Reklama

Reklama

Tepuy - Cesta do hlbín Zeme

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Tepuy - dlhometrážny objaviteľský film o výprave slovenských jaskyniarov na Chimanta, jednu z päťdesiatich troch stolových hôr vo Venezuele. Dobrodružstvo na ostrove času, kde sa na povrchu i v podzemí zachovali prastaré rastliny a živočíchy. Strhujúci príbeh v gigantickom labyrinte najstarších jaskýň sveta, ktoré v tvrdom kremenci vyleptala voda a kolónie bizarných organizmov. Expedícia do trezoru času, kam ešte človek neprenikol... Kde si objavitelia pripadajú ako votrelci... Kde si v lone matky Zeme kladú základné otázky o mystériu života a ľudskej existencii. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Miagy

Miagy (hodnocení, recenze)

Stanley

Práve som mal rozpísany komentár o tom, že filmu chýbala akási profesionalita a odbornosť - presne aj mne chýbalo dodatočné vysvetlenie niektorých komentárov. Ale to im ani tak nevyčítam, len ma to natoľko zuaujímalo všetko , že ma trocha štve, že to nemalo o hodinu viac a neukázali viacej :)

Stanley

Stanley (hodnocení, recenze)

Strhující námět a obsah, jenž nenechá v klidu snad žádného diváka, který má v sobě byť jen zlomek dobrodružné duše. Přesto mi v dokumentu něco chybělo. Například širší informace o tajemstvích stolových hor, která je po staletí obestírají, i o současném stavu některých území kolem hor (vojenský zájem o tamější území, bohatá naleziště diamantů apod.). O tom, co všechno o horách vědí domorodci a jaké pověsti se k nim vážou. Mluvilo se o A. C. Doylovi, kterého stolové hory inspirovaly k napsání Ztraceného světa, ale jaká konkrétní hora byla jeho skutečnou předlohou k tomuto románu a proč? Ve snímku padla zmínka o pterodaktylech, ale chybí jakékoli vysvětlení, proč zrovna o nich? - Protože dodnes existují svědectví, která popisují spatření těchto tvorů, a nejedná se jen o báchorky poblouzněných domorodců či jejich zdrogovaných šamanů. I když chápu, že tento dokument pochází z pera speleologů a geologů a ne záhadologů ži kryptozoologů, s tímto nesmírně vzrušujícím a přitažlivým tématem se dalo ještě více pohrát. Více o tom všem se tedy dozvíte třeba v knize o stolové hoře zvaná Kurupira od ing. Jaroslava Mareše, který jednu z hor taktéž osobně navštívil.

na příspěvěk reagoval Miagy

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Radko

Radko (hodnocení, recenze)

Tento film je jedným z dôkazov, narúšajúcich zaužívané geologické teórie, že v kremenec, ako veľmi tvrdá, vodou nerozpustná hornina neumožňuje vznik jaskynných priestorov. Jednou z teórií vzniku týchto megapriestorov na stolovej hore Chimantá sú agresívne mikroorganizmy, ktoré sa zavŕtali do horniny ako do špajze a v priebehu miliónov rokov ho doslova vyjedli. Teším sa na tento film, v hlavnej úlohe s charizmatickým slovenským jaskyniarom Braňom Šmídom, ktorý je veľmi aktívny aj čo sa týka slovenských jaskýň. Nedávno sa vrátil z Abcházska, kde navšívil spolu s českými kolegami najhlbšiu jaskyňu sveta Krubera Voronja v masíve Arabika na Kaukaze. (-2170 metrov).

Reklama

Reklama