Reklama

Reklama

Slídil

  • USA Sleuth
Trailer 2
Mysteriózní / Thriller / Drama
USA, 2007, 86 min

Obsahy(1)

Slídil je remakem stejnojmenného filmu z roku 1972, který byl ověnčen čtyřmi nominacemi na Oscara a v němž si též zahrál sám Michael Caine. Tentokrát se ve filmu vrací v roli opačné, v roli milionářského autora detektivních románů, který si měří schopnosti s nezaměstnaným hercem (Jude Law) ve smrtelně vážné a vážně zamotané hře s hrozivými důsledky. Film byl v roce 2007 nominován na Zlatého lva na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. A na stejném festivalu též obdržel cenu The Queer Lion, která je udělována filmům reprezentujícím aspekty homosexualního života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (188)

Disk 

všechny recenze uživatele

Vyjma hereckých výkonů obou hereckých představitelů je nejzajímavější dům, ve kterém se vše odehrává. Škoda jen, že to mělo krátkou stopáž a bylo to uspěchané. Jinak parádně zfilmované divadlo. Původní Slídil si dával na čas a navíc skvěle prokleslil vztahy mezi oběma postavami, nehledě na to, že v nové verzi mi chyběl ten geniální převlek za klauna. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Nový kabát Slídilovi paradoxně neprospěl, interiéry působí jaksi chladně a futuristicky. To mi bohužel k ději, který se v domě odehrává vůbec nesedí. Caine se ovšem původně Olivierovy role zhostil se vší noblesou, oproti tomu Law mě moc nepřesvědčil. Často se mi zdálo, že přehrává. Originál je prostě jen jeden a všem těm kterým se nový Slídil líbil, i těm kterým ne, doporučuji pouze a jen Mankiewiczovu verzi. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, co by říkal Laurence, kdyby to viděl. Rozhodně je taky zajímavé sledovat, jak se vyvíjí pohled na všetečné staříky a mladé, ženy svádějící muže. Pořád jsou to sice blonďáci, ale úplně stejní muži už to nejsou, ne ne. Taky jsem se trochu pozastavovala nad frekvencí používání derivací (chachá, ty tři slovíčka po sobě, nad tím by si jeden zamotal jazyk) slova fuck. Copak to mají zapotřebí, kluci modroocí? Já si myslím, že ne. Paradoxně mi to přišlo mnohem víc divadelní než původní film, ačkoliv to bylo natočeno v daleko okatěji moderních kulisách. Holt na Majkla Kejna v klaunském oblečku, jak si to štráduje přes trávník s žebříkem, nic nemá, ani Majkl Kejn s digitálním ovladačem v ruce. Možná je tahle Branagh-Pinter adaptace důkazem, že Slídilův narativ je do moderní doby nepřeveditelný, možná se jenom soustředili na zachování špatných detailů a převedli ho chybně. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Původní verzi jsem kdysi viděl v televizi a byl jsem nadšen. Herecký koncert, skvělé dialogy, zvraty, překvapení... Po této nové verzi jsem dost zklamaný - jde jen o slabý odvar - což trochu překvapí vzhledem k režii K. Brannagha. Herci sice hrají jak mohou, ale stejně se za svými předchůdci zaostávají (dokonce i dnešní M.Caine za tehdejším M.Cainem :) A hlavně prakticky všechny dějové posuny oproti původní předloze jsou k horšímu. Sice se objevují překvapivé vzraty, ale jsem hloupě podané a hlavně ten závěrečný nedává vůbec logiku vzhledem k předchozímu vyprávění. Hodně fajn byla hudba Patricka Doylea. slabé tři hvězdy ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Říkejte mi ignorant, ale neznám divadelní předlohu a neznám ani filmový originál. Tak mám za sebou onen bolestivý comming out a teď už k filmu. Možná právě proto, že předlohy neznám, můžu s naprostým klidem napsat, že mi tenhle Sleuth sedl. To, co ostatním povolaným vadí, onen studený psí čumák, mi naopak naprosto vyhovoval. Barevné filtry, svícení, funkcionalistický interiér, výrazová strohost, říkejte si co chcete, ale já v tom vidím záměr Branaghana, ne jeho nedostatek. Postavy prostě mají k divákovi daleko, protože by jednoduše bylo morálně docela zvrhlé s nějakou sympatizovat. Tak proč z toho celého neudělat takhle "železovitě-chladný" snímek. No padají to ze mě ale krásné věty. Každopádně, když navíc přidám onen zajímavý děj dvou postav a jejich společné svérázné "hry" dostávám solidní zážitek pro příjemný večer. Jsem tak někde mezi třema a čtyřma hvězdama, a jelikož jsem pozérská nula, tak budu kopírovat Tetsua a dám i hvězdu čtvrtou. P.S. Mám vůbec smysl psát, že Caine a Law jsou vynikající? In this day and age, is marriage absolutely necessary? Isn't it a bit old-hat? ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Andrew Wyke (Michael Caine) si často plete Mila (Jude Law) s kadeřníkem. V originálním filmu byl Milo právě kadeřníkem, ne herec. (Frankooo)
  • Dálkový ovladač, který používá Andrew Wyke (Michael Caine), je ve skutečnosti univerzální ovladač společnosti Apple k jejich produktům. (Frankooo)

Reklama

Reklama