Reklama

Reklama

Uloupené Kosovo

(TV film)

Dokumentární film mapující složitou národnostní situaci v Srbsku v historické perspektivě. Film Václava Dvořáka přináší nezvyklý pohled na složitou problematiku soužití různých etnik na Kosovu. Nezvyklý v tom smyslu, že zcela úmyslně přináší alternativní pohled proti většinové interpretaci světových i českých médií - ukazuje střet ze srbské strany, vnáší i historický přehled vývoje dané lokality, přináší pro českého diváka málo známé záběry srbské televize. Určitá jednostrannost má provokační potenciál, a proto je nutné vidět tento film v kontextu s druhým zorným úhlem, v tomto případě se zahraničním dokumentem, který také uvádíme v našem dnešním Večeru na téma. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (169)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Uloupené Kosovo je typický příklad aktivistické publicistiky. Dokumentu nelze upřít zručnost a profesionalitu, ale pravdou je, že zaujatý komentář snižuje jeho kvality. Vysoké hodnocení na CSFD je dáno alternativním úhlem pohledu, který režisér zvolil a který se zásadně liší od oficiálních vládních stanovisek a převažujícího pohledu médií. Jenže když jedna vyhrocená pozice vystřídá druhou, nevzniká z toho objektivní skutečnost. Celkový dojem: 60 %. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Tak toto je riadny hnoj. Milovníci všeslovanskej vzájomnosti už roztáčajú praslovanské kolovraty a bijú sa do pŕs. Práve preto sú takéto výblitky nebezpečné a mali by ich úplne zakázať. Toto je manipulácia s historickými faktami ako víno. Srbsko že malo 2 mil. obetí v 1. sv. vojne? A v 2. sv. vojne 2,5 mil.? To sa pánovi režisérovi snívalo? A ďalej: ilýrsky kmeň Dardani (predchodca Albáncov) obýval územie dnešného Kosova už v 4. st. pnl, kedy sa o nejakých Slovanoch nikomu ani nesnívalo. Názov krajiny tiež nie je slovanský. Slovo "kosa" pomenúva poľnohospodársky nástroj v srbčine a aj v albánčine a odvodzovanie od srbského "kos" (drozd) neobstojí. Keď za vlády srbských cárov vznikali hlavné pravoslávne kláštory ako Peć, Gračanica či Dečani, Albánci tam kontinuálne žili. Václav Dvořák, strč si tento svoj pseudo-dokument do análu. ()

Reklama

Ampi 

všechny recenze uživatele

Trezorový film České televize. Je hodně prosrbský, ale v mnoha ohledech bohužel pravdivý. Upřímně si myslím, že Česká republika uznaním nezavislosti Kosova porušila rezoluci OSN č. 1244 a tím se provinila proti mezinárodnímu právu. Nocméně velmi nesouhlasím s nacionalistickými výlevy, co tu probíhají z obou stran. A musím uznát, že se jedna o velmi kontroverzní film. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Sám Fadil Hodza hovoril, že sú to barbari, posúďťe sami, akí sú...A divák si to dá dohromady. Áno, netajím sa tým, na akej strane stojím. Súhlasím, že dokument vyznieva jednostranne a prosrbsky a nechcem si ani zakrývať oči pred tým, čo robili Srbi. Dokument, toho ale ukazuje dosť a história neklame. Albánci tvorili v Kosove pred sto rokmi menšinu asi 5%. Môžme ich smelo prirovnať k tej našej cigánskej, ktorá sa rovnako nekontrolovateľne množí. Ich teroristická UČK vyhnala státisice srbov a o vraždení sa baviť ani nemusíme. Srbské odplaty treba jednoducho akceptovať. Prečo bol tento dokument zakázaný, je súdnemu divákovi jasné hneď. To, že je prosrbský, by hádam nevadilo. Určite nie tak, aby bol zakázaný. Film totiž obsahuje množstvo nevyvrátiteľných a nespochybniteľných dôkazov o tom, aká hnusná politika sa tam robila a robí dodnes. Úsmevy a objatia predstaviteľov USA a NATO s teroristami? Dôkazy o tom, že sa zhadzovali zakázané kazetové bomby? Dôkazy o tom, že pilot stíhačky zlikvidoval vlak plný civilistov? Dôkazy o tom ako albánci ničia kostoly a pamiatky a vojská NATO sa iba bezmocne prizerajú? Mňa najviac nasrala scéna, keď sa štáb vydal so starším srbom do domu, kde býval on a jeho švagor. Nasťahovaný albánec na otázku, či vie, čí je to dom odpovedal, že jeho, že to on ho postavil.... " A choď preč, lebo budú problémy a niekto ťa zabije". Tak toto už je sila. Ťažko znášam pohľad na utrpenie tohto, pre nás blízkeho národa. To, že sme povolili prelety na "humanitárne bombardovanie" , si tiež neviem odpustiť. To je ale politika a bežný občan s tým neurobí nič. Humanitárne bombardovanie je tiež bohovský pojem, lepší by ani Shakespeare nevymyslel. Srbom toho dlhujeme dosť. Tlaky západu, aby sme uznali Kosovo sú čoraz silnejšie, ale dúfam, že sa tak nikdy nestane. Ale ten náš malý bajuzatý cyklista ba ma neprekvapil, to je tiež hajzlík na pohľadanie. My Slováci, ale ani Češi na to nemáme morálne právo. Srbi posielali zbrane našim Štúrovcom v roku 1848 a v roku 1938 po Mníchovskej dohode bolo pripravených okolo 60 000 dobrovoľníkov ! (čísla sa rôznia, niekde sa spomína dokonca milión), ktorí chceli bojovať za Československo. V roku 1968 demonštrovali a rovnako nás podporovali. Navyše v Srbsku žije početná takmer 70-tisícová slovenská menšina. S malými národmi západ vždy pekne vydrbal a my ako bývalé Československo sme toho príkladom. Áno a súhlasím, že dokument je nebezpečný. Po vzhliadnutí som ho totiž mal ešte týždeň v hlave a nenávisť voči albáncom stúpla na maximum. Nádherne smutná pieseň v závere mi tlačila slzy so očí. Je mi jasné , že skôr či neskôr sa Srbsko Kosova vzdá...kto by tam chcel žiť? Ja teda nie. Kosovo je Srbsko! 100%. ()

Ozo 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, jestli se takový dokument dá hodnotit hvězdičkami. Ale přesto těch pět hvězd dám, protože je to neobyčejný a silný zážitek. Nejsem si jist, jestli to už ČT odvysílala, ale ani bych se nedivil pokud ne. EDIT 20.5.2011 - po zralém uvážení měním na čtyři - je to výborně zpracované, přesto se i zde pár much najde. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Václav Dvořák byl předsedou občanského sdružení Přátelé Srbů na Kosovu. Předsedou byl až do 2. 2. 2014, kdy požádal o zproštění funkce, protože se ucházel o členství v Radě České televize. (Maulincio)
  • Je zde použito množství archivních filmových materiálů, poskytnutých srbskou veřejnoprávní společností Radio i Televizija Srbije. (Pesosek)

Reklama

Reklama