejín krvavočerveným písmom. Všadeprítomné ticho znenazdajky pohltí burácajúci potlesk a štvorica hudobníkov sa chopí svojich nástrojov. Nasleduje guľometná salva tej najlepšej muziky, ktorú si len dokáže pravoverný milovník zasvinených, v bahne vyváľaných nezávislých melódií predstaviť, porcia tak narvaná celou škálou protikladných pocitov a nálad, že sa divákovi neraz rozbúši srdce. A v momente, keď posledné akordy pretne Kurtov zúfalý výkrik a kamera zaberie detail jeho tváre, v ktorej sa zrkadlia roky utrpenia a samoty, roky strávené s dávkami heroínu v krvi, každému je hneď všetko jasné: bol to výkrik o pomoc. Keď sa o necelých päť mesiacov celý Seattle otriasol výstrelom z brokovnice, bolo na ňu už neskoro. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohodle unplugged nějak pořád nemůžu uvěřit, že ten samý kurt cobain, který tímto koncertem dospěl k vrcholnému bodu své kariéry, si pár měsíců na to prožene kulku hlavou. O jeho smrti bylo už napsáno víc než dost. (Včetně pitomostí jakože ho dala zastřelit Courtney.Nicméně lepší rozloučení bychom si nemohli přát. Jednoznačně 10/10. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (7)

  • Prostředí koncertu si vybral Cobain sám: tradiční lilie, černé svíčky a křišťálový lustr. Když se ho producent Alex Coletti zeptal: „Myslíš jako na pohřeb?" Cobain odpověděl, že přesně to má na mysli. (kornitko)
  • Během zkoušek upozorňovali manažeři Nirvany bratry Kirkwoodové, kteří vystupovali jako hosté, aby před Kurtem nepokuřovali mariuhanu. Tohle bratry obzvlášť vytáčelo, protože Kurt se na zkoušky věčně dostavoval se zpožděním a ve zjevné náladě. (kornitko)
  • Mená David Grohl a Krist Novoselic sú v titulkoch uvedené chybne ako David Ghrol a Chris Novoselic. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno