Reklama

Reklama

Jonestown - Život a smrt v Chrámu lidu

(festivalový název)
  • USA Jonestown: The Life and Death of Peoples Temple (více)

Obsahy(1)

V padesátých letech vznikla ve městě Indianopolis sekta Chrám lidu. Její zakladatel Jim Jones v jejím učení smísil křesťanství, marxismus a prvky východních náboženství. Vzkvétající společenství lidí okolo sekty se přestěhovalo do Guyany, kde její členové založili osadu Jonestown. V roce 1978 navštívil komunitu kongresman Leo J. Ryan v doprovodu novinářů. Při odchodu byli všichni nečekaně zavražděnistrážnými sekty. Ten samý den spáchali téměř všichni příznivci Jonesova učení hromadnou sebevraždu. Hrůzná manipulace masy vstoupila do dějin a stala se předlohou pro fascinující dokument pátrající po příčinách tohoto činu. Sugestivní snímek složený z rozhovorů s pamětníky a pozůstalými v kombinaci s archivními dokumenty není jen soubor informací o dávné události, ale také neobyčejně napínavý příběh. Postupným posunem po časové ose blíže ke katastrofě má materiál stále hlubší dopad na diváka. Obrazy diktátora schovávajícího se za masku vykupitele doprovázené jeho fanatickým projevem i záznamy slepě věřícího hysterického davu jsou mrazivým zážitkem, který vyzývá každého k přemýšlení nad veškerými informacemi, které nám dodává současná politická i ekonomická scéna. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Real Tom Hardy

Real Tom Hardy (hodnocení, recenze)

Toto si tu odložím :D

 

https://time.com/longform/jonestown-aftermath/

https://www.gettyimages.ca/photos/jonestown?phrase=jonestown&sort=mostpopular

https://www.vice.com/en/article/qvj8ev/rare-photos-from-jonestown-the-deadliest-cult-in-american-history

https://www.thecrimemag.com/never-seen-historical-shots-jonestown-massacre/

https://medium.com/in-kind/40-years-after-jonestown-this-is-how-a-survivor-wants-the-victims-to-be-remembered-479bf247880c

na příspěvěk reagoval Zet

Uživatel Real Tom Hardy smazal svůj příspěvek.

k5456

k5456 (hodnocení, recenze)

Trias

Máte plnou pravdu.Lidi ,kteří ztrácejí jistoty,naději na slušný život,podléhají lehce  řešení,tak jak to nabídl J.J.Ale kdo za to  může,že  lidé nemají naději,jsou stále chudí,bez budoucnosti a že tací vůdci vznikali,vznikají a budou vznikat??Není to nakonec vina většiny,tedy většiny ve společnosti zvaném stát?Bezohlednost,hamižnost,lhostejnost ve společnosti jsou nebezpeční spojenci těch,co dostanou moc..slova Lidé,bděte,je stále aktuální...

k5456

k5456 (hodnocení, recenze)

Svoboda neznamená bezbřehou svobodu.Tady je vidět,kam bezbřehá svoboda vede ,když se jí ujme psychicky narušený člověk.A kde byla  bezpečnostní instituce jako CIA,FBI,které mají prímo v popisu práce sledovat a bránit bezpečnost svých občanů??V roce 1993 uměly tyhle složky zlikvidovat podobně zaměřené  lidi vedené Davidem Koreshem ,zavraždili přitom 12 dětí,přímo na území USA!!Umíte si představit,že by toto udělal některý stát v rámci socialistického bloku??!!Kde byla LIDSKÁ práva těch zavražděných??? Prostě totálně selhal politický a společenský systém..

groz122

groz122 (hodnocení, recenze)

Před tímto dokumentem jsem o této události nikdy neslyšel a docela mě to dostalo. Opravdu síla. Bohužel se zrovna v tento moment může formovat něco podobného a nikde není napsáno, že se historie nebude opakovat. Stačí osoba, která strhne lid. Nic víc.

whack

whack (hodnocení, recenze)

Ak sa chce niekto zabiť, je to jeho osobná vec. Je nezmyselné sa silou-mocou snažiť zachrániť každý nechcený ľudský život, lebo ich skutočne nie je nedostatok.

Trias

Trias (hodnocení, recenze)

Počátky Jonesova působení vypadaly jako něco pěkného. Nadšení, sociální spravedlnost, žádná rozdílnost rasy a pak "Jim just took the another way". Pokládám si otázku: O co usiloval? Co chtěl nakonec dokázat? Byla to moc? Úspěch, sláva? Byl to trochu blázen, jak se v dokumentu snažili naznačit? Jim Jones byl prostě další z charismatických osobností, u kterých doufáme, že vyřeší naše starosti. Ale oni se nevyřeší a nevyřeší je ani lidé jako Jones, Hitler a jemu podobní. Musíme si je vyřešit sami. A každý jednotlivě musíme chtít, ne jako stádo. Jones využil dvou věcí: 1) Napětí, které bylo mezi lidmi, vedlo k touze po klidu a míru. 2)Společnost ochuzená o hodnoty - J.J. je dával. Bohužel He just took another way. Memento je, že se něco podobného může lehce stát znovu.

na příspěvěk reagoval k5456

Reklama

Reklama