Reklama

Reklama

Snímek Nicka Broomfielda líčí tragédii z listopadu 2005 ve městě Haditha, kde Iráčané spáchali atentát na příslušníka US Navy. Americké síly NATO v odvetné akci postříleli čtyřicet mužů, žen i dětí z okolí. Film nelíčí účastníky iráckého odboje pouze jako teroristy, ale také jako otce od rodin, přátele či patrioty, kteří se nechali využít krvavou rétorikou islámských extremistů. Příslušníky vojsk představuje jako obyčejné kluky, kteří nezvládají svou roli, strach ani stres. Uniformovaní chlapci se prohánějí ulicemi města za zvuků tvrdé muziky a ochutnávají adrenalin hry na vojáčky, jež se v okamžiku krize promění v tragickou realitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (157)

klerik 

všechny recenze uživatele

Nemám rád chladné dokumentaristické výpovede typu UNITED 93 a PREPADNUTIE. Ale práve tu by trochu viac odstupu prospelo. Niektoré scény sa totiž vyslovene snažia o citové vydieranie. Tvorcovia sa pokúsili nahliadnuť do vnútra oboch strán konfliktu (aj keď jasne vidieť, že o moslimoch toho tvorcovia moc nevedia ), ale toho vojenského klišé mohlo byť menej. Nie zlé, ale neprináša takmer nič nové. De Palmove REDIGOVANÉ bola iná káva... ()

Scar 

všechny recenze uživatele

Toto je posledná forma, ako dokumentaristickým štýlom ukázať, čo je vojna. Ďalšou štáciou je už len skutočný dokument, ktorý naozaj nemusia rozdýchať slabšie povahy. Ak sa teda necítite na autentické zábery vojny, kde sa strany nedelia na dobrých a zlých, ale zlých a ešte horších, pozrite si radšej toto. Podobná kvalita ako film Smrť čaká všade, ktorý tiež odporúčam. ()

Reklama

Amroth666 

všechny recenze uživatele

17.4. 2010 - konečně po dlouhé době nějaký pořádný válečný nářez. Takhle asi nějak to kurvil léta Bush a takhle přesně vznikají konflikty, které většinou vítězí američané. Tenhle konflikt se začínal ke konci hodně zamotávat a opět se ukázala síla, ale i debilita amerických vojáků, kdy bezdůvodně zabili Irácké děti a pár lidí navíc. Takhle to tam chodí. Už to ale asi tak mají v hlavě pomstít smrtí. Nicméně příběh se mi moc líbil a kamera byla ještě o kapku silnější. Hodně v hlavách všech lidí hrála psychyka, kterou jsem tam viděl pořád. Po dlouhé době kvalitní válka v Iráku. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tohle mě dost slušně bouchlo. Pomalu každý druhý den slyšíme ze zpráv, kolik dalších mrtvých přibylo ve válce v Iráku. Slýchám to tak často, že už to beru jako jakousi pravidelnou zpravodajskou relaci, typu předpověďi počasí. Jenže oni tam umírají lidi, úplně obyčejný lidi, co nejsou vycvičeni ani na boj s teroristy a ani nechtěji umírat ve jménu aláha. Jen chtějí žít, ale mají tu smůlu, že to vůbec nikoho naprosto nezajímá a už vůbec ne americký vojáčky natož teroristický svině. Filmu dávám čtyři hvězdičky, ale tomuhle světu mám chuť dát odpad ! ()

DeLaMorte 

všechny recenze uživatele

Další vynikající film z nesmyslné Bushovy války.Výborný náhled jak do americké armády tak na civilisty co by obyčejní lidé Iráku tak na pohled teroristů.Film odhlaluje všechny neduhy téhle války a kdo má aspoň malinko mozku v hlavě tomu dojde kdo že je vlastně ten stejda Bush.Vynikající film,ale kéž by nikdy nemusel být natočen! ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Realita: Haditha je město na západě Iráku, v provincii Anbar a je baštou povstalců. V Hadithě mají hlavní slovo mudžáhedinové, o moc se tam dělí sunitští extrémisté a přívrženci Al Kájdy. V Hadithě padlo 1.srpna loňského roku šest příslušníků americké námořní pěchoty do léčky a byli zastřeleni. O dva dny později zabila nastražená bomba dalších 14 mariňáků i s jejich tlumočníkem. Odveta byla krvavá. Jednoho listopadového rána zde bylo vojáky z bezprostřední blízkosti zastřeleno 24 civilistů, mezi nimiž byly ženy a děti. (Rodriguez)
  • Jedným z hlavných soundtrackov filmu sa stala pesnička „LiesLiesLies“ od skupiny Ministry. Túto pesničku počúvajú aj mariňáci počas prevozu na svojich vozidlách Humvee. Dej filmu sa odohráva v roku 2005, ale album, ktorý obsahuje „LiesLiesLies“ bol vydaný až roku 2007. (Hookiuko)

Reklama

Reklama