Reklama

Reklama

Uloupené Kosovo

(TV film)

Dokumentární film mapující složitou národnostní situaci v Srbsku v historické perspektivě. Film Václava Dvořáka přináší nezvyklý pohled na složitou problematiku soužití různých etnik na Kosovu. Nezvyklý v tom smyslu, že zcela úmyslně přináší alternativní pohled proti většinové interpretaci světových i českých médií - ukazuje střet ze srbské strany, vnáší i historický přehled vývoje dané lokality, přináší pro českého diváka málo známé záběry srbské televize. Určitá jednostrannost má provokační potenciál, a proto je nutné vidět tento film v kontextu s druhým zorným úhlem, v tomto případě se zahraničním dokumentem, který také uvádíme v našem dnešním Večeru na téma. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (169)

Miller 

všechny recenze uživatele

Sice dost tendenční, nicméně to je u téma války doslova vždy, a je to lepší, než trapné pokusy o objektivitu, či hůře, propaganda schovávaná za objektivitu (Zápaďácká propaganda toho, co se "stalo" v Jugoslávii). Dokument jsem zhlédl vícekrát, je příjemně natočenej, mluvěj tam lidi, co si tim prošli, místo expertů z Prahy, kteří viděli Bělehrad leda tak na tabulce zastávek vlaku, když jeli na Makarskou. Kosovo je navždy srdcem Srbska. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film Uloupené Kosovo je šokující pravdivý pohled na samou podstatu tohoto balkánského konfliktu. Jasně převrací dogmatický antisrbský přístup západního světa, který se snaží stavět srbský národ do pozice zločinců jen proto, aby ospravedlnil vpád a bombardování svrchovaného státu, který řešil své vnitřní problémy s albánským terorizmem. S odstupem času je jasné, že kdyby proběhl zásah srbské armády a polovojenských jednotek po 11. září 2001, zřejmě by Spojené státy nebyly tak horlivé v podpoře islámských bojůvek na Balkáně. Osobně jsem v roce 1999 pobýval na území Kosova a zklamání Srbů z naší podpory okupace mi zůstává jako hořká pilulka v ústech. Ano, zradili jsme je jako Češi, jako slovanští soukmenovci. Doporučuji sehnat a prolistovat fotografie ve fasciklech Nato crime in Kosovo. ()

Reklama

paascha 

všechny recenze uživatele

Známé přísloví praví:"Kdo seje vítr, sklízí bouři". Doslova to platí o Srbech, kteří své mocenské choutky vyzkoušeli již na celém Balkáně. A stejně jako se ubránili i ostatní, ubránili se i Albánci. Fakt, že ty umolousaný cigoše, handlující se vším a beze studu kradoucí cokoli nemám vůbec rád, ale co se týče genocidy a vrahounství nevinných jim nemají Srbíni co vyčítat. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Čo dodať ku komentárom užívateľov vox_populi a Arsenal83? Asi už iba toľko - albánske deti vykrikujú po tých srbských - Čo Ty Matka tereza, podrežem Ťa Ty sku8vený katolík...katolík, katolík...Stačí sa pozrieť kto tomuto dokumentu udelil odpad a hneď je jasné kde treba hľadať ten najprimitívnejší odpad tejto databázy. Ak niekomu v jeho liberálnej fašistickej hlave vadí že autor popisuje vraždenie nevinných žien a detí pod záštitou spojeneckých vojsk a jednotiek KFOR nemal by mať právo dýchať vzduch. V jeho neonacistickej liberálnej lebke tak nejako chaos vyvolajú argumenty že spolu so Srbmi utekali aj Rómovia, ktorých sa za iných okolností jeho neofašistická vykradnutá lebka zastáva. Vojna je zlo pre každého racionálne zmýšľajúceho človeka a boje o legendárne Kosovo pole trvajú od roku 1389...nikto z čaputovaných prezidenstkých palácov nikdy nepoložil veniec na počesť ľudí ktorí pri opakovane páchaných genocídach padli na tomto území. Veď americká základňa so 70.000 vojakmi je základom mieru. Že stála životy viac ako 5 miliónov ľudí iba od roku 1993, medzi nimi žien a detí, to progresívny hnoj z gymnázia so svojou obmedzenou mozgovou kapacitou nikdy nepochopí... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Ve světě humanitárního bombardování civilního obyvatelstva je všechno možné a objímání amerických politiků s drogově teroristickými staviteli mešit do toho tak nějak patří. Své o tom ví ryšavý Václav i hodná babička Madlenka alias Balkánská řeznice. Mně rozhodně nevadí, že dokument je jednostranný stejně jako vysílání naší veřejnoprávní televize, neboť se na problém podíval z druhé strany a to té, jejímž jsem fanouškem. Stejně tak si myslím, že zasahování do občanské války za účelem zisku je zhovadilost a vybrat si tu správnou stranu konfliktu podle toho, kdo odebere větší množství zbraní považuji minimálně za svinstvo. Od této chvíle navrhuji vést všechny války na neutrálním území - tedy v USA, aby konečně taky ochutnali svou vlastní mírovou medicínu a pochopili, že lidské životy jsou víc než Dow Jonesův index. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Je zde použito množství archivních filmových materiálů, poskytnutých srbskou veřejnoprávní společností Radio i Televizija Srbije. (Pesosek)
  • Kvůli odložení údajně již slíbeného termínu premiéry získal film přívlastek „zakázaný dokument ČT“. Česká televize pouze odmítla tento dokument pro jeho jednostrannost vysílat samostatně, pemiéra byla odvysílána 27. července 2008 na programu ČT2 v rámci komponovaného večera, ve kterém byl pro vyváženější obraz doplněn francouzským dokumentem Kosovo - černá díra Evropy (2007) a následnou diskuzí Kosovo - nehojící se rána na těle Evropy (2008). (Maulincio)

Reklama

Reklama