Reklama

Reklama

Úder otevřenou dlaní

  • Čína Wu lin č' (více)
Čína, 1983, 100 min

Režie:

Huaxun Zhang

Obsahy(1)

Tung-Fang Sü je mistrem kung-fu, který se po vpádu cizích mocností do Číny v roce 1900 živí jako potulný komediant. Přitom neustále trénuje kung-fu, aby se jednou mohl cizincům pomstít. Tung se nechtěně dostává do konfliktu se Šenčouskou školou kung-fu kvůli arogantnímu chování jejich žáků. Vzájemný spor je však zapomenut, když do Číny přijíždí z Ruska přeborník v zápasech Daltov a chce dokázat, že ani zde nemůže být poražen. (Tamten)

(více)

Recenze (30)

molotov 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl až v současnosti, takže mě k němu neváží žádné sentimentální vzpomínky. Souboje mi jako moc povedené nepřišli, nevím, jestli je to tím stylem, nebo choreografem, ale moc na mě nezapůsobili. Příběh se točí kolem útkání s ruskými bijci, kteří už několik svých soupeřů zabili a na porážce číňanů jim obzvlášť záleží. Jejich boxování a kopání na mě ale působilo podobným stylem, jakou když se perou děti na první stupni základní školy. Při sledování mě mockrát napadlo, že je to vlastně docela podobný k Fearless, jen s tím rozdílem, že je to natočený skoro o čtvrt století dřív. Což s sebou nese všechny klady a zápory, které si dokážete představit. Příběh plný klišé, žádné dráty, tréninková pasáž a hurá rozbít soupeři držku. I když to už místy působilo docela směšně, tak jsem se bavil a ty tři hvězdičky si to zaslouží. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale hongkongské martial arts filmy ze sedmdesátých a osmdesátých let jsou minimálně o třídu lepší, než ty z pevninské Číny. Možná měli v HK více praxe. Ani tak nejde o výkony aktérů (zde se to neodvažuji posoudit), ale spíše o technické aspekty jako práce s kamerou, střih, dost možná i zpracování scénáře. Každopádně vždy oceňuji bojovnice, "dekadentní" prozápadní Číňané byli velmi zábavní (ten fidlavý valčík byla teda pěkná síla) a Tung-Fang Sü je takový osmdesátkový Ip-Man. ()

Reklama

MM11 

všechny recenze uživatele

Potkat ranaře formátu jednoho z těch dvou, co tam po sobě ke konci nemilosrdně mlátí, tak prchám bez pozdravu. S tímhle dílkem poctivé východní akce zkrátka nemůže mít obeznámený divák po akční stránce sebemenších výhrad. Je to silně zaměřené na tradice a nacionalistické tendence, které byli Číňanům odjakživa vlastní. To je důvod, proč je třeba omilostnit i nám hůře pochopitelné expresivní herectví. Příběh tepe do Ruska (tehdejší obyčej), ale naštěstí je mu vlastnější líčení cti či odvahy. Abych ale pravdu řekl, místy jsem neměl úplně přítomný pohled a ke konci jen kontroloval hodinky. Vazby na minulost jsou pěknou připomínkou a mnohé přesvědčí. Já s tímhle filmem problém nemám, tím to však asi taky hasne. ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

Komentář nemá s filmem vlastně nic společného. Pamatuju si na dobu, nejspíš ne příliš po revoluci, kdy se na ulicích začaly objevovat plakáty - možná i první billboardy. Mno, a reklamu na tenhle film si pamatuju dodneška, spolu s plakátem na Hořící Mississippy (díky tomu plakátu dodnes vím, jak se to píše :D). Plus mínus ve stejnym období jsem taky zachytil billboard na elektroniku Philips, se sloganem : "Jsme zpátky", nebo tak nějak - vůbec jsem to nechápal, a nechápu dodnes. Jinak - film šel teda v kinech, a posléze někdy i v televizi, odkud jsem si ho fikaně nahrál na VHSku a nejspíš se pak do omrzení učil jeho opakovaným sledováním kung-fu. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Čínský film zaměřující se na tematiku kung-fu, z něhož pravděpodobně vycházejí některé pozdější americké béčkové filmy s podobným námětem. Z filmu je čitelné ideologické zaměření, kdy kočovník Tung-Fang Sü postupně stoupá na třídním žebříčku až nakonec jako vedoucí Šenčouské kung-fu školy vystoupí proti utlačovateli. Zajímavou psychologickou proměnou prochází v rámci celého filmu postava vedoucího školy He DaHaie, kdy nejdříve zásadním způsobem vyhrocuje konflikt mezi školou Tung-Fang Sü, aby v druhé polovině filmu po útoku vedeném na něho samotného svoje stanovisko přehodnotil a nabídl Tung-Fang Sü dočasné vedení školy. ()

Zajímavosti (2)

  • Dobrodružný historický film je jedním ze série snímků těžících z atraktivity tradičních orientálních bojových umění, které se objevily v naší kinodistribuci v osmdesátých letech minulého století. Byly to vůbec první takzvané kung-fu filmy, jež se v tehdejším Československu dostaly do povědomí širšího publika. Vzhledem k dobové nedostupnosti snímků s podobnou tématikou si tyto filmy získaly neobvyklou popularitu a vzbudily zájem také filmových kritiků. Dnes se to může zdát neuvěřitelné, ale tato představení vyprodávala kina napříč celou zemí a hluboko se vrývala do paměti hlavně tehdejší mládeže. Ta doslova hltala každý sebemenší pohyb v choreografii do té doby nevídaných akčních scén, zatímco dospělá populace uznale pokyvovala hlavou. Vliv filmů byl natolik silný, že kromě kinosálů se naplnily i tělocvičny karate klubů. Právě Úder otevřenou dlaní, spolu se snímkem Zrada a pomsta (1986), patřil k těm nejpopulárnějším „filmům o karate“. (NFA)
  • Akční režii měli na starost Zhang Wen-Guang, Men Hui-Feng a An Tian-Rong. (Epistemolog)

Reklama

Reklama