Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Série 17 (2017) (série)


Smrtící mýtus (S17E02)

(epizoda)
  • Kanada Deadly Myth (více)

Obsahy(1)

9. ledna 1997. Let Comair 3272 směřující ze Cincinnati do Detroitu se blížil ke svému cíli. Posádka na pokyn řízení letového provozu snížila rychlost, aby umožnila přistát blížícímu se Airbusu. Poté, co turbovrtulový letoun dokončil poslední zatáčku před letištěm, naklonil se prudce doleva. Piloti se snažili ovládnout řízení, ale letadlo přešlo do vývrtky a zřítilo se na pole necelých třicet kilometrů od ranveje. Na místo během několika minut dorazili záchranáři a zpravodajské štáby. Nikdo z 29 osob na palubě nepřežil... (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

oashi 

všechny recenze uživatele

Rozvláčné jako vždy. Ikdyž tady i byly změny ve směrech vyšetřování... "Standardních sedm." - "Led v lednu." Pneumatické odmrazování: Neaktivovali ho. Mýtus byl, že podle starší verze odmrazování se vaky na náběžkách vyfukují pomalu, led mohl prý udělat krustu i nad vaky, čímž by odledování už dále nefungovalo. Jenže taková funkce už byla dávno vyřešena: Vaky se nafouknou během sekundy a vyfukují se podtlakovým sáním. Potíž byla u aerolinek, které dávaly pilotům instrukce čekat s nafukováním až na tloušťku ledu cca 5 mm. Přitom pokusy v NASA ukázaly, že už 1 mm dělá potíže: Ztrátu vztlaku. Nakonec byl za viníka označen úřad FAA, pro svou pasivitu, že nenastavil pravidla, ačkoli kvůli ztrátě vztlaku kvůli námraze měl již stohy hlášení z nehod. - Navíc při nebezpečí námrazy ani nebyly instrukce o navýšení minimální rychlosti. A díky autopilotovi piloti ani neměli včasné varování, hmatovou zpětnou vazbu přirozeným chvěním kniplu, o změně aerodynamiky letounu. - Viděl jsem dnes (2022-01-31) opět na National Geographic: Tam však tuto epizodu mají označenou jako S16E2, a ne S17E2, jako zde. ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chyba v namrzání křídel :/ Chudáci, ale za chybu označili Federální letecký ústav, který nestavil závazné normy proti námraze... NJN za chyby se platí a mohlo to postihnout jakékoliv letadlo :/ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V letectve mýty zomierajú pomaly, tvrdia odborníci. Zmeny v normách majú slimačie tempo, a preto musí vždy najprv zomrieť dostatočné množstvo ľudí, než sa začne niečo urýchlene robiť. Žiaľ, pokrok si vyžaduje obete. Aj tie zbytočné. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama