Reklama

Reklama

Roundhay Garden Scene

Obsahy(1)

Tento krátkometrážny počin je v podstate začiatok kinematografie. A tak 14. Októbra 1888 vzniká prvý hraný film v trvaní 2 sekúnd, natočení v záhrade u rodiny Whitleyových v meste Yorkshire vo Veľkej Británii. (T2)

Recenze (126)

Trainspotter

všechny recenze uživatele

Lze se vůbec dohledat prvního filmu? Jeden tvrdí, že toto byl první film, druhý zase považuje za první film jiný půvteřinový snímek a nikdo přesně neví, jestli třeba před jeho "prvním" snímkem si na jiném místě někdo jiný nepohrával s citlivou emulzí a oklamaním lidského oka. A co lze vůbec považovat za film? Film je přece médium, tvořená tenkým průhledným celuloidem s nanesenou světlocitlivou vrstvou atd. a od toho se to tak jako odvozuje... To je jedno, první film možná existuje, možná taky existuje nejlepší film a stejně tak nejhorší atd. ()

Elrond88 

všechny recenze uživatele

100%; Roundhay Garden Scene je nejstarší film. Pokud je to film. Na počátku filmové historie stojí dvouvteřinový záběr zahrady - včetně několika lidí. Je velmi těžké takový záběr ohodnotit, protože to objektivně není možné. Já jsem na něm hodnotil především historickou hodnotu a pak také dojem, který na mě tak starý filmový záběr zanechal. Chápu, když někdo ohodnotí uměleckou hodnotu odpadem, přesto je neobjektivní srovnávat s dnešní kinematografií, protože to by musely odejít se špatným výsledkem i třeba filmy ze třicátých let... ()

Reklama

Hornet.CZ 

všechny recenze uživatele

70% / Jak zde již několik lidí zmínilo tak je velmi těžké hodnotit tento film, ba dokonce je nehodnotitelný a to jak kvůli opravdu malé délce dvou sekund tak i kvůli praktické neexistenci děje, ovšem za dvě sekundy se toho fakt moc stihnout nedá, i přes tyto fakty se mi líbí více než 70 % toho co vzniklo za poslední rok. ()

selviskhed 

všechny recenze uživatele

"Scéna ze zahrady v Roundhay"_____ 14. listopadu 1888 navštěvuje vynálezce Louis Aimé Augustin Le Prince dům rodičů své manželky - Josepha a Sarah Whitleyových v Leedsu. La Princeho syn, pan a paní domácí a slečna Harriet Hartleyová se baví v zahradě a jakoby mimochodem se stávají vůbec prvními známými herci._____ O deset dnů později vynálezcova tchýně umírá. Dva roky a dva dny po pořízení záznamu nastupuje vynálezce Le Prince do expresu Dijon-Paříž a už nikdy ho nikdo nespatří. Jeho tělo ani jeho zavazadla nejsou přes důkladné pátrání policie nikdy nalezena. Do roku umírá vynálezcův tchán a v roce 1901 je v New Yorku nalezeno mrtvé tělo zastřeleného Adolphe Le Prince, syna vynálezce. Rok 1901 tak přežívá z lidí, kteří se podíleli na vzniku filmu pouze slečna Harriet Hartleyová. _____Sám vynálezce zmizel během toho měsíce, kdy ho mělo čekat patentování jeho nejnovějšího přístroje v Londýně a kdy měl jeho film absolvovat první projekci pro širokou veřejnost mimo Velkou Británii, konkrétně šlo o plánované promítání v Jumel Mansion v New Yorku. Jedna z divočejších teorií z roku 1900 hovoří o možném podílu lidí kolem vynálezce Edisona na smrti Le Prince s tím, že motivem mohl být konkurenční boj ve věcech patentů._____ V roce 1930 je vyrobena kopie filmu, která však byla zrcadlově převrácená. Později vzniká digitální kopie, která orientací odpovídá původnímu záznamu a v současnosti je umístěna např. na server youtube. Tak nějak vypadají dějiny prvního zachovaného filmu._____ Pokud jde o samotný film, hodnotím ho pěti hvězdičkami především proto, že si na CSFD zaslouží pozornost dalších uživatelů. Pokud si uvědomíte, že nejde o žádnou hru na 19. století, že lidé ve filmu na sobě nemají žádné dobové kostýmy, nýbrž oblečení, které použivají každý den atd., tak film získává opravdu jakousi atmosféru. První zastávka na mé cestě skrz filmovou historii (viz. profil) 4.1. 2008 ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Jack Rozparovač právě nahání hrůzu v londýnské čtvrti Whitechapel, zatímco někde úplně jinde vzniká toto úchvatné dvouvteřinové dílo. ______ I have the "Director's Cut" DVD edition. It has a whole second of extra footage, director's commentary, a blooper reel, even a behind the scene look at the making of this film (entitled appropriately enough, "Behind the 'Scene'"). It shows the director telling the actors "Hey, don't just stand there, do something!". ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Z filmu se zachovala jen fotografická kopie části 2 1/8 palce širokého filmového pásu. (mr.filo)
  • Nejstarší známý film, který se dochoval. (Kulmon)
  • Prvý krátkometrážny film, ktorý vznikol 14.októbra 1888, trvá len 2 sekundy a skladá sa z 24 obrázkov. (T2)

Reklama

Reklama