Reklama

Reklama

Až dojde ropa - drsné varování

  • Švýcarsko A Crude Awakening: The Oil Crash (více)

Ropa je výměšek ďáblův. Černé zlato. Krev dinosaurů. Krevní řečiště světové ekonomiky. Ropa je krev Země. Tak rozmanitá jsou přirovnání na surovinu, bez níž si zatím nedovedeme náš svět představit. Z éry levné a všeobecně snadno dostupné energie však nyní vstupujeme do éry drahé a velmi obtížně dostupné energie. Zároveň se vlastním přičiněním dostáváme do závislosti na některých silně nestabilních režimech. Je skoro jisté, že někomu jde o to, udržet tenhle svět v závislosti na ropě co nejdéle, přestože výzkum, vývoj a nové technologie mezitím odhalily neuvěřitelné věci. Málokdo si uvědomuje dopad situace, která nás podle všeho čeká. Rostoucí nezaměstnanost, chudoba, hlad... To všechno jsou jevy, ke kterým dochází, když se začne hroutit společenský systém. Vstupujeme tedy do naprosto nového světa zcela neuvěřitelných proporcí, možná je od nás vzdálený pouhých pár let. Zvládneme to? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Tzv. "krízová dokumentaristika" je sakra zložité, ale aj závideniahodné remeslo. Neľahké tým, že si vyžaduje pozornú prácu, širokánsky rozhľad, vyváženú kritiku, záživné tým, že rozširuje záujmové obzory, pomenúva problematické partie, zasadzuje polemického chrobáka. Len málokedy nestranne uvádza pre/proti, iba občasne sa opiera o konkrétne štatistiky/čísla, nebodaj pozitívne rieši dané mrákoty. Jej gro sa vyznačuje prevažne agitáciou, získaním/podchytením si respondenta do takej polohy, aby došlo k poznaniu, prehodnoteniu alebo zváženiu onoho rizika, ktoré nám teoreticky/prakticky hrozí. Ja viem, že vy viete, no prečo si vedomosti neoprášiť :-). "Crude Awakening, A: The Oil Crash" je presne taký, založený na pregnantných hypotézach/odhadoch podložených odborníkmi, čo mu vôbec neuberá na globálnej potrebnosti, kedže na hladine pravdivosti len nepláva, ale sa aj ponára a k dnu platnosti mu nechýba veľa, ak ho už náhodou nedosiahol. Pomedzi súborné kúsky ho však kvôli neovládateľnej deformácií radiť neviem/nechcem, správne slovo asi nenájdem. Preto aj keď s ním na cca. 90% súhlasím, dám príležitosť rozboru tejto látky ešte iným, možno detailnejšíe zameraným skúmateľom. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Dobře zpracovaný dokument říkající nejen o minulosti, ale i přítomnosti a budoucnosti ropy a dopadu na naší zem především z pohledu společenského a ekonomického. Osobně jsem už pár takovýchto snímků viděl a tento patří k těm lepším. Je také jasné, že ropu dnešní společnost a korporace nechtějí jen tak vyměnit, pohybuje se v ní nejvíce peněz a snadno se tedy na ní vydělává a změna by znamenala velké ztráty těch "zelených papírků" co hýbou světem. Největším problémem je, že ropa se využívá na obrovské množství věcí nejen jako palivo pro motory aut, letadel či raketoplánů. Ale na výrobu plastů, oblečení či dopomáhají k výrobě i neropných výrobků... A jak na konci dokumentu zaznělo: Je možné, že už naši vnukové a vnučky se nebudou moct proletět letadlem. .... HODNOCENÍ: 75% (4*) ()

Reklama

MI-380 

všechny recenze uživatele

Všechno jednou dojde, i ropa. Před padesáti lety se učilo, že dojde začátkem 21. století. Teď to díky novým technologiím těžby a nově objeveným zásobám vypadá na další století. A až bude za sto let docházet, vymyslí lidi nové technologie, ať už na těžbu ropy dnes nedosažitelné, nebo ropu přímo nahrazující. Pěkný dokument o ropě, ale nechává mě v klidu, problémy lidstva jsou jinde. 70% ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Dokument, který v kontextu s ropou kritizuje politiku nejen USA, třebaže se opírá hlavně o ni. Je zde ale jasně cítit, že kritika USA zde není prvoplánová a bezhlavá, stejně jako ale i globálního problému týkajícího se neuvěřitelného plýtvání - a to nejen ropou a energií. I když od těchto se prakticky vše odvíjí. Celkem jednoduchým způsobem divákovi vysvětluje zákonitosti kolem ropy obecně, ale i kolem ropné politiky, ekonomiky atd. Pokračuje přes nelichotivou vizi budoucnosti. Končí, osobně si myslím, optimisticky. Protože já - stejně jako někteří v dokumentu zúčastnění - věřím v lidský um. Proto i věřím, že dokážeme vynalézt k ropě alternativu. Otázkou je, co by to udělalo s blízkým východem, který by rázem zmizel z politické mapy světa. Otázkou je, jak dlouho budou chtít ropné společnosti, distributoři a na ně napojení politikové držet pokrok pod zámkem. Otázkou je, jak dlouho budou chtít být zodpovědní lidé k lidem celé planety neodpovědní. Celkově tedy tento dokument hodnotím jako rozumný, vyvážený a určitě pravdivý (patřím mezi těch málo, co vědí, co by se mohlo s lidskými životy na Zemi bez ropy stát). A myslím si, že toto by měl být prioritní předmět našeho zájmu narozdíl od fundametálního zeleného šílenství s globálním oteplováním. Pravda je totiž taková, že za úbytkem ložisek fosilních paliv stojí člověk bez větších pochybností, za podíl na globálním oteplování to už s tím člověkem tak jednoznačné není. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Poněkud >aktivistický< dokument. Formou i obsahem. Varování spíše kluzké nežli drsné, že... Řekl bych, že více prezentující jistý názorový směr, než ryze čistá (či čistě ryzí?) fakta. Takže zkrátka - dobře vyrobený - leč víceméně jen jeden ze subjektivních pohledů na věc! . . . Ropa nad zlato? Není nad ropnou střední cestu... ;-] - - - - - (Poprvé viděno 6.2.2011 na >zlatém prostoru< , hodnocení 253., komentář zde jako čtyřiadvacátý - 6.2.2011) ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Po celou dobu se v dokumentu jednoznačně mluví o tom, že ropa dojde, avšak možná tak autoři učinili pro zjednodušení nebo se jedná o chybu překladu. K ukončení její těžby totiž přesněji dojde z důvodu, že se její hlouběji uložené zásoby nevyplatí těžit. (Expertt)
  • V roku 2006 získala snímka Zurich Film Award a cenu za najlepší dokument na MFF Tahoe Reno i MFF v Palm Beach. Ako druhá skončila na festivale Galway Film Fleadh a v roku 2007 na Barcelona Cinema Festival vyhrala v kategórii Zlaté Slnko cenu poroty. (Marek1991)

Reklama

Reklama