foto

Neve Campbell

  • nar. 3.10.1973 (46 let)
    Guelph, Ontario, Kanada

Biografie

Kanaďanka Neve Adrianne Campbellová /žiadny príbuzenský vzťah s Martinom a Bruceom/ sa roky venovala baletu na renomovanej National Ballet School of Canada. Nezvládla vypätie a psychicky sa položila. Školu nedokončila, tanec ale neprestala milovať a tvrdí, že jej počas hrania v mnohom pomáha. Otec Gerry Campbell a matka Marnie Neveová sa rozviedli, keď mala dva roky. Súrodenci: brat Christian a dvaja nevlastní bratia. Tanec ju priviedol na niekoľko sezón k Fantómovi Opery, kde sa v roku 1995 spoznala so svojim nastávajúcim pánom Coltom; ale nefandite mu, nebol herec, ale barman v divadle. Vzťah trval pár rokov, napokon sa rozviedli, údajne nebol ochotný akceptovať jej slávu. Odvtedy chodila napr. s Johnom Cusackom. Zo všetkého najradšej sa stretne s rodinou, pijú víno a rozprávajú sa o živote. K filmu pričuchla možno aj kvôli génom - prarodičia z maminej strany mali v Holandsku divadlo, babka s dedkom z otcovej strany zase za vojny vystupovali pred vojakmi. Jej otec učil herectvo a režíroval v divadle, matka tiež hrala a vlastnila divadlo.

Úspech zaznamenala seriálmi. Po CATWALKU o začínajúcej kapele, ktorý napokon opustila („Moja hrdinka sa postupne vyspala s každým“) našla niekoľko-sezónnu oporu v rodinnom seriáli PARTY OF FIVE ako Julia Salingerová, jeden zo súrodencov, ktorí sa po smrti rodičov musia postarať jeden o druhého. Stretla sa tu aj s Jennifer Love Hewittovou, ktorá svojho času tiež pokúšala šťastie byť kráľovnou hrôzy. Začínala nesmelo, televíznym STRAŠIDLOM CANTERVILLESKÝM, kde jej ale zadobre padla sympatikcá spolupráca s dobráckym divadelníkom Patrickom Stewartom, alebo neznámy kanadskýn hororček BEŠTIA.

Po Jamie Lee Curtisovej (Halloween) býva pokladaná za jedinú herečku, ktorú sú fanúšikovia teen-vyvražďovačiek ochotní rešpektovať za novú kráľovnú vrieskania. Došlo k tomu v roku 1996 (toho ročné ČARODEJNICE, tiež so Skeetom Ulrichom a tiež teen-horor, ale veľký úspech neslávili), keď duo Craven-Williamson tento neschopnými tvorcami zmasakrovaný subžáner oživili VRESKOTOM. Rolu prekliatej Sidney Prescottovej z Woodsboro si zopakovala ešte dva krát, aj keď zakaždým tvrdila, že ak si bude musieť vybrať medzi sequelom a iným projektom, vyberie si iný projekt. Kým do dvojky po krátkom váhaní išla preto, že post-traumatický stres bol hereckou výzvou, trojka bola otázkou peňazí. Nič-menej nie zlé na herečku, ktorá nemá rada horory, lebo sa bojí. Ako Sidney bola decentná, fit, fajn, inteligentná. Počas vraždiacich scén premýšľala.

Ak tvrdila, že by rada svoju kariéru obrátia iným žánrovým smerom, dusný thriller Johna McNaughtona /Besný pes a Glória/ DIVOKÉ HRY /aka Nebezpečné hry/ jej v tom nepomohol, aj keď predstava švédskej trojky Campbellová-Dillon-Richardsová nie je na zahodenie. Nepomohla ani rolička začínajúcej herečky v KLUBE 54, romantická komédia TRAJA DO TANGA s Matthewom Perrym ani „generačné stretnutie“ s Curtisovou v čiernej komédii 460 PODOZRIVÝCH. Jej snaha byť rešpektovanou mladou herečkou vedie k experimentom, pre menšinového diváka: PANIKA s Williamom H. Macym a Donaldom Sutherlandom, TAJOMSTVO SEXU, ktorý mal lákavý názov ale aj meno režiséra Alana Rudolpha /Vražedné myšlienky, Raňajky šampiónov/ či jej vysnený projekt o balete THE COMPANY Roberta Altmana, na ktorom sa podieľala aj produkčne a na námete a ktorý viac-menej uviedla do pohybu práve ona.

Neve je obdivovateľka Susan Sarandonovej, Johnnyho Deppa a Američana v Paríž - verí, že sa mala narodiť do doby Gena Kellyho a Freda Astaira. Miluje svetre, nenávidí cibuľovú polievku a svoje údajne veľké nohy. Vystupuje ako hovorca organizácie zaoberajúcou sa Tourettovým syndrómom, ktorým trpí jej brat.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

Filmy

2021 Scream 5
2020 Sam's Story
2019 Castle in the Ground
2018 Mrakodrap
Prázdné řeči
2015 Walter
2013 Slib mlčení (TV film)
2011 Glass Man, The
Vřískot 4
2009 Mořský vlk (TV film)
2008 Agent Crush
Boj o moc (TV film)
2007 Hranice
I Really Hate My Job
Tajemství prstenu
2006 Našli mě naši
2005 Tráva
2004 Fešák Churchill
Milenka
2003 Company
Spiknutí
Ztráta souvislostí
2002 Poslední volání (TV film)
Tajemství sexu
2000 460 podezřelých
Panika
Vřískot 3
1999 Predators From Beyond Neptune
Tři do tanga
1998 Klub 54
Lví král 2: Simbův příběh
Nebezpečné hry
Příliš jednoduché
1997 Vřískot 2
1996 Love Child
Strašidlo cantervilleské (TV film)
Vřískot
Čarodějky
1994 Barí, syn Kazanův (TV film)
Detektiv Janek: Utajené vzpomínky (TV film)
Nebezpečné manželství (TV film)
Paint Cans
The Passion of John Ruskin
1993 Bestie

TV seriály

2017 Domek z karet (TV seriál)
65. kapitola (S05E13)
64. kapitola (S05E12)
63. kapitola (S05E11)
další epizody (12)
2016 Domek z karet (TV seriál)
52. kapitola (S04E13)
51. kapitola (S04E12)
50. kapitola (S04E11)
další epizody (13)
2015 Manhattan (TV seriál)
The Threshold (S02E03)
Vítejte ve Švédsku (TV seriál)
Obchod s drogami (S02E08)
Najet do zdi (S02E07)
Rozlučka po švédsku (S02E06)
další epizody (4)
2014 Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
Časová pásma (S07E01)
2012 Titanic - krev a ocel (TV seriál)
The 'Unsinkable' Sets Sail (E12)
The Tipping Point (E11)
Burden of Proof (E09)
další epizody (6)
Chirurgové (TV seriál)
Utíkej, holka, utíkej (S09E09)
Nebezpečná soutěživost (S09E08)
2009 The Philanthropist (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Čarodějky ze Springfieldu (S21E07)
2007 Médium (TV seriál)
Everything Comes to a Head (S03E22)
Heads Will Roll (S03E21)
Head Games (S03E20)
2000 Správná pětka (TV seriál)
...That Ends Well (S06E24)
All's Well... (S06E23)
Falling Forward (S06E22)
další epizody (15)
1999 Správná pětka (TV seriál)
Ties That Bind (S06E09)
Fate, Hope and Charity (S06E08)
We Gather Together (S06E07)
další epizody (24)
1998 Správná pětka (TV seriál)
One Christmas, to Go (S05E10)
Gifts (S05E09)
Love and War (S05E08)
další epizody (23)
1997 Správná pětka (TV seriál)
S'Wunnerful Life (S04E11)
Adjustments (S04E10)
Truth Be Told (S04E09)
další epizody (23)
1996 Správná pětka (TV seriál)
Christmas (S03E13)
Desperate Measures (S03E12)
I Do (S03E11)
další epizody (25)
1995 Správná pětka (TV seriál)
Grand Delusions (S02E10)
The Wedding (S02E09)
Best Laid Plans (S02E08)
další epizody (19)
1994 Aventures dans le Grand Nord (TV seriál)
Správná pětka (TV seriál)
Grownups (S01E13)
Games People Play (S01E12)
Private Lives (S01E11)
další epizody (13)
1992 Kapela Catwalk (TV seriál)
1990 Bojíte se tmy? (TV seriál)
1988 My Secret Identity (TV seriál)
The Kids in the Hall (TV seriál)

Dokumentární

2016 Heroes Manufactured - a.z.
2014 90. léta: Dekáda, která nás propojila (TV seriál)
Gone South: How Canada Invented Hollywood
2013 Bez půdy, bez jídla, bez života - vyp.
Svedeni a opuštěni
2011 Scream: The Inside Story
Still Screaming: The Ultimate Scary Movie Retrospective
2009 Dirty Oil
2007 Live Earth (koncert)
2006 O Lucky Malcolm!
2005 Outsider, The
2004 I Love the '90s (TV seriál)
Scream Queens: The E! True Hollywood Story (TV film)
2002 Made In Canada, Volume 1: Best of the CFC
2001 Scream: The E! True Hollywood Story (TV film)
2000 Celebrity Profile: Jennifer Love Hewitt (TV film)
Film o filmu: Tajemství Vřískotu
1997 The Directors (TV seriál)
1996 Witching Hour, The (TV film)

Host

TV pořady

2011 The Chew (TV pořad)
2010 Scream Awards 2010 (TV pořad)
1998 The 70th Annual Academy Awards (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 Access Hollywood (TV pořad)
1995 MADtv (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(165)