Reklama

Reklama

Uloupené Kosovo

(TV film)

Dokumentární film mapující složitou národnostní situaci v Srbsku v historické perspektivě. Film Václava Dvořáka přináší nezvyklý pohled na složitou problematiku soužití různých etnik na Kosovu. Nezvyklý v tom smyslu, že zcela úmyslně přináší alternativní pohled proti většinové interpretaci světových i českých médií - ukazuje střet ze srbské strany, vnáší i historický přehled vývoje dané lokality, přináší pro českého diváka málo známé záběry srbské televize. Určitá jednostrannost má provokační potenciál, a proto je nutné vidět tento film v kontextu s druhým zorným úhlem, v tomto případě se zahraničním dokumentem, který také uvádíme v našem dnešním Večeru na téma. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (169)

Borec3 

všechny recenze uživatele

Jednostranný? Ano, ale nebylo po těch tunách popsaného papíru na obžalobu jediného národa (neválčí vždy minimálně dva?) už konečně třeba ukázat druhou stranu mince? Osobně mě dostalo toto: "Armáda Spojených států vybudovala v posledních letech na území Kosova druhou největší vojenskou základnu mimo U.S.A." A pak kdo tu zvyšuje mezinárodní napětí... ()

JohnnyD odpad!

všechny recenze uživatele

Často dostáva človek dojem, že keď vidí niečo "cenzúrované", "nezávislé", proste iné ako v hlavných médiách, že je to pravda. Bohužiaľ často sa tá pravá pravda nachádza niekde inde. Uloupené Kosovo je dokonalý príklad manipulácie a demagógie. Pod maskou "nezávislého a zcenzurovaného" sa skrýva všetko len nie úprimná snaha zachytiť pravdu. Chcete rozhovory s veliteľmi NATO, OSN, Albáncami, pohľady historikov, odborníkov, protistrany? Tu ich nájdete iba ťažko. I tie "reportáže" pôsobia ako by ich netočil režisér, ale iba ich prevzal z iných zdrojov. Celý autorský prístup vo filme tak spočíva v zostrihaní vybraných záberov doplnený o komentár "režiséra". Uloupené Kosovo je nebezpečný film (o dokumente nemôže byť reč), je v ňom veľa pravdivých svedectiev, ale aj mnoho lží a hlavne je strašne veľa vecí, o ktorých mlčí. Je to nebezpečný film, lebo je ideologický a hazarduje s ohňom. Lebo problém Kosova nemôže byť riešený ideologicky. Pri skutočnom chcení vyriešiť problém Kosova história a spravodlivosť zohráva (bohužiaľ?) vedľajšiu rolu. Hlavnú rolu musí hrať budúcnosť. A to si tvorcovia Uloupeného Kosova nechcú pripustiť. ()

Reklama

Miller 

všechny recenze uživatele

Sice dost tendenční, nicméně to je u téma války doslova vždy, a je to lepší, než trapné pokusy o objektivitu, či hůře, propaganda schovávaná za objektivitu (Zápaďácká propaganda toho, co se "stalo" v Jugoslávii). Dokument jsem zhlédl vícekrát, je příjemně natočenej, mluvěj tam lidi, co si tim prošli, místo expertů z Prahy, kteří viděli Bělehrad leda tak na tabulce zastávek vlaku, když jeli na Makarskou. Kosovo je navždy srdcem Srbska. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokument ukazující situaci Srbů v této neklidné oblasti, který vychází z historických souvislostí a nachází v nich příčiny celé tragédie. Většina faktů, která jsou v něm uvedena, jsou poměrně snadno ověřitelná z jiných zdrojů a zachycují komplexně celou situaci, včetně utrpení jiných menšinových národností, prosrbské Albánce nevyjímaje. Jen škoda, že Česká televize autora omezila pouze hodinovou stopáží a neumožnila vznik možná o trochu více vyváženého snímku. 90 % ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Trezorový film České televize. Je hodně prosrbský, ale v mnoha ohledech bohužel pravdivý. Upřímně si myslím, že Česká republika uznaním nezavislosti Kosova porušila rezoluci OSN č. 1244 a tím se provinila proti mezinárodnímu právu. Nocméně velmi nesouhlasím s nacionalistickými výlevy, co tu probíhají z obou stran. A musím uznát, že se jedna o velmi kontroverzní film. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Kvůli odložení údajně již slíbeného termínu premiéry získal film přívlastek „zakázaný dokument ČT“. Česká televize pouze odmítla tento dokument pro jeho jednostrannost vysílat samostatně, pemiéra byla odvysílána 27. července 2008 na programu ČT2 v rámci komponovaného večera, ve kterém byl pro vyváženější obraz doplněn francouzským dokumentem Kosovo - černá díra Evropy (2007) a následnou diskuzí Kosovo - nehojící se rána na těle Evropy (2008). (Maulincio)
  • Je zde použito množství archivních filmových materiálů, poskytnutých srbskou veřejnoprávní společností Radio i Televizija Srbije. (Pesosek)
  • Václav Dvořák byl předsedou občanského sdružení Přátelé Srbů na Kosovu. Předsedou byl až do 2. 2. 2014, kdy požádal o zproštění funkce, protože se ucházel o členství v Radě České televize. (Maulincio)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno