Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Středometrážní dětský film o leteckých modelářích. (oficiální text distributora)

Recenze (5)

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nesmírná konina a záběry ze Zlína, vlastně „Gottwaldova“ hodnotit nemohu. Takže pokud vás modelařina nezajímá, asi se budete nudit stejně jako já. Dávám dvacet, ale netuším přesně zač. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velmi krásný dětský film o modelaření a letadlech. Dvěma bratrům odletí rodiče na montáž do Indie. Na starost je dostane strýc (Sovák), který je kapitánem u ČSA. Kluci začnou po přestěhování do Gottwaldova chodit do školy a hledají si nové kamarády. Většina třídy se věnuje leteckému modelářství a v kroužku staví z balzy létající modely letadel. Jejich chloubou je větroň OK - 12. Pražáky mezi sebe ihned přijmou, bratři se ale zprvu chovají trochu vychloubačně, protože v očích ostatních jsou to kluci toho pilota... Film doslova čpí šedesátými léty a myslím to v tom dobrém slova smyslu. Ať už se jedná o skutečná letadla, autobusy, výbavu domácností... Jelikož šlo o film pro děti nebylo třeba tam cpát žádnou ideologii. Gottwaldov měl tehdy nový kabát a tak je ve filmu vše pěkné, nové, uklizené... Parádní byla i ta obří terasa bytu, kde kluci bydleli. Až v závěru je pár záběrů na staveniště kolem věžáků. Pokud bych měl filmu něco vytknout tak snad jen to, že nemohl být tehdy natočen v barvě. Ale i tak se jedná o moc příjemnou záležitost a komu učarovalo létání a letadla (včetně těch malých plastikových, nebo z balzy), měl by se na něj podívat. Vlepuji tedy 4 žebra do křídla a kontroluji nátokovou hranu! * * * * ()

Zajímavosti (13)

  • Letadlo, s kterým přiletí kapitán Podlipný (Jiří Sovák), je Avia 14-32A/40. Jedná se o ruský Iljušin Il-14, který byl vyráběn v Československu jako Avia 14. Tento konkrétní filmový letoun s imatrikulací OK-MCU létal od 26. 7. 1958 do 1. 6. 1975. (sator)
  • Vrtulník, který přelétá nad letištní plochou, je Moravan HC-102 Heli Baby registrační značky OK-RVN (v. č. 0217). Jednalo se o český lehký víceúčelový dvoumístný vrtulník vyráběný v letech 1958–1962 v Moravanu Otrokovice. Byl poháněn jedním motorem Avia M-110H. Tento konkrétní filmový létal od roku 1962 do roku 1973. (sator)
  • Vůz na letištní ploše s nápisem „ČSA“ je Škoda 1201 STW  z roku 1956. (sator)

Reklama

Reklama