Reklama

Reklama

Zahrada


Milovník zvířat (E01)

(epizoda)
  • USA Animal Lover
Animovaný / Loutkový / Komedie / Rodinný
Československo, 1974, 14 min

Předloha:

Jiří Trnka (kniha)

Hudba:

Jiří Kolafa

Snímek vypráví příběh starého pána, který kromě sádrového trpaslíka v okně nemá žádnou společnost a cítí se proto osamělý. Nejdřív si proto koupí rybičku, ze které vyroste velryba a musí z domu. Psi, které si poté starý pán pořídí jako náhradu, vyrostou ve slony. Do třetice si pořídí koťátko... (Parisée)

Recenze (20)

HellFire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběh o osamělém pánovi, který si jednoho dne pro potěšení koupí malinkou rybku. Ta mu ale časem vyroste až ve velrybu, a tak jí koupí zahradu a na ní pořádný bazén. Na to si pořídí rovnou dva pejsky. Ti mu ale vyrostou rovnou v malé slony, a tak jim postaví altánek, kde si hrají na cirkus. Než si stačí vychovat třetí zvířátko - kočku, tak pán umírá a zahrada upadá v zapomnění. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Nádherný hlasový projev Bohuše Záhorského a magická hudba Jiřího Kolafy. Podle jediné knihy Jiřího Trnky, kterou napsal, vznikla Zahrada. Bohužel až pět let po jeho smrti se rozhodl všech pět dílů Zahrady natočit a výtvarně zpracovat Břetislav Pojar. Zajímavostí Zahrady je, že se v ní nachází různé druhy animací, at´ už je to prostorová loutka, poloplastická loutka nebo ploškový film. První příběh vypráví o starém pánovi, který si koupí rybičku ze které je velryba, psi - ze kterých jsou sloni a nakonec kotě, potom však starý pán umírá... ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Něco jako prequel k Zahradě už s kluky, kde se dozvíme, jak to bylo s velrybou a jak s kocourem a proč zdivočel. Liší se to však pojetím. Není to poetická pohádka, spíše černohumorná tragikomedie pro dospělé s hořkým koncem. Je to spíše o životě, než o dětských snech. I když o nich trošku také - respektive o tom, že dětské sny by měl mít člověk i v dospělosti. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Filmy Břetislava Pojara, fantastická "Zahrada" a až trochu děsivé "Pojďme pane, budeme si hrát" patří k mým prvním setkáním s něčím podivným a nepochopitelným a přesto tolik žádoucím v mém životě. Náklonost k tomuto dílu s věkem spíše roste, atak i dnes je mi vždy potěšením je sledovat. Budu teď psát o všech čtyřech dílech Zahrady (nebo spíše třech dílech s jakousi předmluvou) jako o celku, třebaže je možné hodnotit každý díl zvlášť. Scénář podle Trnkova předlohy vypráví neuvěřitelný příběh zakladatele zapomenuté zahrady. Jeho snaha o pěstování malých zvířatek měla vždy poněkud groteskní konce - z malé rybičky vyrostla velryba a ze dvou pejsků se vyvinuli obrovští sloni. Nejšokujícnější je ovšem poslední přeměna milého koťátka v protivného kocoura, s nímž se setkáváme v následujícíh dílech. Zapomenutá zahrada je objevena trojicí kluků, kteří postupně odhalují její tajemství. Všední a běžné při tom přerůstá v několika chvílích v podivné a neuchopitelné. Kluci proniknout až k jádru zahrady, kde sídlí učená velryba. ()

duddek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pěkná atmosféra. I jednotlivé momenty, třeba jak houpe rybku v akvárku na dobrou noc :) nebo jak se jejich "bubliny" mísí stoupajíce nad nočním městem... A je tam i pár bezchybných průpovídek ("Aby jí nebylo smutno, předplatil jí [velrybě] pán Mateřídoušku a 26 jiných časopisů." nebo "...a sloni si hráli na cirkus" :). Ale dětského diváka to, myslím, tolik nezaujme, pro něj je tam příliš málo děje (všichni pořád jenom rostou, max. s nimi starý pán skotačí) a směšných situací. Ale aspoň se přiučí. Třeba že "lavór se tenkrát říkalo umývadlu." :) ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama